Merkez Bankası, Kredi Kartı Nakit Avansında Menkul Kıymet Tesisi Uygulamasını Başlattı

Merkez Bankası, Kredi Kartı Nakit Avansında Menkul Kıymet Tesisi Uygulamasını Başlattı

Merkez Bankası, Kredi Kartı Nakit Avansında Menkul Kıymet Tesisi Uygulamasını Başlattı
Yayın Tarihi: 18.05.2023 13:46:00

Kredi kartlarından nakit avans kullanımının artması üzerine Merkez Bankası, yeni bir adım atarak sınırlamalar getirdi. Belirli bir limitin üzerinde yapılan nakit avans çekimleri ve kuyum harcamaları için menkul kıymet tesisi uygulaması getirildi. Bu karar, kredi kartı kullanıcılarını etkileyecek bir düzenlemeyi beraberinde getirdi. İşte detaylar...

Son günlerde nakit avans kullanımının artması üzerine Merkez Bankası, ilgili değişiklikleri içeren bir yazıyı bankalara gönderdi. Bu yazıda, bireysel kredi kartlarıyla yapılan nakit çekimleri ve kuyum harcamaları için yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisi yükümlülüğü getirildiği belirtildi. Yükümlülüğün başlangıç tarihi olarak 16 Mayıs (dün) belirlendi. Kredi kartı limitinin 50 bin lira üzerinde olduğu durumlarda bu uygulamanın geçerli olacağı ifade ediliyor. Daha önce uygulanan maksimum yüzde 1,36 faiz oranıyla nakit avans çekimi imkanının bu düzenleme sonrasında daralacağı da kaydediliyor. Ayrıca, Merkez Bankası, kredi büyümesine bağlı olarak menkul kıymet tesisi uygulamasını genişletmiş ve diğer ticari krediler ile tüketici kredilerini de bu kapsama dahil etmiştir.

Bu gelişmeyle birlikte sosyal medyada Pazartesi gününden itibaren kredi kartıyla nakit avans çekiminin çoğu bankada kapatıldığı iddiası gündeme oturdu. Kredi kartına nakit avans ya da taksitli nakit avans, aylık bazda yüzde 1,36 faizle en düşük maliyetli borçlanma yöntemi olduğu için seçim öncesi bireysel talebin en yüksek olduğu borçlanma kanalı haline gelmişti. Ancak bankacılık sektörü temsilcileri, bu durumun bankaların zararına bir durum olduğunu ifade ediyor.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR