Milyonlarca Çalışanı İlgilendiriyor! Maaşlarda Kötü Sürprizler Var

Yapılan yeni düzenlemeler sonucunda işverenler işçileri işten çıkarmayacak ve ücretsiz izne çıkarma hakkına sahip olmaktadır. Ücretsiz izine çıkan işçilere devlet tarafından günlük 39,24 TL ödeme ile birlikte toplam aylık bin 172 TL ödeme yapılacaktır. Yapılan düzenlemeler ile birlikte işveren

Milyonlarca Çalışanı İlgilendiriyor! Maaşlarda Kötü Sürprizler Var
Yayın Tarihi: 18.04.2020 20:45:00

Yapılan yeni düzenlemeler sonucunda işverenler işçileri işten çıkarmayacak ve ücretsiz izne çıkarma hakkına sahip olmaktadır. Ücretsiz izine çıkan işçilere devlet tarafından günlük 39,24 TL ödeme ile birlikte toplam aylık bin 172 TL ödeme yapılacaktır. Yapılan düzenlemeler ile birlikte işveren işçilerini toplam 3 ay boyunca yani Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında işten çıkaramayacaklar. Bu yasaya uymayan ve 3 ay içerisinde işçi çıkaran işverenler için brüt asgari ücret tutarında ceza kesilecektir.

Ülkemizde gün geçtikçe korona virüs salgın hastalığının artış göstermesiyle birlikte ekonomik tedbirler alınması kapsamında TBMM’de kritik kararlar gündemimizde bulunmaktadır. En çok dikkat çeken kritik kararlar arasında işverenler işçilerini ücretsiz izine çıkarma hakkına sahip olmaktadır. Bu karar doğrultusunda çalışanlarını işten çıkarma işlemleri kesinlikle yasaklanmıştır. Bu yasayı ihlal eden işverenler yüklü miktar da ceza verilmesi kararlaştırılmıştır.

Bu karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onay vermesiyle birlikte Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Ancak bu karar doğrultusunda pek çok sayıda sorunu da beraberinde getirmiştir.

Ücretsiz İzne Çıkartılan Çalışanlara Aylık Bin 172 TL Ödenecek

Sosyal Güvenlik Kurumu ücretsiz izne çıkarılan işçiler için günlük 39,24 TL ödeme yapacağını açıklamıştır. Günlü 39,24 TL ödeme aylık bin 172 TL anlamına gelmektedir. Ancak bu tutar üzerinden kesilecek damga vergisi doğrultusunda ücretsiz izine çıkan işçilerin ile yaklaşık bin 150 TL ödeme ellerine geçecektir. Ancak normal de 3-4 bin TL gelir sahibi olan vatandaşlar bu haber doğrultusunda çileden çıktı. Bu parayla geçimlerini nasıl sürdüreceklerine dair düşüncelere girmiş bulunmaktadırlar. Böylelikle kara kara düşünen ve ücretsiz izne çıkıp bin 150 TL alacak olan vatandaşlar işverenlerin insafına bırakıldı.


Ücretsiz İzne Çıkartılan Çalışanlar Kendi İşsizlik Maaşlarını Harcayacak!

Ücretsiz izne çıkartılan çalışanlar şimdiye kadar biriktirmiş oldukları İşsizlik Sigortası Fonu üzerinden bin 172 TL ödeme alacaklar. 3 aylık sürenin bitmesinden sonra işveren eğer işçiyi işten çıkartır ve çalışan İŞKUR’a işsizlik sigortası için başvuru yaparsa bu durumu çok daha iyi görecektir. Almış oldukları ödemelerin işsizlik maaşı süresinden kesilmiştir.
Bu durumda ilerde işsiz kalmaları doğrultusunda alabileceği hak paralarını şimdiden alacaklar. Bu durumda ilerde işten çıkarılma durumu geldiğinde işsizlik sigortasından 3 ay eksik ödeme alacaktır. Bu doğrultuda ne işveren ne de devlet fedakârlık yapmayarak bütün yük aslında yine çalışanın sırtında olacak.

Çalışanların Kıdem Tazminatı Hakkı Buhar Oldu!

Korona virüs salgının baş göstermesiyle birlikte yeni düzenlemeler ortaya çıktı. Yeni düzenlemeler arasında çalışanlar sözleşmelerini feshedemeyecek. Çalışanların sözleşmeyi feshetmesi yasaklanmasıyla birlikte çalışanın rıza olmaması durumunda ücretsiz izne çıkarılmaları feshi nedenler arasında sayılmayacaktır. Böylelikle tekrardan mağdur olan taraf çalışanların olması dikkat çekmektedir. Eğer çalışanlar bu süreç içerisinde feshederse kıdem tazminatını hak kazanamayacaklardır.

Çalışanları İşten Çıkartma Yasaklandı!

Çalışanların korona virüs salgınından olumsuz olarak etkilenmesinden sonra çalışanlar için tek olumlu etki olarak işveren tarafından 3 ay süreyle işten çıkartılamayacakları yeni düzenlemeyle birlikte gündemimizde bulunmaktadır. İşten çıkartmalar yasaklandı ancak bu konu için bir madde eklendi. İşverenler çalışanını ahlak ve iyi niyet kurallarını ihlal etmesi durumunda işten çıkarma hakkına sahip olmaktadır. Ancak ahlak ve iyi niyet kurallarının ucu açık olmasından dolayı bu yasanın suiistimal edilebileceği hakkında söylentiler bulunmaktadır. Ancak ne olursa olsun işveren bunu gerekçe göstermesi doğrultusunda çalışanını işten çıkarabilecektir. Ama ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranmayan işçiler 3 ay boyunca işten çıkarılmayacaktır.
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR