SGK herkese 554 TL verecek! Hemen alabilmek için talimatı inceleyin!

SGK tarafından vatandaşlar için dev hizmetler devam ediyor. Rapor parası nedir? Rapor parasından kimler faydalanabilir? İş göremezlik ödeneği ne kadar? Gerekli olan şartlar ve belgeler nelerdir? 554 TL ödeme nasıl alınır? Sorularının cevaplarını haber adresimizde öğrenebilirsiniz…

SGK herkese 554 TL verecek! Hemen alabilmek için talimatı inceleyin!
Yayın Tarihi: 8.05.2020 22:22:00

SGK tarafından vatandaşlar için dev hizmetler devam ediyor. Rapor parası nedir? Rapor parasından kimler faydalanabilir? İş göremezlik ödeneği ne kadar? Gerekli olan şartlar ve belgeler nelerdir? 554 TL ödeme nasıl alınır? Sorularının cevaplarını haber adresimizde öğrenebilirsiniz…

Ülkemizde sağlık sorunlarına Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından müdahale edilmektedir. Böylelikle hem işveren hem de işçi mağdur olmaması için elinden geleni yapmaktadır. Bu gibi durumlar da SGK işveren çalışan rapor alması ile birlikte maaş ödemiyor ve çalışanın parası SGK tarafından ödeniyor. Yapılan yeni düzenlemeler sonucunda 554 TL olarak belirlenmesiyle birçok vatandaş için sevindirici haber geldi. Aynı zamanda işçi iş göremez raporu alması durumunda kesinlikle maaşının ödeneceği hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır.

İŞ GÖREMEZLİK RAPORU

Eğer bir vatandaş herhangi bir kuruluşta sigortalı olarak çalışıyor ve doktordan iş göremez raporu alıyor ise maaşını almaya devam etme hakkına sahip olmaktadır. Ancak bu süre zarfında ödemeler işveren tarafından yapılmamaktadır. Bu gibi durumlar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmesiyle birlikte dikkatleri üzerine çekmektedir. Bu durumda normal günler için işveren maaşı öderken diğer raporlu olduğu günler maaş Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmektedir. Üstelik üst limit ise 554 TL’ye çıkarılmıştır.

İş göremezlik raporu alan vatandaşlar sigorta priminizin yatırıldığı maaş düzeyi kadar ödeme alma hakkına sahip olmaktadır. Böylelikle bu tutar günlük 56 TL 84 kuruş ila maksimum 554 TL’ye kadar çıkarılmaktadır. Bu tutarlar doğrultusunda günlük anlaşmalı olduğunuz banka hesabına düzenli olarak paranız yatırılacaktır.


RAPOR PARASI NASIL ALINIR?

Rapor parası almak isteyen vatandaşlar öncelikle başvuru yapması ön görülmektedir. Çalışan raporu öncelikle işverene iletmesiyle birlikte 5 iş günü içerisinde rapor muhakkak e rapor sistemine girmesi gerekmektedir. SGK yetkilileri tarafından sisteme yönlendirilen belgelenir incelenir ve bu doğrultuda belirtilen şartlara uyum sağlanmasıyla birlikte başvuru yapma fırsatını elde edilmektedir. Başvuru şartları uygun olmasıyla birlikte başvurunun cevabı SMS yolu ile bilgilendirme yapılacaktır. Aynı zamanda rapor ödemeleri PTT’ye verilmesiyle birlikte TC kimlik numarası ile birlikte giderek rapor parasını almaya hak kazanmış olacaktır.

RAPOR PARASI İÇİN GEREKLİ OLAN ŞARTLAR
  • Çalışma hayatı sırasında geçirilen hastalık veya kaza bir sağlık kurulu aracılığıyla verilen rapor ile tescillenmelidir.
  • Rapor alınan tarihten önceki 1 yıl içerisinde çalışanların en az 90 prim günü ödemesinin olması şarttır.
  • Rapor parası talebi olan vatandaşın SGK'ya herhangi bir prim borcu bulunmaması gerekir.
  • Sağlık raporunun süresinin en az 3 gün olması gerekir.
  • Çalışanın hastalık, hamilelik, iş kazası ya da meslek hastalığı durumlarında rapor parası almasına imkân tanınır.
RAPOR PARASI NASIL HESAPLANIR?

Rapor parası ile birlikte yapılan ödemeler kişiye uygulanan büyük tedavi olarak görülmektedir. 2020 yılı için rapor parası günlük en az 65,40 TL olarak belirlenmesiyle sevindirici haber verildi.
  • Hastalık nedeniyle hastanede kalma durumunda aylık rapor parası 1.373 TL; ayakta yapılan tedavilerde aylık rapor parası 1.831 TL ödeme yapılır.
  • İş kazası nedeniyle hastanede kalma durumunda aylık rapor parası 1.451 TL; ayakta tedavilerde ise aylık rapor parası 1.962 TL olarak belirlenmiştir.
RAPOR PARASI NASIL SORGULANIR?

Rapor parası başvuruları onaylanmasının ardından en fazla 15 gün içerisinde hesaplara yatırılmaktadır. Rapor parası için başvuru yapan vatandaşların başvuruları onaylanmasının ardından SMS ile bilgilendirme yapılmaktadır. Aynı zamanda alternatif rapor parası sorgulama işlemleri için;
  • e-Devlet kapısı
  • Sosyal Güvenlik Kurumu İl/İlçe Müdürlükleri
  • ALO 170 Destek Hattını kullanabilirsiniz.
 
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR