SGK Toplu Para İadesi Yapıyor! Siz de Alabilirsiniz İşte Detaylar

Prim ödemelerini tamamlayamayan ancak yaş şartını sağlayan vatandaşlara SGK'dan toplu para iadesi! Prim şartını tamamlayamayan ve tamamlama ihtimali de bulunmayan vatandaşlar, SGK'dan prim ödemelerini toplu olarak geri alabiliyorlar.

SGK Toplu Para İadesi Yapıyor! Siz de Alabilirsiniz İşte Detaylar
Yayın Tarihi: 4.08.2020 18:36:00

Prim ödemelerini tamamlayamayan ancak yaş şartını sağlayan vatandaşlara SGK'dan toplu para iadesi! Prim şartını tamamlayamayan ve tamamlama ihtimali de bulunmayan vatandaşlar, SGK'dan prim ödemelerini toplu olarak geri alabiliyorlar. Başvuru şartıyla SGK'dan prim ödemelerinizi geri alabilirsiniz! Yaş şartını sağlamasına karşın prim ödeyip gerekli 7200 ve 9000 gibi prim günlerini tamamlayamayan ve ileride de borçlanma yoluyla dahi tamamlama ihtimali bulunmayan vatandaşlar SGK'ya verecekleri dilekçe ile toplu para iadesi alabiliyor. Peki toplu para iadesi nasıl yapılır? Kimler toplu para iadesi alabilir? Detaylar haberimizde...

Milyonlarca vatandaş yaş ve diğer şartları tamamlamasına karşın prim ödeme gün sayısı ve prim ödemelerini tamamlayamadığı gerekçesiyle emekli olamıyor. Bu süreçte emekli olmak için gerekli prim gün sayısına ulaşamayan ve yeterli prim ödemesi yapamayan vatandaşlar SGK'dan toplu para iadesi alabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bu primleri sigortalıya geri ödemektedir. Memurlar da prim şartını tamamlayamadıkları durumlarda kesenek iadesi yoluyla bu paraları toplu biçimde geri alabilmekteler. Pek çok kişinin merak ettiği toplu para iadesiyle ilgili detaylar haberimizin devamında sizlerle...

SGK TOPLU PARA İADESİ İÇİN ŞARTLAR

Yaş ve diğer şartları tamamlamasına karşın prim ödeme gün sayısı ve prim ödemelerini tamamlayamadığı gerekçesiyle emekli olamayanlar SGK'dan toplu para iadesi alabiliyor. Memur veya işçi, kim olursa olsun Kurum'dan toplu para iadesi alabilmektedir. Ancak memurlarda toplu para iadesi kesenek iadesi şeklinde yapılmaktadır. SGK'dan toplu para iadesi alabilmek için 2 şart aranmaktadır. Buna göre SGK'ya toplu para iadesi için başvuruda bulunacak kişinin hali hazırda Sigortalı bir işte çalışmaması veya kendi işini (Bağkurlu olarak) yürütmüyor olması gerekmektedir. İkinci şart ise emeklilik şartlarından ikisini yani sigortalılık süresi (erkeklerde 25 yıl kadınlarda 20 yıl) ve yaş şartlarını tamamlamış, prim ödeme şartını tamamlayamamış olmaktadır. Bu 2 şartı taşıyan vatandaşlara SGK'dan toplu para iadesi yapılabilmektedir.

AYLIK 30 GÜN'Ü AŞAMIYOR

Aynı anda birden fazla işte ve işverene bağlı olarak çalışan vatandaşların hizmet süreleri ayda 30 günü aşamayacaktır. Örnek üzerinden açıklamak gerekirse bir kişi Ağustos ayında A'ya 30 gün üzerinden 22 bin TL, B işverenine ise 20 günlük 15 bin Tl brüt kazanç üzerinden prim yatırmış ise, bu çalışanın Ağustos ayı hizmet süresi yine 30 gün kabul edilecek ancak 35 bin TL brüt kazancı üzerinden prim ödemesine karşın emekliliğinin hesabında Ağustos ayı 22 bin Tl'lik tutarı için ödenen primleri dikkate alınacaktır. 


TOPLU PARA İADESİ BAŞVURU NASIL YAPILIR? YAZILI BAŞVURU ŞART!

SGK'ya bir dilekçe ile başvurarak bu durumda Toplu para iadesini isteyebilirsiniz. SGK re'sen primlerin toplu olarak iadesi işlemini gerçekleştirmediğinden hak sahibinin başvurusu aranıyor. 4/A'lı çalışanlara hem işçi hemde işveren primleri, 2008'den sonrası dönem için ise sadece işçi primleri, 4B'liler için ise 2008 öncesi ve sonrası ayrımı olmaksızın ödedikleri tüm primler Kurum tarafından iade edilecektir.

PRİM İADESİNDEN NASIL YARARLANABİLİRİM?

Kısaca özetlemek gerekirse SGK Prim iadesinden yararlanabilmek için;

- Belirli bir yaş şartının doldurulması ve belirli bir prim ödemeniz bulunması,
- Ödenen primlere karşın emekliliğe hak kazanmanın mümkün olmaması,
- İşçi veya memur ise işten ayrılmış, Bağ-kur'lu ise işyerini kapatmış olması,

Gerekmektedir. Bu şartları taşıyanlar yukarıda haberimizin içeriğinde yer verildiği şekilde yazılı olarak talepte bulunmak koşuluyla SGK'dan toplu prim iadesi alabileceklerdir.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR