Mart ayı itibariyle yürürlüğe giren EYT yasasında ikinci bir yeni düzenleme geliyor

Mart ayı itibariyle yürürlüğe giren EYT yasasında ikinci bir yeni düzenleme geliyor

Mart ayı itibariyle yürürlüğe giren EYT yasasında ikinci bir yeni düzenleme geliyor
Yayın Tarihi: 13.07.2023 22:03:00

Mart ayı itibariyle yürürlüğe giren EYT yasasında ikinci bir yeni düzenleme geliyor. EYT yasasıyla beraber milyonlarca kişi yaşa bakılmaksızın prim ve sigortalılık şartlarına bağlı olarak erken emekli olma fırsatı elde etmişti. Şimdi ise gözler ikinci torba yasada yer alacak olan yeni dönem emeklilik düzenlemelerine çevrildi.

Maaş düzenlemeleri ve diğer maddeleri içeren birinci torba yasa Meclis'e sunulduktan sonra hemen ardından ikinci torba yasanın içeriği merak ediliyordu. AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan erken emeklilik düzenlemelerinin ikinci torba yasada yer alması bekleniyordu.

Başta ev hanımları ve çalışan anneler olmak üzere erken emeklilik düzenlemeleri her geçen gün daha fazla ilgi görmeye devam ederken ikinci torba yasanın içeriği de kısmen açığa çıktı. Uzmanlar, ikinci torba yasada yer alması beklenen bazı maddelere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak açıklamalarda bulundu.

İkinci EYT Düzenlemesi

Türkiye'de sigorta giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesi olan milyonlarca vatandaş, çeşitli sebeplerden dolayı EYT yasasından yararlanamadı. Bu durum, beklenenden daha fazla kişinin mağdur olmasına neden oldu ve yetkililerin de dikkatini çekti.

Edinilen bilgilere göre ikinci torba yasada yer alacak olan ikinci EYT düzenlemesi, sigorta giriş tarihleri 2000 yılı ve öncesinde olan kişileri de kapsayacak. Bu düzenleme sayesinde 2000 yılı ve sonrasında sigortalı olan kişiler de erken emeklilik hakkından yararlanabilecekler. Ayrıca prim eksikliği bulunan kişiler de söz konusu düzenlemeyle birlikte erken emeklilik hedeflerine ulaşabilecekler.

Yaş Şartı Azalıyor

Yetkililerin üzerinde çalıştığı ikinci EYT düzenlemesinde sigorta giriş şartı 2000 yılı ve sonrası olacak. Bu düzenlemeyle birlikte milyonlarca kişiye prim ve yaş indirimleri sağlanacak. Beklenen ise kapsam alanının 44 ila 50 yaş arasına kadar genişlemesi.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR