Online Dünyada Şahsi Bilgilerimiz Ne Kadar Güvende?

Kimlik, kredi kartı veya size özel kalmasını istediğiniz sayısız bilgi… Hepsi bir yerlerde kayıtlı; hepsi bir tık veya bir parmak uzağınızda! Unutmayın; bu bilgilerin hepsi size olduğu kadar; siber hırsızlara da bir tık uzakta. İtibarınızın zedelenmesi, bütün kimlik bilgilerinizin bilmediğiniz bir ülkeden bir siber hırsız tarafından çalınması artık sadece saniyeler sürüyor.

Online Dünyada Şahsi Bilgilerimiz Ne Kadar Güvende?
Yayın Tarihi: 22.11.2017 17:47:00

Kimlik Bilgileriniz Çalınabilir

En yaygın siber hırsızlıklardan biri bu… Fiziki kimliğinizi gerçekten çaldırmış olsanız yapacağınız işlem basit. Emniyete gidip o kimliği geçersiz hale getirebilirsiniz. Peki, ya online dünyada? Kimlik bilgilerinizin çoktan çalınmış olabileceği ve bunun farkında bile olmama ihtimali hiç aklınızdan geçti mi? 2015 verilerine göre 1 dakikada 30 bin kimlik bilgisi çalınıyor ve bu rakam her geçen gün hızla artıyor.



Kredi Kartı Bilgileriniz Çalınabilir

Birçok online ödeme sistemine kredi kartı bilgilerinizi emanet ediyorsunuz. Elbette bunların birçoğu size o güveni sağlıyor. Peki, kredi kartınıza hiçbir şey olmayacağından yüzde 100 emin misiniz? ABD’den veya Avrupa’dan bir siber hırsızın sizin kredi kartı bilgilerinizin peşinde olabileceğini hiç düşündünüz mü? Bu, aslında hiç de göründüğü kadar uzak bir ihtimal değil; zira Avrupa’ya düzenlenen siber hırsızlıkların yüzde 77’si Türkiye yönelik!




Online İtibarınız Zedelenebilir

Bir sabah uyanıyorsunuz ve sizi tanıyan veya tanımayan birtakım insanlar hakkınızda sosyal medyada yoğun bir çaba içine giriyorlar. Veya telefonunuz/bilgisayarınız hacklenmiş kimseyle paylaşmak istemeyeceğiniz bir fotoğraf veya bir yazı herkesin dilinde. Şanslıysanız hızlıca unutulur ama işi şansa bırakmaya fırsat kalmayacak kadar hızlıca maddi/manevi bir yıpranmanın içine düşebilirsiniz.



Alışveriş Anlaşmazlıkları Yüzünden Para Kaybedebilirsiniz

İstediğiniz ürün, o ürün değilmiş. Veya sipariş ettiğiniz ürün elinize ulaşmadı bile. Mailler, telefonlar; hiçbirinden dönüş yok. Çok büyük ihtimalle ufak veya büyük çapta dolandırıldınız. Bu gibi durumlarda izlemeniz gereken yolun hangisi olduğunu biliyor musunuz?






HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR