Mavi Süper Kanlı Ay Tutulması Yarın

Yarın gerçekleşecek Mavi Süper Kanlı Ay Tutulması gökyüzünde izlenebilecek.

Mavi Süper Kanlı Ay Tutulması Yarın
Yayın Tarihi: 30.01.2018 16:51:00

Amerikan Havacılılık ve Uzay Ajansı NASA'dan yapılan açıklamada, yarın akşam, gece saatlerinden başlayacak tutulmanın Kuzey Amerika'nın Batı sahillerinden Pasifik Okyanusu'nun doğu kıyılarına kadar bölgede doğrudan gözlemlenebileceği belirtildi. Türkiye'den de kısmen izlenebilecek olan tutulma NASA'nın canlı yayınında olacak.


MAVİ SÜPER KANLI AY TUTULMASI NEDİR?

Tam Ay tutulması Dünya'nın Güneş ile Ay arasında girerek Ay'ın tamamıyla Dünya'nın gölgesi altında kaldığı yörünge konumunda ortaya çıkıyor. Bu konumda Güneş ışınlarının Ay'a ulaşması engellendiğinden Ay yalnızca Dünya'dan yansıyan ışıkla aydınlanıyor ve bu yüzden kızıl bir görünüme bürünüyor. Gökbilimciler Ay'ın bu durumuna "Kanlı Ay" adını veriyorlar.

Ay'ın aynı aylık periyotta ikinci kez Dolunay halini alması "Mavi Ay" olarak adlandırılıyor yani adının mavi rengiyle bir ilişkisi yok. Ayrıca eliptik yörüngede Dünya'ya en yakın olduğu, dolayısıyla en büyük halde göründüğü "Süper Ay" görünümleriyle aynı tarihe denk geliyor.Bu üçlü görünüm en son 1982 yılında ortaya çıkmıştı. "Mavi Süper Kanlı Ay"ın bundan sonra en erken 2037'de görüleceği belirtildi.
 



HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR