SGK resmi açıklama! Herkese 1960 TL ödeme yapacak! Hemen başvuru yapın!

SGK’dan milyonlarca çalışan vatandaşlarımız için büyük müjde geldi! Rapor parası almak isteyen vatandaşların öncelikle başvuru yapması gerekiyor. SGK tarafından belirlenen şartlara uyum sağlayan vatandaşlar başvurularını gerçekleştirme fırsatını bulabilecek.

SGK resmi açıklama! Herkese 1960 TL ödeme yapacak! Hemen başvuru yapın!
Yayın Tarihi: 14.05.2020 21:21:00

SGK’dan milyonlarca çalışan vatandaşlarımız için büyük müjde geldi! Rapor parası almak isteyen vatandaşların öncelikle başvuru yapması gerekiyor. SGK tarafından belirlenen şartlara uyum sağlayan vatandaşlar başvurularını gerçekleştirme fırsatını bulabilecek. SGK tarafından belirlenen şartlar arasında bir tanesine dahi uyum sağlamayan vatandaşlar için büyük müjde geldi. Rapor parası almak isteyen vatandaşlar şartlara uyum sağlamaması durumunda sigortalı olarak çalışanlar SGK’ya başvuru yapması ile birlikte sağlık sorunlarını sebebiyle çalışamadıklarını günlere dair rapor alma imkânı bulunmaktadır.

Rapor parası almak isteyen vatandaşlar başvurularını yapmaları doğrultusunda SGK tarafından belirtilen şartlara uyum sağlaması ile birlikte başvuru yapmaları gerekmektedir. Ancak başvuru şartlarına uyum sağlamayan vatandaşlar raporun olmasına bakılmadan rapor parası desteği ile birlikte SGK’ya bildirilmesi haline Sigortalı olarak çalışan kişilerin SGK’ya bildirmesi ve sağlık sorunları ile çalışmadıkları için rapor alma imkânını sahip olabileceklerdir. Rapor parası günümüzde genellikle malulen emeklilik ile karıştırılmaktadır. Ancak bu ikisi de birbirinden farklı şartlara sahip olmaktadır. Malulen emeklilik parası, rapor parasının aksi durumuna göre iş gücü kaybının olmadığı çalışanın istihdam edilmesi gibi durumları için geçerli olmaktadır. Ancak Rapor parası için muhakkak ilgili kurum üzerinden başvurularını gerçekleştirmeleri önemli unsurlar arasında bulunmaktadır.

RAPOR PARASI ALMA ŞARTLARI NELERDİR?
  • Sigortalı kişi çalışma süreci içerisinde herhangi bir sağlık sorunu ile karşı karşıya kalması durumunda sağlık kurulu tarafından rapor alarak belgelendirmesi gerekmektedir.
  • Rapor alan kişi, raporu almadan 1 yıl öncesinde çalışıyor olması ve en az 90 gün prim ödenmesi önemli unsurlar arasında bulunmaktadır.
  • Sosyal Güvenlik Kurumuna herhangi bir borcunun olmaması gerekir.
  • Rapor parasından faydalanabilmesi için rapor süresinin en az 3 gün ile sınırlandırılması gerekmektedir. Hastalık, hamilelik, iş kazası gibi haller doğrultusunda rapor parası alma fırsatını bulabilmektedir.
Rapor parası desteğinden yararlanmak için muhakkak öncelikle ilgili kuruma başvuru yapılması gerekmektedir. Çalışan raporu işverene teslim etmesinin ardından 5 iş günü içerisinde muhakkak e rapor sistemine gerekli olan bilgileri işveren sisteme girmesi gerekir. Ardından SGK yetkilileri tarafından incelenmesi ve uygun görülmesi durumunda olumlu sonuçlanması ile birlikte başvuru sahibine kısa mesaj ile bildirilmektedir.
Rapor parasını almayı hak eden vatandaşlar T.C. kimlik numarasının yazılı bulunduğu nüfus cüzdanı ya da kimlik kartı ile birlikte en yakın PTT şubesinden rapor parası ödeneğini alma fırsatını yakalayabilmektedir. Rapor parasında etkilenen en önemli unsur ise sağlık kuruluşunda kişiye uygulanan tedavi payıdır. Hastanede kalma ya da ayakta kalan tedavilerin ücretlendirmeleri değişkenlik göstermektedir. Asgari ücret üzerinden rapor parası ödeme miktarı 2020 yılı için ödeme miktarı günlük 65,40 TL olarak belirlenmiştir.  Aynı zamanda;

• Hastalık nedeniyle hastanede yatma hallerinde aylık rapor parası 1.373 TL; ayakta yapılan tedavilerde aylık rapor parası 1.831 TL olarak belirlenmiştir.


• İş kazası nedeniyle hastanede yatma hallerinde aylık rapor parası 1.451 TL; ayakta yapılan tedavilerde ise aylık rapor parası 1.962 TL şeklinde düzenlenmiştir. Rapor parası ödeneği, başvuru olumlu olarak sonuçlandıktan sonra en fazla 15 gün içerisinde PTT şubelerine yatırılır.

Başvurunun onayladığına dair yapılan bilgilendirme mesajından sonra; çalışanlar en yakın PTT şubesine giderek rapor parası ödeneklerini alabilirler.

RAPOR PARASI İLE ALAKALI SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI

Takvim gazete yazarı Faruk Erdem tarafından kaleme alınan yazı doğrultusunda okuyucular tarafından gelen soruları yanıtladı. Faruk Erdem’e sorulan bazı sorular ve cevapları…
  • Eşim 22.03.1973 doğum tarihli. 08.07.1996 SSK girişi, 257 günü bulunuyor. İsteğe bağlı BAĞ-KUR girişi Haziran/2008, 10 ay prim ödemesi var. 28.02.2020 tarihinde yüzde 75 engelli raporu aldı. Malulen emeklilik için ne yapmalıyız?
Engelli raporuyla malulen emeklilik mümkün olmuyor. Malulen emeklilik sigortadan sonra ortaya çıkan bir rahatsızlık için yüzde 60 ve üzeri rapor ile gerçekleşiyor. Eğer sigortadan önceki bir rahatsızlık ya da doğuştan bir engel varsa vergi indirimi ile emeklilik imkânı var. Eğer sonradan çıkan bir rahatsızlık ise SGK'ya başvurup hastaneye sevkinizi isteyin, burada heyetin vereceği rapor ile SGK da onayladığında malulen emekli olabilir.
  • Bir bankada 2.5 yıl çalıştım. Daha sonra istifa ettim ama kıdem tazminatı ödemediler. Yakup ALGAN
Kendi isteğiniz ile sebepsiz yere istifa ettiyseniz tazminat alamazsınız. Ancak emeklilik, askerlik, haklı fesih, 15 yıl 3600 gibi sebeplerle ayrılma durumunda tazminat alınabiliyor.
  • 01.10.1963 doğumluyum. 01.06.1990 sigorta başlangıç tarihim. Hizmetlerim 7736 prim gün. Emeklilik şartlarımı öğrenmek istiyorum. Ümit Yaşar ŞERİFOĞLU
Son 7 yıllık sigortalılık sürenizde hangi kurum daha fazla ise o kurumdan emeklilik hesaplanıyor. Sizin de BAĞ-KUR fazla görünüyor. Bu durumda 52 yaş ve 9000 gün primle emekli olursunuz. Eğer SSK fazla olsaydı, bu kez 5525 gün yetecek ve priminiz tamamlanmış olacaktı.
 
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR