Ramazan’da Tutamadığımız Oruç Günlük Ücreti Ne Kadar Belli oldu!

Ramazan ayında günlük tutamadığımız oruç ücretine ne kadar oldu? Gibi pek çok soru oruç tutamayan vatandaşlar tarafından merak edilerek sorgulanıyor. Diyanet’in yaptığı açıklamalar doğrultusunda Fitre sadakası,

Ramazan’da Tutamadığımız Oruç Günlük Ücreti Ne Kadar Belli oldu!
Yayın Tarihi: 26.04.2020 21:16:00

Ramazan ayında günlük tutamadığımız oruç ücretine ne kadar oldu? Gibi pek çok soru oruç tutamayan vatandaşlar tarafından merak edilerek sorgulanıyor. Diyanet’in yaptığı açıklamalar doğrultusunda Fitre sadakası, Müslüman toplumlarının birçoğu tarafından verildiği dikkate alınmasıyla birlikte sosyo-ekonomik hayat şartları ve ihtiyaçları göz önünde bulundurulacak. Böylelikle 2020 Ramazan ayının başlangıcından 2021 Ramazan ayı başlangıcına kadar günlük 27 TL olarak belirlenmiştir.

2020 yılı Ramazan ayında oruç tutamayan vatandaşlar için günlük ücret ne kadar? 2020 yılı fitre miktarı diyanetin belirlediği 27 TL olarak oldu. Oruç fidyesi her gün için bu rakam ile hesaplanmasıyla birlikte verilmesi gerekmektedir. Peki, fitre kimlere verilir, kimlere verilmez, Ramazan fitresi aile üyelerine verilir mi? Fitre, borcundan ve asli ihtiyaçları sebebiyle nisap miktarı mala sahip olan her Müslüman için ön görülmektedir. Birey fitre ile mükellef olacağı gibi öngörülen ölçüsü ise zekâtta aranan nisap olarak belirlenmiştir. Ancak malın artırıcı olması ve üzerinden 1 yıl kadar sürenin geçmesi şartı aranmamaktadır.

SMS ile Fitre Açıklaması

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş yaptığı açıklamada; ‘’ faturalı ve faturasız tüm hatlardan 5601'e SMS ile fitre bağışında bulunulabileceğini duyurdu. Bir SMS ücreti, bir fitre bedeli olan 27 TL olacak. Erbaş, "Zekat, fitre, fidye, sadaka, gıda paketi, bayramlık kıyafet gibi bağışlar, 'www.tdv.org ve bagis.tdv.org' adreslerinden online olarak ve tüm PTT şubeleri ile anlaşmalı bankalar aracılığıyla da yapılabilir." Açıklamasıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başarmış bulunmaktadır. Böylelikle SMS İle de bağış yapma fırsatını bulabilirsiniz.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ‘’ Ramazandan önce tüm mensuplarımızı, din görevlisi hocalarımızı ve milletimizi kan bağışında bulunmaya davet ediyorum’’ cümleleriyle halka seslendi.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ramazan'da televizyon, radyo kanallarında ya da sosyal medyada program yapan, konuşan herkesten, toplumumuza doğru bilgi aktarma konusunda sorumluluk bilinciyle hareket etmelerini, kaynağı belli olmayan, hayatımıza değer katmayan anlamsız bilgi ve konuları ekrana ve gündeme getirmemelerini; güzel, yapıcı ve birleştirici bir üslup kullanmalarını ve tartışma meydana getirecek, polemik üretecek popülist tavırlardan uzak kalmalarını özellikle istirham ediyorum." Sözlerini kullandı.


Erbaş, "İftar sofraları kurmak yerine, gıda paketleri, alışveriş kartları, bayramlık kıyafet dağıtarak ihtiyaç sahiplerini yalnız bırakmayacağız." dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, "35 ülkede ramazan ayının sonuna kadar 38 bin 450 gıda, 46 bin iftar paketi dağıtımı ve 10 bin 800 yetime bayramlık kıyafet dağıtacağız." ifadelerini kullandı.
Erbaş, Türkiye Diyanet Vakfı'nın bu yıl Ramazan ayında yurt içinde ve yurt dışında toplam 12 milyon liraya yakın bir yardım yapacağını açıkladı.

Erbaş, herkesin evinde ailesiyle teravih namazlarını kılabileceğini, teravih namazının ferdi olarak da kılınabilen bir namaz olduğunu söyledi.

Fitre Ne Zaman Verilir

Fıtır sadakası, Ramazan bayramına kavuşan ve temel ihtiyaçlarını çok rahat karşılayan ve belli bir miktar mala sahip olan Müslümanların, kendileri ve bakmaklar yükümlü oldukları kişiler için mali bir ibare olmaktadır. Fitre günümüzde genellikle bayram namazından önce verilmesi uygun olmaktadır. Ayrıca bayram namazından birkaç gün öncesinde de verilebilmektedir.

Kimlere Fitre Verilmez?
  • Anne, baba, büyük anne ve büyük babalara fitre veremezsiniz.
  • Oğul, oğlunun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğal çocuklar için de fitre veremezsin,
  • Müslüman olmayanlara fitre verilmez
  • Karı- Koca birbirinde zekat veremez.
 
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR