O vatandaşlara 2 bin 354 TL ödeme yapılacak! Kaçırmayın

Günümüzde tüm dünya da olduğu gibi ülkemizde de pek çok vatandaşımız işsiz kalmaktadır. Türkiye İş Kurumu belirli şartlara uyum sağlamak koşulu ile işsiz kalan vatandaşlarımız için işsizlik maaş ödeme yapıyor. 2020 yılı itibari ile en düşük işsizlik ödenekleri bin 177 TL olarak belirlenmesiyle berab

O vatandaşlara 2 bin 354 TL ödeme yapılacak! Kaçırmayın
Yayın Tarihi: 17.06.2020 22:41:00

Günümüzde tüm dünya da olduğu gibi ülkemizde de pek çok vatandaşımız işsiz kalmaktadır. Türkiye İş Kurumu belirli şartlara uyum sağlamak koşulu ile işsiz kalan vatandaşlarımız için işsizlik maaş ödeme yapıyor. 2020 yılı itibari ile en düşük işsizlik ödenekleri bin 177 TL olarak belirlenmesiyle beraber en yüksek işsizlik ödeneği 2 bin 354 TL olarak belirlenmiştir.

İşsizlik maaş ödemeleri nasıl alınır? Şartları nelerdir? İşsizlik maaş ödeneği ne kadar? Gibi pek çok soru gündemimizde ilk sıralar da yer almaktadır. İşte, işsizlik maaşı ile ilgili detaylar!
Türkiye İş Kurumu belirli şartlara uyum sağlanması durumunda, sigorta girişi olan işsizler için işsizlik maaş ödemesi yapmaktadırlar. İşsizlik ödeneği, kendi istek ve kusurları dışında kalması durumunda işten çıkarılan sigortalılar için işsizlere belirli koşulların sağlanması ve tespit edilmesi durumunda gerekli değerlendirmeler sonucunda işsizlik maaş ödemesi yapılmaktadır. 4447 satılı İşsizlik Sigortası Kanunu çerçevesinde amaç ve kapsamın belirtilmesi ile beraber işsizlik ödeneği uygulamasından herhangi bir kasıt olmaksızın işini kaybeden sigortalılar için gelir kaybı gündemimizde bulunmaktadır. Yeni bir iş bulana kadar işsizlik ödeneği alma olanağı sunulması üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Peki, İşsizlik maaşı almanın şartları nelerdir? İşte detaylar…

İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLMENİN ŞARTLARI

4447 sayılı kanunda hüküm altına alınarak hukuken korunan ve kendi isteği dışında işsiz kalan vatandaşların mağduriyet yaşamamalarını amaçlayan işsizlik ödeneğinin genel olarak bilinen şartları şu şekilde belirlenmiştir.
  • Kendi istek ve kusuru olmaksızın işsiz kalmak
  • Hizmet akdinin sona erdirilmesinden önceki son 120 gün hizmet sözleşmesine tabi olmak
  • Hizmet sözleşmesinin feshinden önceki son üç sene içinde en az 600 günlük işsizlik sigortası primi ödemiş olmak
  • Hizmet sözleşmesinin feshinden sonraki 30 gün içinde İŞKUR birimine bizzat veya elektronik ortamda başvurmak

İŞSİZLİK MAAŞIN İÇİN BAŞVURU SÜRECİ

Hizmet sözleşmesi ile birlikte feshedilmesi durumunda 30 gün içerisinde il ya da ilçenizde bulunan en yakın İŞKUR birimine başvuru yapması gerekmektedir. Ayrıca başvuru işlemlerinizi www.iskur.gov.tr elektronik ortam web adresi üzerinden de gerçekleştirme fırsatını bulabilirsiniz. Mücbir sebepler doğrultusunda 30 gün içerisinde başvuruların yapılmaması durumunda başvurusu geciken ve hak sahipliği süresinden düşürüldüğü açıklanmıştır.


İşsizlik maaşının ödemelerinden yararlanabilmek için işsizlerin çalışabilecek durumda olması önemli unsurlar arasında bulunuyor. İşsizlik ödenek başvuru ile birlikte kişinin iş arayan kaydının yapılması gerekiyor. Böylelikle sigortalısı işsizlerin danışmanlık, iş bulunması ve meslek edindirme hizmetleri alması gerekmektedir.

İŞSİZLİK MAAŞININ SÜRESİ

Hizmet sözleşmesinin feshinden önceki son 3 yıl içinde;
  • 600 gün sigortalı olarak çalışarak işsizlik sigortası prim ödemelerini yapmış olan sigortalı işsizlere 180 gün,
  • 900 gün sigortalı olarak çalışarak işsizlik sigortası prim ödemelerini yapmış olan sigortalı işsizlere 240 gün,
  • 1080 gün sigortalı olarak çalışarak işsizlik sigortası prim ödemelerini yapmış olan sigortalı işsizlere 300 gün,
süre ile işsizlik maaşı ödeniyor.

İŞSİZLİK MAAŞI MİKTARI

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları gözetilerek hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olarak hesaplanıyor. Bu kurala göre hesaplanan işsizlik maaşı miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçemiyor. İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmuyor.
  • Son 4 ay asgari ücretten maaş alanlara ödenecek işsizlik ödeneği 1.168,27 TL,
  • Son 4 ay 3.500 TL maaş alanlara ödenecek işsizlik ödeneği 1.389,37 TL,
  • Son 4 ay 6.000 TL maaş alanlara ödenecek işsizlik ödeneği 2.336,53 TL,
Şeklinde hesaplanıyor.
 
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR