Milyonlarca Vatandaşa Erken Emeklilik Müjdesi! 15 Yılda Emekli Olma Fırsatı! Nasıl Erken Emekli Olurum

Milyonlarca Vatandaşa erken emeklilik müjdesi geldi. 15 yılda emekli olma fırsatı sonunda geldi. Günlerdir hatta haftalardır konuşulan Erken emeklilik gerçek oluyor. Peki Erken Emekli nasıl olunacak? Nasıl Erken Emekli Olunur sorusu yanıt buldu.

Milyonlarca Vatandaşa Erken Emeklilik Müjdesi! 15 Yılda Emekli Olma Fırsatı! Nasıl Erken Emekli Olurum
Yayın Tarihi: 3.09.2020 20:44:00

Milyonlarca Vatandaşa erken emeklilik müjdesi geldi. 15 yılda emekli olma fırsatı sonunda geldi. Günlerdir hatta haftalardır konuşulan Erken emeklilik gerçek oluyor. Peki Erken Emekli nasıl olunacak? Nasıl Erken Emekli Olunur sorusu yanıt buldu.

Her sigortalı için en büyük hayallerden birisi de bir an önce emekliliğine kavuşmaktır. Ancak Türkiye’de emekli olabilmek için 5510 sayılı Kanun kapsamında belirlenmiş olan emeklilik şartları yerine getirilmelidir. Emeklilik şartlarını yerine getiren tüm vatandaşlar, Sosyal Güvenlik Kurumu’na(SGK) başvuruda bulunarak, hemen emekliliklerini alabiliyor. Ancak emeklilik yaşı, emeklilik prim gün sayısı ve emeklilik hizmet süresi kriterlerini sağlayabilmek çok da kolay değil. Uzun yıllar sigortalı olarak çalışmayı gerektiren emeklilik için, sunulan erken emeklilik fırsatları bulunuyor. Normal emeklilik yerine erken emeklilik fırsatlarını değerlendiren milyonlarca vatandaş, erkenden emekli olabilme şansını elde etti.

Nasıl Erken Emekli Olunur?

Emekliliğini erkenden almak isteyenlerin kullanabilecekleri birden fazla yöntem bulunuyor. Ancak ermek emeklilik fırsatlarından yararlanabilmek için öncelikli olarak ne kadar sigorta prim gün sayısı kaldığı konusunda bilgi sahibi olmak gerekiyor. Bununla birlikte erken emeklilik fırsatından faydalanabilmek için mutlaka ilk işe giriş yani ilk sigorta giriş tarihi konusunda da bilgi sahibi olunmalıdır. Erken emeklilik fırsatları, sigortalının ilk işe giriş tarihiyle de doğru orantılıdır. 5510 sayılı Kanun kapsamında yapılan farklı düzenlemeler nedeniyle belirli tarihlerden önce ve sonra sigortalı olanlar için erken emeklilik fırsatları farklıdır.

Normal şartlarda emekli olunabilecek tarihten önce emekli olabilmek için sigortalı olarak ilk işe giriş tarihi dikkate alınabilir. Yapılabilecek bazı borçlanmalar ile 15 yılda emeklilik fırsatından faydalanabilmek mümkündür.

1999 Öncesi Girişli Olanlar Çok Avantajlı

Sigorta ilk işe giriş tarihi 1999 öncesi olan kişiler, yeni sigorta ve emeklilik sistemi kriterlerinden bağımsızdır. 1999 yılına kadar olan mevcut sigorta ve emeklilik sistemi koşulları üzerinden emeklilik planlamaları gerçekleştirilir. 1999 senesinden önce SGK girişi bulunan sigortalılar, emeklilik için çok sayıda avantajdan faydalanabiliyor. 1999 öncesi sigorta girişli olmak kişiye erken emeklilik fırsatı kazandırıyor. Özellikle 1999 öncesi sigorta girişi bulunan kişiler, 3600 prim gün sayısını tamamlayarak, 15 yılda emekli olabilecek. Bu koşul 1999 ile 2008 tarihleri arasında sigorta girişi olanlar için 4500 prim gün sayısına çıkıyor. 30 nisan 2008 tarihi sonrası sigorta girişi olanlar için 5400 prim gün sayısına ve 25 yıl sigortalılığa çıkıyor. Yani 2008 yılında gerçekleştirilen 5510 sayılı Kanun düzenlemesi ile birlikte bu tarihten sonra sigorta girişi olan kişilerin 15 yılda emekli olma şansı bulunmuyor.

1999 ve öncesinde SGK girişi olan sigortalılar, 3600 günü doldurmaları halinde emeklilik haklarını alabilmektedir. Ancak 3600 günü tamamlamış olan sigortalılar için emeklilik yaşı kriterine dikkat etmeleri de gerekiyor. Çünkü 15 yılda erken emeklilik için mutlaka emeklilik yaşı koşulunun da yerine getirilmiş olması gerekiyor.

1999 Öncesi Sigorta Girişli İçin Emeklilik Şartları

15 yılda erken emeklilik fırsatından yararlanabilen 1999 öncesi SGK giriş kaydı olan sigortalıların, emeklilik için öncelikle belirli şartları sağlaması gerekiyor. Buna göre 15 yılda emekli olabilmek için mutlaka SGK giriş kaydının 9 Eylül 1999 öncesinde yapılmış olması gerekiyor. Ayrıca sigortalılığında 3600 gün prim ödemesi yapmış olması gerekiyor. Sigorta prim ödemesi başta olmak üzere hiçbir şekilde SGK’ya borcunun bulunmaması da emekli olabilmek için en temel koşullardan birisidir. Emeklilik yaşı koşullarının yerine getirilmiş olması gerekliliği de bulunmaktadır. Buna göre 1999 öncesinde SGK giriş kaydı olan kişiler için belirlenmiş emeklilik yaşı tamamlanmış olmalıdır. SGK yönetmelikleri ve 5510 sayılı Kanun kapsamında erkek ve kadın SSK’lılar için emeklilik yaşı farklı olarak belirlenmiştir. SGK giriş tarihine göre kadın ve erkeklerin emeklilik yaşı kriterleri farklılık gösterir.
 



HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR