SGK 51 Yaşında Emekli Olma Fırsatı Sunuyor!

Çalışan her insanın amacı emekli olmaktır. Ancak, emekli olabilmek için belirli bir çalışma günü ve prim süresini tamamlamak gerekir. Emekli olmak ile ilgili koşullar her geçen gün değişmektedir. 1999 yılından önce çalışmaya başlayanların emekli olma şartları ile 2008 sonrası çalışma hayatına girenl

SGK 51 Yaşında Emekli Olma Fırsatı Sunuyor!
Yayın Tarihi: 14.08.2020 21:42:00

Çalışan her insanın amacı emekli olmaktır. Ancak, emekli olabilmek için belirli bir çalışma günü ve prim süresini tamamlamak gerekir. Emekli olmak ile ilgili koşullar her geçen gün değişmektedir. 1999 yılından önce çalışmaya başlayanların emekli olma şartları ile 2008 sonrası çalışma hayatına girenlerinki aynı değildir. Bunun yanı sıra, 2048 yılında emeklilik yaşının değişeceğine dair uzun yıllar öncesinden açıklama yapılmıştır. Bu noktada, SGK’nın ve daha doğrusu hükümetin emekli olma talebinde bulunan insanlar için almış olduğu bazı yeni kararlar bulunmaktadır.

Nasıl emekli olabilirim sorusu; hiç şüphesiz Google’da en çok aranılan soruların başında gelmektedir. Kısmi emeklilikten faydalanmak isteyenlerin 3600 gün prim ödemesi veya istenilen şartları tamamlaması gibi hususlar bulunmaktadır. Ancak, 1999 ve 2008 yılından sonra sigortalı olanların emeklilik için yerine getirmesi gereken kurallar farklıdır. Bu aşamada herhangi bir yıl şartı bulunmaz. Fakat, prim miktarı uzatılmaktadır. Prim doldurmak için 3600’den 4500 güne kadar yıl uzamaktadır. Ayrıca, kişinin yaşının dolması da beklenmektedir. Emeklilik yaşı; kadınlar için 56 yaşından 58 yaşına erkekler için ise 58 yaşından 60 yaşına yükseltilmektedir. Bu bağlamda, kısmi emeklilik maaşı düşük olmaktadır.

On Yıl Çalışan Emekli Olabilir Mi?

3600 prim gününü doldurması halinde emekli olabilen bazı vatandaşlar da bulunmaktadır. Bu vatandaşların 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalarını başlatmış olması gerekmektedir. Bu noktada, prim günlerini 3600 güne tamamladıkları takdirde emekli olabilirler. 3600 günün resmi olarak tamamlanmış olduğu tarih ise emeklilik tarihi olmaktadır. Prim günü; kişinin hangi yaşta emekli olacağının belirlenmesini de sağlıyor. Bu noktada, erkek çalışanlar 55, kadın çalışanlar 50 yaşı tamamlamaları halinde söz konusu haklardan faydalanabilirler. Yaş ve prim kriterinden hangisi en son tamamlanmış olduğuna göre kadınlarda 56, erkeklerde 58 yaş ile başlayan dönemlerde emeklilik hakkı elde ederler.

Çalışan kişilerin en büyük hayali olan emeklilik ile ilgili olarak on yıl çalışma süresinin bitmesi halinde emekli olmanın mümkün olduğunu dile getirmek gerekir. Bunun yanı sıra, kişinin bazı şartlara sahip olması halinde erken emekli olması mümkündür. Askerlik ve doğum borçlanmasının yanı sıra yıpranma payı sebebiyle insanların erken emekli olmasına imkan tanınmaktadır. 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar 15 yıl sigortalılık süresine sahip oldukları ve aynı zamanda 3600 prim gününü doldurdukları takdirde yaş şartını tamamladıkları gün itibariyle emekli olma hakkını kazanırlar. Bir başka deyişle, kadınlar 50, erkekler ise 55 yaşını tamamlamalarının ardından emekli olabilirler.

Bunun yanı sıra, 9 Eylül 1999 ve 30 Nisan 2008 tarihinden sonra sigortalı olunması halinde farklı şartlar uygulanmaktadır. Bu noktada, yıl şartı ortadan kalkmaktadır. Ancak, prim miktarı uzatılmaktadır. Prim günü doldurma şartı ise 3600 günden 4500 güne çıkarılmaktadır. Buna ek olarak, emekli olma yaşı; kadınlarda 56 yaşından 58 yaşına, erkeklerde ise 58 yaşından 60 yaşına çıkarılmaktadır. Kısmi emeklilikten faydalanmak isteyenlerin bu maaşların düşük olduğunu da bilmesi gerekir.

Emekli Maaşı ile İlgili Merak Edilenler

  • Bir kişinin anne veya babasının vefat etmesi halinde onlardan kalan emekli maaşını alması mümkündür.
  • Beş yıllık tazminat hesaplaması yapılırken her yıl için brüt maaş hesabı yapılmaktadır. Brüt maaşın beş ile çarpılmasıyla söz konusu tazminat tutarı hesaplanmaktadır.
  • Bir haftadan daha uzun süren sokağa çıkma yasaklarında bir haftalık ödemenin en fazla yarısı ödenmektedir.
  • Evden çalışma dönemlerinde kişinin alacağı maaşta herhangi bir değişiklik olmayacaktır.



HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR