SGK açıkladı: Emeklilik sistemi değişti! Artık daha çok maaş olacak!

SGK açıkladı: Emeklilik sistemi değişti! Artık daha çok maaş olacak!

SGK açıkladı: Emeklilik sistemi değişti! Artık daha çok maaş olacak!
Yayın Tarihi: 24.10.2023 15:45:00

Türkiye'nin emeklilik sistemi, 12. Kalkınma Planı çerçevesinde önemli değişikliklere hazırlanıyor. Bu reformlar, milyonlarca vatandaş için önem taşıyor ve emeklilik dönemini daha iyi bir şekilde planlama fırsatı sunuyor. İşte plan kapsamındaki temel değişiklikler:

1. Aylık Bağlama Sistemi Yeniden Düzenleniyor

Mevcut sistemde aylık bağlama oranları, üçlü bir aylık hesaplama yöntemiyle hesaplanıyor. Ancak yeni reformla birlikte bu sistem değişecek. Artık emekli maaşları, kişilerin daha fazla prim ödemesine dayalı olarak hesaplanacak. Bu, çalışma hayatında kalma süresini uzatarak emekli aylıklarını artıracak. Özellikle kazanç miktarı daha fazla olanlar için bu yeni sistem daha avantajlı hale gelecek.

2. Yeni Emeklilik Kriterleri

Emeklilik için yeni reformlarla birlikte emekli olma kriterleri de değişecek. Bu değişiklikte yaşam süresi de göz önünde bulundurulacak. Adaletli ve dengeli bir emeklilik sistemi oluşturulacak, bu da emekli maaşlarını etkileyecek.

3. Sosyal Güvenlik Kurumu'nda Birleşme

Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve SSK gibi sosyal güvenlik kurumları arasında norm birliği sağlanacak. Bu bağlamda Bağ-Kur prim şartı düşürülerek SSK ile eşitlenecek. Özellikle EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) sonrası sigortalı olanlar için emeklilik sistemi değişecek.

4. Esnafa ve Çiftçiye Özel Sigorta Programları

Sosyal güvenlik sistemi güçlendirilerek hem çalışanlar hem de emekliler için refah önceliklendirilecek. Kayıtlı çalışma teşvik edilecek, farklı meslek ve gelir gruplarına özel sosyal sigorta programları oluşturulacak. Bu, düşük gelirli esnaf, sanatkar, çiftçiler ve mevsimlik çalışanlar gibi gruplara önemli destek sağlayacak.

5. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile Çifte Emekli Maaşı

Emeklilik sisteminde bir diğer önemli reform, tamamlayıcı emeklilik ile gelecek. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TSS) ile çalışanlar, SGK dışında bir emekli maaşına daha sahip olacaklar. Böylece emekli olduktan sonra yaşam standartlarını koruyabilecekler. Devlet desteği ve işveren katkısıyla çalışanlara çifte emekli maaşı fırsatı sunulacak.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR