SGK, SSK, 4a, 4b ve 4c ile Bağ-Kur'lu olanlar için yeni bir duyuru SGK tarafından yapıldı! Dikkat Ödeme Alınacak!

SGK, SSK, 4a, 4b ve 4c ile Bağ-Kur'lu olanlar için yeni bir duyuru SGK tarafından yapıldı! Dikkat Ödeme Alınacak!

SGK, SSK, 4a, 4b ve 4c ile Bağ-Kur'lu olanlar için yeni bir duyuru SGK tarafından yapıldı! Dikkat Ödeme Alınacak!
Yayın Tarihi: 23.06.2023 09:17:00

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından, yeni çocuk sahibi olan anne ve babalara yönelik emzirme ödeneği ile ailelerin ekonomik durumlarına katkıda bulunuluyor. 2023 yılında SGK tarafından sağlanacak olan 'emzirme ödeneği' miktarı belirlendi. SGK, SSK, 4a, 4b ve 4c ile Bağ-Kur'lu doğum yapan kadın çalışanlara yönelik sağladığı bu destekle yeni anne ve babalara ekonomik yardım sağlamaktadır.

Emzirme Ödeneği: Hangi Şartlarla ve Kimlere Ödenir?

Emzirme ödeneği, doğum yapan sigortalı kadınlara ve eşleri sigortalı olmayan erkek bireylere verilen bir ödenektir. Sigortalı bireylerin kendi adlarına ve hesaplarına çalışmaları durumunda, ya da aylık veya gelir alan kişilere bu ödenek sağlanmaktadır. Ancak, kamuda görevli olan bireylere 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca kendi kurumları tarafından ödeme yapılmakta olup, bu bireylere emzirme ödeneği ödenmemektedir.

2023 Emzirme Ödeneği Miktarı ve SGK'nın Sağladığı Destekler

2023 yılında, emzirme ödeneği kapsamında ailelere 316 lira destek verilmekte. 2021 yılında 115 milyon 984 bin 712 lira, 2022 yılında ise 91 milyon 747 bin 507 lira emzirme ödeneği sağlayan SGK, bu ödeneği SSK ve Bağ-Kur kapsamında olan sigortalılara vermektedir. Kamu çalışanlarına ise bu destek kurumları tarafından sağlanmaktadır.

Emzirme Ödeneği Kimlere Ödeniyor ve Nasıl Başvuruluyor?

Emzirme ödeneği, belirli şartları karşılayan 4a ve 4b sigortalılarına ödenmektedir. Emzirme ödeneği alabilmenin en önemli şartlarından biri, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları priminin ödenmiş olmasıdır. Ayrıca, doğum canlı gerçekleşmiş olmalı ve sigortalının herhangi bir prim borcu bulunmamalıdır.

SGK, emzirme ödeneğini talep dilekçesi olmaksızın, sistemde belirtilen emzirme ödeneği raporuna dayanarak otomatik olarak ödemektedir. Ödemeler, anlaşmalı banka veya belirlenen hesap numarasına yapılmaktadır. Ödemeyi almak için belirlenen süre ise 5 yıldır.

Emzirme Ödeneği Başvuruları Nereye Yapılacak?

Emzirme ödeneği başvuruları, anlaşmalı bankalar veya belirlenen hesap numaraları üzerinden yapılmaktadır. SGK, sisteme girilen emzirme ödeneği raporuna dayanarak ödemeyi otomatik olarak gerçekleştirmekte ve ödemeler 5 yıl içerisinde çekilebilmektedir.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR