Milyonlarca Emekliyi Sevindirecek Ek Ödeme Geliyor!

Vatandaşlarının isteklerini her zaman ciddiye alan Türkiye’de Kovid-19 sürecinin başından beri bilhassa emekli vatandaşlara büyük ayrıcalıklar tanındı. Bu noktada, 2020 yılının emekliler için iyi geçtiğini söyleyebiliriz.

Milyonlarca Emekliyi Sevindirecek Ek Ödeme Geliyor!
Yayın Tarihi: 16.08.2020 13:37:00

Vatandaşlarının isteklerini her zaman ciddiye alan Türkiye’de Kovid-19 sürecinin başından beri bilhassa emekli vatandaşlara büyük ayrıcalıklar tanındı. Bu noktada, 2020 yılının emekliler için iyi geçtiğini söyleyebiliriz. Her şeyden önce, en düşük emekli maaşı, bin 500 TL’ye çekildi. Bunun yanı sıra, 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşların emekli maaşları PTT görevlileri tarafından evlerine götürüldü. Ayrıca, TBMM gündemine girmeyi başaran bir konu daha var! Memurlar için geçerli olan çalışmayan eş ve çocuk için verilen maddi desteğin emeklilere de verilmesi planlanıyor. Peki, emeklilerin ek ödemeleri ne durumda? Bu konu hakkında bilgi almak adına yazıyı okumaya devam edebilirsiniz!

Emeklilerin Ek Ödemeleri Ne Kadar Olacak?

Emeklilerin ek ödemeleri ile ilgili talep kabul gördüğü takdirde en düşük ek ödemenin 119 TL, en yüksek ek ödemenin 602 TL olması planlanıyor. Bir başka deyişle, ne zaman emekli olduğundan bağımsız olarak tüm emekliler 602 TL ek ödeme almaya hak kazanabilirler.
Herkesin bildiği gibi çalışanlara asgari geçim indirimi olarak en az 220 TL ödenmektedir. Bu detayı bilen Türkiye Emekliler Derneği; emekliler için vergi iadesinin yerine getirilen ek ödemenin yüzde 10’a çıkartılmasını istiyor. 2020 yılının Ocak ayında maaşı yükselen, Temmuz ayında bir zam daha alan emeklilere bu istek kabul edildiği takdirde yeni bir ek ödeme daha gelmiş olacak. Bunun yanı sıra, emekli vatandaşlar, her ay maaşlarla verilen ek ödemenin arttırılmasını talep ediyor. Bu noktada, tüm emeklilere yüzde 4-5 seviyesinde verilen ek ödemenin yüzde 10 seviyesine çıkartılması bekleniyor.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri; bu süreçten en iyi şekilde yararlanabilir. Buna göre, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde en düşük ek ödeme 59,94 liradan 119,88 liraya çıkartılacak. Buna ek olarak, en yüksek ek ödeme de 241,15 liradan 602,87 liraya çıkartılacak. Emekli maaşı bin 500 lira olan vatandaşlara 60 lira yerine 150 lira, iki bin lira olana 80 lira yerine 200 lira, üç bin lira olana ise 120 lira yerine 300 lira ek ödeme yapılması planlanıyor.

Emekli vatandaşların düşük maaş almalarından şikayet ettiklerini herkes biliyor. Bu noktada, emekli maaşlarındaki artışa rağmen halen daha bin 369 lira 96 kuruşun altında emekli maaşı olanlara yüzde 5, daha üstünde emekli maaşı olanlara ise yüzde 4 ek ödeme yapılması planlanıyor. Emekliler Derneği tarafından hayata geçirilmesi istenilen bu talep ile beraber tüm emekli vatandaşlara net maaşlarının yüzde 10’u kadar ek ödeme yapılacak.

Emeklilere Bayram İkramiyesi Ödemesi Yapılacak Mı?

Türkiye Emekliler Derneği’nin isteklerinden birisi de tıpkı memurlara yapıldığı gibi emeklilere de bayram ikramiye ödemesinin yapılması olarak biliniyor. Bu noktada, 2020 yılıyla beraber emeklilere yılda iki kez bayram ikramiyesi ödenmesine karar verildi. Tutarlarda herhangi bir değişiklik yapılmadığı takdirde her bayram ikramiye olarak 1000 lira ödenmesi planlanıyor. Bu noktada, emekli vatandaşlar, enflasyon doğrultusunda ikramiyelere zam yapılmasını talep ediyor. Enflasyon güncellemesinin yanı sıra her yıl vergi ve harçlara yapılacak artışı gösteren yeniden değerleme oranının yansıtılması konusunda beklentileri olan emekli vatandaşlar; bu sayede emekli maaşlarının yanı sıra bayram ikramiyelerinin de artacağına dair umutlular!
Enflasyon oranındaki artışın emekli ikramiyelerine eklenmesi durumunda dahi bayram ikramiyelerinde en çok 100-150 TL’lik fark olacağını söylemek mümkün! Artışlarla ilgili henüz bir resmi açıklama yapılmadı. Ancak, geçtiğimiz iki bayramda da emeklilerin toplamda 4000 TL’ye kadar uzanan ikramiye aldıklarını ifade etmek gerekir.
 



HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR