NASA’nın Ekibini Türk Bilim İnsanı Yönetecek

Türk bilim insanlarının son zamanlardaki başarıları dünyada büyük ses uyandırmaya devam ediyor.

NASA’nın Ekibini Türk Bilim İnsanı Yönetecek
Yayın Tarihi: 15.11.2020 17:00:00

Türk bilim insanlarının son zamanlardaki başarıları dünyada büyük ses uyandırmaya devam ediyor.

Türk bilim insanları dünyada çığır açacak çalışmaların altına imza atıyor. Bilim alanında büyük başarılar elde eden bilim insanlarımız göğsümüzü kabartıyor. Bu başarıların son örneklerinden biri Betül Kaçar.

2017 yılından bu yana Arizona Üniversitesi Astronomi ve Moleküler Hücre Biyolojisi alanında çalışan Betül Kaçar, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) yeni projesine liderlik edecek.

Projenin kozmik kökenlerden gezegensel sistem oluşumuna, yaşamın kökenlerine ve evrime ve Dünya'nın ötesinde yaşam arayışına kadar olan astrobiyoloji araştırmaları kapsadığı belirtildi.

NASA’nın, Güneş Sistemi'nin dışındaki gezegenlerin yaşama elverişli olup olmadığının araştırılmasını sağlamak amacıyla iki büyük yeni araştırma ekibi kurmak için Arizona astrobiyoloji araştırmacılarına yaklaşık 12 milyon dolar fon sağladığı bildirildi.
 
Betül Kaçar, konuyla ilgili kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:
"Çok güzel bir haberi paylaşmak istiyorum. Projemiz NASA'nın yeni oluşturduğu astrobiyoloji merkezlerinden biri olarak seçildi. Önümüzdeki 5 sene boyunca evrendeki yaşam arama çalışmalarına yön verecek 12 araştırma grubundan oluşan bir ekibi yöneteceğim."

BETÜL KAÇAR KİMDİR?
 
İstanbul doğumlu ve Giresunlu bir ailenin çocuğu olan Betül Kaçar, Marmara Üniversitesi’nde kimya eğitimi gördü, ve 20 yaşında ABD’ye göç etti.


20 yaşında Parkinson ve Alzheimer üzerine doktora çalışmasına başlayan Kaçar, 2010’da Atlanta’daki Emory Üniversitesi’nden doktora derecesi aldı.

Evrimin molelüler mekanizmalarına yönelik anlayışımızla ilgilenen Kaçar, doktora sonrası çalışmalarını NASA’da sürdürdü.

2011 yılında NASA Astrobiyoloji Enstitüsü'nün desteğiyle kurulan SAGANet adlı astrobiyoloji eğitim platformunun kurucuları arasında yer aldı.

2012 yılında Harvard Üniversitesi'ne katılan Betül Kaçar, burada Organizma ve Evrimsel Biyoloji Departmanı'nda görev aldı.

Türk bilim insanı, 2017 yılından bu yana Arizona Üniversitesi Astronomi ve Moleküler Hücre Biyolojisi alanından çalışıyor.

Betül Kaçar, 2016 yılından beri ABD'deki göreviyle eş zamanlı olarak Japonya hükûmeti tarafından kurulan Yer-Yaşam Enstitüsü'nde (ELSI) öğretim üyesi olarak görevini sürdürüyor.
 
 
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR