SGK kaydı olanlara 2 bin 300 TL ödeme yapılacak! İşte başvuru koşulları

SGK’nın son günlerde düzenli olarak yapmaya başladığı önemli bir ödeme var, bu ödeme genellikle SGK kaydı olanlara yapılıyor. Ancak tek önemli sorun olarak görülen ise bu yardımın bir defaya mahsus olacak şekilde yapılmasıdır.

SGK kaydı olanlara 2 bin 300 TL ödeme yapılacak! İşte başvuru koşulları
Yayın Tarihi: 24.06.2020 16:13:00

SGK’nın son günlerde düzenli olarak yapmaya başladığı önemli bir ödeme var, bu ödeme genellikle SGK kaydı olanlara yapılıyor. Ancak tek önemli sorun olarak görülen ise bu yardımın bir defaya mahsus olacak şekilde yapılmasıdır. İnsanlar bir defa alınabilecek olan 2 bin 300 TL’lik yardımın nasıl alınacağını merak ediyor, kimlere cenaze yardımı verilir? Cenaze yardımı başvurusu nasıl yapılır? Cenaze yardımı alma şartları nelerdir? Gibi soruları arama motorlarında arayan kişilerin daha rahat bir şekilde cenaze yardımı alabilmelerini sağlayacak olan altın değerinde bilgileri sunuyoruz. İşte cenaze yardımı ile alakalı tüm ayrıntılar…

SGK’nın yaptığı yazılı açıklamaya göre cenaze yardımından faydalanabilmek için öncelikle vatandaşlarımızın SGK kaydının olması gerekmektedir. Yani bir sigortalı olarak çalışan kişi vefat ettiğinde yakınlarının, çocuklarının ya da eşinin cenaze yardımı parası alarak cenaze ile alakalı giderlerin karşılanabilmesini sağlayabilmesi için cenaze yardımı ödemesi yapılır. Bu cenaze yardımı ödemesinden faydalanabilmek için ise vefat eden kişinin mutlak surette sigorta girişinin olması ve en az 360 günlük sigorta priminin yatırılmış olması gerekmektedir. Ayrıca sadece vefat eden kişinin çocukları ile eşi değil ölmeden önce beyan ettiği tüm kişiler cenaze yardımı parası alabilirler. Vefat eden kişinin eğer birinci derece akrabası yoksa mutlaka bir kişiyi beyan ederek vefat etmesi durumunda beyan edilen kişinin cenaze yardımı alarak vefat eden kişinin tüm cenaze masraflarını karşılaması beklenir. Kişi eğer cenaze masraflarını kendi bütçesinden karşılar ise 5 yıl içerisinde SGK’ya başvuru yaparak cenaze yardımı parasını alabilir. Türkiye’de 2015 yılından bu yana cenaze yardımı parası toplam olarak 2 bin 300 TL olarak ödenmektedir.

CENAZE YARDIMI KİMLERE ÖDENİR?

Cenaze yardımından faydalanabilmek için öncelikle vefat etmiş olan kişinin en az 360 günlük sigorta girişinin olması beklenmektedir. Eğer vefat eden kişinin belirtilen günler kadar sigorta girişi yok ise vefat etmesi durumunda birinci derece yakınları olan çocuklarına ya da eşine veya beyan ettiği kişilere cenaze yardımı ödemesi yapılmaz. Türkiye’de bugüne kadar toplam 480 bin kişiden fazla insan cenaze yardımı ödemelerinden faydalanmış durumdadır. Eğer vefat eden kişinin birinci derece yakını yok ise vefat etmeden önce bir kişiyi cenaze yardımı ödemelerini alabilmesi için ismini ve kimlik bilgilerini beyan eder. İşte bu durumda beyan edilen kişi, sigortalı olarak çalışmış ve vefat etmiş olan kişinin tüm cenaze yardımı ödemelerini alabilir. Ayrıca bir beyan bulunmuyor ve birinci derece yakını yok ise cenaze giderlerini karşılayan ve bunu fatura ile ibraz edebilecek olan kişiye cenaze yardımı ödemesi yapılır. Bu ödemeden faydalanabilmek için cenaze yardımı alacak olan kişilere ise en fazla vefattan sonra 5 yıl verilir.


2020 CENAZE YARDIMI NE KADAR?

Cenaze yardımı 2020 yılında ne kadar oldu? Vefat eden kişi eğer SSK veya Bağ-Kur’lu ise bu kişi adına ödenecek olan cenaze yardımı ödemesi toplam 715 TL’dir. Ancak vefat eden kişi Emekli Sandığı olarak çalışırken vefat etmiş ise cenaze yardımı toplam 2 bin 300 TL olarak birinci derece yakına veyahut faturalı bir şekilde kanıtlama yapabilecek kişiye ödenir.

CENAZE YARDIMI İÇİN NEREYE BAŞVURU YAPILIR?

Cenaze yardımı ödemelerinden faydalanabilmek için öncelikle il ve ilçe SGK müdürlüklerine başvuru yapılmalıdır. Ölüm belgesi, harcama yapılan faturalar ve var ise beyan yok ise birinci derece yakın olduğunu ibraz eden belgelerle beraber il veya ilçelerdeki SGK müdürlükleri ziyaret edilmelidir.
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR