Resmi gazetede açıklandı! Ev hanımları 4 aşamada erken emekli oluyor! Karar yayımlandı!

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Ekim ayında ele alacağı önemli bir düzenleme ev hanımları için umut kaynağı olmaktadır.

Resmi gazetede açıklandı! Ev hanımları 4 aşamada erken emekli oluyor! Karar yayımlandı!
Yayın Tarihi: 26.09.2023 11:30:00

Erken emeklilik hakkı bekleyenlere müjde geldi! Resmi gazetede akşam saatlerinde duyurulan bu düzenleme, özellikle ev hanımlarını sevindirecek niteliktedir; çünkü ev hanımlarını sosyal güvence altına almanın yanı sıra erken emeklilik imkanı sunmaktadır.

Düzenleme Detayları Neleri İçermektedir?

Meclis'te ilk olarak ele alınacak olan torba yasa, memur ve emekli maaşlarının düzenlenmesini içerirken, ikinci torba yasa daha geniş kapsamlı olacak ve Aile Koruma Kalkanı Paketi'ni hayata geçirecektir. Bu paket, ev kadınlarına sosyal güvence sağlamaktan öte, yıpranma hakkı benzeri bir uygulama ile erken emeklilik imkanı sunacaktır. Bu düzenlemeler, 4 aşamada hayata geçirilecektir. İlk aşamada, sosyal güvencesi olmayan ev kadınlarına isteğe bağlı sigorta sistemi ile sosyal güvence sağlanacaktır. Devlet, ev hanımlarının ödeyecekleri primlerin üçte birini üstlenecektir. Bu adım, ev kadınlarının sosyal güvenlik kapsamına alınması ve emeklilik haklarının güvence altına alınması açısından büyük önem taşımaktadır.

Erken Emeklilik Adımları ve Yıpranma Düzenlemesi


İkinci aşamada, erken emeklilik adımları atılacaktır. Ev hanımlarının emeklilik yaşları, sahip oldukları çocuk sayısına göre belirlenecektir. Bu sayede ev hanımlarına daha erken emeklilik hakkı tanınmış olacaktır.

Çalışan ve Ev Hanımı Anneler İçin Yıpranma Düzenlemesi

Üçüncü aşamada, çalışan ve ev hanımı anneler için yıpranma düzenlemesi devreye girecektir. Sosyal güvencesi olmayan anneler öncelikle bu düzenlemeden yararlanacaktır. Ayrıca daha önce çalışmış olan anneler de bu düzenlemeye dahil edilecektir. Bu düzenleme, ev hanımlarının uzun yıllar boyunca üstlendikleri ev işleri ve çocuk bakımı gibi zorlu görevleri takdir etmeyi amaçlamaktadır.

Yıpranma Düzenlemesi İyileştirmeleri

Dördüncü aşama, ev hanımlarının emeklilik haklarının daha adil bir şekilde belirlenmesini hedeflemektedir. Uzun yıllar boyunca ev işleri ve çocuk bakımı gibi zorlu görevleri üstlenen ev hanımlarının emeklilik haklarında iyileştirmeler yapılacaktır.






HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR