Saat Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Saat almak cep zorlayan bir olay. Haliyle para vermişken en iyisini alayım mantalitesi de saat seçiminde resmen başımıza çorap örüyor. Şimdi biz size şu markayı alın bu markayı alın demeden ve bütçeyi sizin inisiyatifinize bırakarak en doğru saati bulmanıza vesile olacağız.

Saat Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?
Yayın Tarihi: 16.11.2018 12:38:00

ADIM ADIM SAAT SEÇİMİ

Saate vereceğiniz parayı gözden çıkardıktan sonra, saatçinin yolunu tuttunuz. Saatçi bu tabi; üç beş modelden daha fazlası var. E o para da verilince haliyle en iyisi olsun istiyorsunuz. Biraz da ondan, biraz da bundan diye farklı tarzda saatleri çıkarttırıp duruyorsunuz. Bu aşamadan sonra düşünceleriniz berraklaşacağına iyice karışır. Akabinde de ” ben bir düşüneyim” deyip dükkandan çıkarsınız.



Çözüm basit; saat almadan önce kafa karışıklığı yaşamamanız adına bazı modelleri kafadan elemeniz lazım. Saat seçimi eleme işlemi 3 aşamadan geçecek. Sonrası mı? Kolunda saatiyle mutlu mesut gezinen bir adam olcaksınız.

1- Bilek Ölçüsü

"Hangi saati almalıyım" sorusunun cevabını bulmaya bilek ölçünüz ile başlayalım. Kalın bilekli misiniz yoksa ince mi?  “Neye göre ince, neye göre kalın; nasıl anlayacağız?” diyorsanız şayet kaba taslak ölçülerden bahsedeyim size.

Saat kasalarının çapı  34 veya 50 mm arasında değişir. 38 mm’den küçük 46 mm’den büyük olanlarına pek rastlanmasa da var olduklarını bilin.

Bileğinizin çapı 16 cm’den küçükse ince bilekli sıfatındasınız demek oluyor. Çapı 4 cm’den büyük saatlere yanaşmayın derim. Aynı şekilde bileğiniz 19 cm’den büyükse küçük kasalı saatler bileğinizi doldurmaz ve emanet gibi durur.

Aynı şekilde ince bilekli iseniz kalın kayışlı saatleri seçenekleriniz dahilinde tutmayın. Deri kayışlar, bileğinizde metal olanlardan daha zarif durur.

2- Ortamına Göre Nasıl Saat Takılmalı

Filmlerde görüyoruz. Adam çekmecesini açıyor; 20 çeşit saat arasından birini havalı bir şekilde seçip takıyor. Adı üstünde film. Tabi her erkeğin farklı tarzlarda 20 çeşit saati olacak diye bir kanun yok. Zaten kaliteli saatlerden oluşan 20 parçalık bir koleksiyon için de ciddi bir bütçe gerektiğini var sayarsak durumun ütopik olduğu konusunda hemfikirizdir.


Bu durumda genel olarak resmiyet gerektiren ortamlarda mı bulunuyorsunuz yoksa daha günlük ortamlarda mı ona karar vermeniz gerekli. İş için alacağınız saat ile spor yapmak için alacağınız saat aynı özelliklere sahip olmamasına dikkat ediniz.



En resmi saat modelleri deri kayışlı, kasası beyaz veya sarı altından veya daha ucuz bir seçenek arıyorsan paslanmaz çelikten olmalıdır. Smokin altına veya çok resmi davetlerde takım elbise altına bu tarz saatler seçmelisiniz. Saat kasa çapının bilek ölçünüz ile doğru orantılı olduğunndan bahsettim ama çok resmi ortamlarda büyük kasalı saatler ortama Fransız kalır. Çapı 41 mm’den büyük saatleri pek önermiyorum. İşin özü saat gösterişsiz, küçük ve kaliteli olmalı.



Geldik daha rahat ortamlarda takacağımız saat seçimine. Deri kayış olur, metal kayış olur hatta çok spor bir şey arıyorsanız silikon kayış bile olur. Tamamen zevkinize kalmış bir durum.



Sporda takmak üzere saat arıyorsanız da bu sefer işlevselliği ve dayanıklılığına bakmanız gerekiyor. Mesela suya dayanıklı, rahat okunabilmesi adına daha büyük kadranlı saatler ihtiyacınızı karşılayacaktır.

3- Bütçenize Uymayanları Yollayın Gitsin

Saat seçiminin en son ve en güzel aşaması bu. Kafa patlattık. İhtiyaçlarımızı, zevklerimizi ve fiziksel özelliklerimizi gözden geçirdikten sonra, iş bütçemize uygun olmayan seçenekleri elemeye geldi.



Zaten saat almaya gittiğimizde üç aşağı beş yukarı bütçenizi söylemişsinizdir. Gel gelelim ki uyanık satıcılar daha pahalı modelleri çıkarmış veya siz daha pahalı modelleri beğenmiş olabilirsiniz. Böyle bir durumda saate verilen parayı iyi analiz etmenizi tavsiye ederim.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR