Milyonlarca kişiye 587 TL ödeme yapılacak! İhtiyaç sahiplerinin başvuruları bekleniyor!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında sigortalı olarak çalışmış ve vefat etmiş anne ve babaların çocuklarına yetim maaşı bağlanmaktadır. Yetim maaşı tamamı ile devlet tarafından her ay düzenli bir şekilde ödenmektedir.

Milyonlarca kişiye 587 TL ödeme yapılacak! İhtiyaç sahiplerinin başvuruları bekleniyor!
Yayın Tarihi: 17.05.2020 21:06:00

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında sigortalı olarak çalışmış ve vefat etmiş anne ve babaların çocuklarına yetim maaşı bağlanmaktadır. Yetim maaşı tamamı ile devlet tarafından her ay düzenli bir şekilde ödenmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenmiş olan şartları tamamlayan kişilere ödenir, her ay düzenli bir şekilde ödenir ve herhangi bir kesinti yapılmaz. Ancak tüm yetim maaşı alan kişiler ilk defa bir sigortalı işe giriş yaptıklarında bu maaş kesilir. Yetim maaş miktarı anne ve babanın SGK pirim ödemesine göre belirlenir. Yetim maaşı kardeşler arasında pay edilir. İşte yetim maaşı hakkında tüm detaylar…

Yetim maaşı almak için kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenmiş olan tüm şartları taşıması gerekmektedir. Annesi veya babası SGK kapsamında sigortalı olarak çalışmış ve vefat etmiş kişilerin çocukları 25 yaşına kadar yetim maaşı alabilmektedir. Yetim maaşı her ay düzenli bir şekilde yetim kalmış kişinin banka hesabına düzenli olarak yatırılır. Lise eğitimi gören erkek çocukları 20 yaşına, üniversite okuyan erkek çocukları 25 yaşına kadar yetim maaşı alabilir. Erkek çocuklar 18 yaşına kadar yetim maaşından faydalanırken kız çocukları için herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. Yetim maaşı alan bir bireyin yetim maaş alma durumu ortadan kalktığı zaman o kişinin aldığı maaş hakkı kardeşler ve eş arasında pay edilir. Erkek çocuğu 18 yaşına geldiği zaman aldığı yetim maaşı kesilir. Kesilen bu para kardeşler ve eşe dağıtılır. Evlendikten sonra boşanan kız çocukları yetim aylığı almaya devam eder. Eşler dul maaşı alırken evlenmesi durumunda eşten kalan bu maaş kesilir. Yetim aylığı alan çocuğun % 40 bedensel özrünün olması durumunda ömür boyu yetim aylığı alır.

YETİM MAAŞI ALMA ŞARTLARI NELERDİR?


Vefat etmiş olan anne ve babanın çocuğuna yetim denir. Yetimler, yetim maaşı alabilmek için sadece Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenmiş olan şartları taşıyabiliyorsa yetim maaşı alabilirler. Yetim aylığı alınabilmesi için çalışan anne veya babanın en az 900 gün prim yani 3 yıl boyunca çalışmış olması gerekmektedir. Ancak düşük SSK prim ödemelerinde kişinin en az 5 yıl boyunca çalışmış olması beklenir. Lise eğitimi gören erkek çocukları 20 yaşına, üniversite okuyan erkek çocukları 25 yaşına kadar yetim maaşı alabilir. Erkek çocuklar 18 yaşına kadar yetim maaşından faydalanırken kız çocukları için herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. Yetim maaşı alan bir bireyin yetim maaş alma durumu ortadan kalktığı zaman o kişinin aldığı maaş hakkı kardeşler ve eş arasında pay edilir. Erkek çocuğu 18 yaşına geldiği zaman aldığı yetim maaşı kesilir. Kesilen bu para kardeşler ve eşe dağıtılır. Evlendikten sonra boşanan kız çocukları yetim aylığı almaya devam eder. Eşler dul maaşı alırken evlenmesi durumunda eşten kalan bu maaş kesilir. Yetim aylığı alan çocuğun % 40 bedensel özrünün olması durumunda ömür boyu yetim aylığı alır.

YETİM MAAŞI NE KADAR?

2020 yılında yetim maaşı 587 TL’ye yükseltilmiştir.

YETİM MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR

Yetim maaşı başvurusu yapabilmek için öncelikle il veya ilçelerde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müdürlüklerine bizzat başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru sırasında SGK'dan size bildirilecek olan evrakların eksiksiz bir şekilde tamamlanması gerekmektedir. Talep edilen evraklar tamamlandığında yine aynı şekilde il veya ilçelerde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) teslim edilmesi gerekiyor. Kurum tarafınıza ait gerekli incelemeleri tamamladığında eğer olumlu sonuçlanırsa yetim aylığı hemen bağlanır ve bir sonraki ayın 13’ü ile 19’u arasında ödemeniz gerçekleşir.  Yetim aylığı kız ve erkek çocukların tamamına yapılır. Her çocuğun kendi hesabına ödeme ayrı yapılır.
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR