Sağlık Bakanlığı Uyardı: Koronavirüs Tedavisinde Kullanılan İlaçlara Dikkat!

Covid-19 hastalığını evde hafif geçiren bazı vatandaşlar, tedavi için verilen ilaçları çeşitli gerekçelerle ya da kulaktan dolma bilgilerle ya yarıda bırakıyor ya da hiç kullanmıyor. Covid-19 ilaçlarının yan etkileri var mı? İlaçların kullanılmaması durumunda ileriki evrelerde vücutta hasar bırakır

Sağlık Bakanlığı Uyardı: Koronavirüs Tedavisinde Kullanılan İlaçlara Dikkat!
Yayın Tarihi: 1.12.2020 10:00:00

Koronavirüs tedavisinde kullanılan ilaçlarla ilgili tartışmalar sürerken uzmanlardan çok kritik bir uyarı geldi. Koronavirüs hastalarının tedavilerinde kullanılan ilaçların etkinliğinin sağlanması ve yanlış kullanımın önüne geçilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ile ilaç kullanım broşürleri gönderildi.

İLAÇ KULLANIMINA DİKKAT

Koronavirüs Bilim Kurulunun tanı ve tedavi rehberinde yer alan ilaçların kullanımında en çok karşılaşılan sorun olan ‘ilaç dozunun karıştırılması’ konusuna broşürlerde açıklık getirildi.

Rehbere göre hem ‘Ayaktan izlenecek komplike olmayan veya hafif-orta pnömonisi olan olası/kesin Covid-19 olgularında’ hem de ‘Yatış endikasyonu olan Covid-19 olgularında’ Hidroksiklorokin ve/veya Favipiravir kullanımı öneriliyor.

İki ilacın da mutlaka hekim tavsiyesi ve gözetiminde kullanılması gerekmekte. Erken başlanan ve doğru dozlarda alınan ilaç tedavisinin, hastalığın ilerlemesini büyük ölçüde engellediği ve yoğun bakıma geçiş oranını düşürdüğü bilinmekte.
Broşürlerde ilaçların kullanım zamanı ile dozlarına açıklık getiriliyor ve kullanımın uygun olmadığı hallere dikkat çekiliyor.

Buna göre Favipiravir’in ilk gün sabah ve akşam 8’er tane, devamında ise 4 gün boyunca yine sabah ve akşam 3’er tane içilmesi gerekiyor. Gebelerin ve emziren annelerin Favipiravir kullanmaması gerekiyor.

Hidroksiklorokin’in ise sabah ve akşam 1’er tane olmak üzere 5. günün sonunda toplam 10 tablet alınması öneriliyor. Bu ilaç ise kalp rahatsızlığı ya da ritim bozukluğu olanlarda kullanılmıyor.


Vatandaşlar aldıkları dozu, bu broşürler üzerinden işaretleyerek takip edebiliyor. Broşürde herhangi bir yan etki görüldüğünde veya şikayetler artarsa kişinin hekime başvurması gerektiği de anlatılıyor.

İLAÇLARIN YAN ETKİLERİ OLABİLİR

Covid-19 salgını ülkemizde etkisini sürdürmeye devam ediyor. Birçok kişi bu hastalığı evinde hafif semptomlarla geçiyor. İlacın kullanılmaması durumunda vücutta ne gibi bir hasar meydana gelebilir? Kovid-19 tedavisi evde süren bazı kişilerin tedavi için verilen ilaçları kullanmakta tereddüt etmesini Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz değerlendirdi.

Erken tedavinin önemine vurgu yapan Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz : "Elbette her ilaçta olduğu gibi COVID-19 tedavisinde kullanılan ilaçların da bir takım yan etkileri mevcuttur. Bununla birlikte ilaçların bize sağladığı fayda, ilaçların yan etkilerinin çok çok önündedir. Hastalarımızın %3,4'lük bir kısmının zatürreye dönüşümünde erken tanı kadar erken tedavi de önemlidir. Hastalığın ilk döneminde bu oran yaklaşık %30'lardaydı." şeklinde açıkladı.

Kayıpmaz: "İlaçları kullanmayı reddettiği halde iyileşen hastalar olabilmektedir. Bununla birlikte ilaç kullanmadığı için ilerleyen günlerde daha kötü klinik tabloda acil servislerimize gelen hastalarımız da mevcuttur. Bu nedenle belirtiler henüz hafifken ilaçları kullanmakta yarar vardır. Çünkü ilaçların özellikle hastalığın erken döneminde başlandığında etkin olduğu bilinmektedir. İlaçlar zatürreye dönüşü de bu sayede önleyebilmektedir. Entübe olma durumuna gelmiş bir hastaya bu ilaçların etkinliği elbette ki sınırlıdır. Hastalar, etrafındaki kişilerden edindiği kulaktan dolma bilgileri tıbbi bilgi ile asla karşılaştırmamalıdır. Bu nedenle sağlık kuruluşları veya filyasyon ekipleri tarafından kendilerine verilen ilaçları kullanmalarında fayda vardır." diyerek ilaç kullanımının önemine dikkat çekti.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN HAZIRLADIĞI BROŞÜRLERE DİKKAT EDİN

Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz: "Sağlık Bakanlığı da bu ilaçların nasıl kullanılacağına dair kapsamlı broşürler hazırlamıştır. Özellikle ilk iki dozda 8er tablet olarak alınması gereken ilacın favipravir etken maddeli ilaç olduğunu hatırlatmakta yarar görüyoruz. Çünkü her ne kadar hastalara kullanma talimatı yazılı olarak verilmiş olsa da hastalar kimi zaman hata ile hidroksiklorokin etken maddeli ilaçtan 8 adet kullanma nedeniyle tarafımıza başvurmaktadır." diyerek açıklamada bulundu.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR