Merkez Bankası'nın Kredi Kartı Düzenlemesi Sonrası Nakit Avans Hakkında Merak Edilenler

Merkez Bankası'nın Kredi Kartı Düzenlemesi Sonrası Nakit Avans Hakkında Merak Edilenler

Merkez Bankası'nın Kredi Kartı Düzenlemesi Sonrası Nakit Avans Hakkında Merak Edilenler
Yayın Tarihi: 19.05.2023 12:28:00

Merkez Bankası, kredi kartlarıyla yapılan nakit avans çekimi ve kredili mevduat hesaplarıyla ilgili bir düzenlemeye gitti. Alınan kararla birlikte bankaların menkul kıymet tesisine tabi kredilerinin kapsamı değiştirilirken, menkul kıymet tesisi sınırlaması 15 bin liranın üzeri dikkate alınacak şekilde güncellendi. Buna göre, nakit avans, kredili mevduat hesabı ve kartla yapılan kuyum harcamalarında 15 bin TL'ye kadar olan miktar, menkul kıymet yükümlülüğü kapsamına girmeyecek. Ancak, bu düzenlemenin ardından nakit avans çekimlerinin durdurulduğu iddiaları gündem oluştu ve vatandaşlar "Nakit avans kapatıldı mı, neden çekemiyorum?" gibi sorular sormaya başladılar.

Fuat Oktay'dan Nakit Avans Açıklaması

Bu konuyla ilgili açıklama Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yapıldı. Habertürk canlı yayınında soruları yanıtlayan Oktay, çıkan haberlere açıklık getirerek, söz konusu durumun dar gelirli vatandaşları ilgilendirmediğini belirtti.

"Limiti 50 Bin TL Üzerindeki Kredi Kartları İçin Geçerli"

Oktay, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Haberler gerçeği yansıtmıyor. Dar gelirli vatandaşlarımızı ilgilendiren bir durum değil. Limiti 50 bin TL'nin üzerinde olan kredi kartları için geçerli bir düzenlemedir. Bu, ekonomiye katkı vermeyen, yastık altında tutulan, ekonominin dışına kaynak akışı sağlayan bir mekanizmanın önüne geçmek için yapılmıştır. Örneğin, kredi kartından nakit çekilerek altın veya döviz alınması gibi yatırımlar, ekonomiye katkı sağlamayan yastık altı bir mekanizmayı ifade eder. Bu düzenleme, böyle bir sınırlama getirmektedir, başka bir anlamı yoktur."




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR