SGK'dan Çifte Maaş Müjdesi! Pek Fazla Bilnmiyor ama Siz de Çift Maaş Alabilirsiniz!

Sigortalı bir çalışanın hayatını kaybetmesi halinde geride kalan aile üyelerinden bazılarına Sosyal Güvenlik Kurumu'nca (SGK) ölüm aylığı bağlanmaktadır! Ölüm aylığı, vefat eden sigortalı çalışanın eşine ve çocukları ile anne-babasına bağlanmaktadır.

SGK'dan Çifte Maaş Müjdesi! Pek Fazla Bilnmiyor ama Siz de Çift Maaş Alabilirsiniz!
Yayın Tarihi: 7.05.2020 14:17:00

Sigortalı bir çalışanın hayatını kaybetmesi halinde geride kalan aile üyelerinden bazılarına Sosyal Güvenlik Kurumu'nca (SGK) ölüm aylığı bağlanmaktadır! Ölüm aylığı, vefat eden sigortalı çalışanın eşine ve çocukları ile anne-babasına bağlanmaktadır. Ayrıca kişinin emekli aylığı bulunuyorsa SGK'dan çift emekli maaşı alınabiliyor! Pek çok kişi çifte maaş imkanından habersiz olduğu için başvuruda bulunmuyor ve hak kaybına uğruyor! Siz de şartları taşıyorsanız çifte maaş alabilirsiniz. Detayları bu haberimizde sizler için hazırladık...

SGK'dan çifte maaş müjdesi! Belirli şartlara sahip olan sigortalı çalışanların vefat etmeleri durumunda, geride kalan aile üyelerinden bir kısmına ölüm aylığı bağlanmaktadır. Ölüm aylığı bağlanan kişi, şartları taşıyorsa çifte maaş alabiliyor. 1 Ekim 2008'den sonra yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile bu tarihten sonra gerçekleşen vefat durumlarında hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanması söz konusu olmaktadır. Hak sahipleri, hem vefat eden eş ve babalarından dolayı bağlanan ölüm aylıklarını hem de kendileri emekli ise kendi emekli aylıklarını alarak çifte maaş hakkını elde edebilirler.

ÖLÜM AYLIĞI NEDİR? KİMLER ALABİLİR, ŞARTLAR NELER?

Ölüm aylığı, evlat edinilen, doğum ve soybağıyla tescillenen çocuklar ile Medeni Kanun'a göre resmi bir şekilde evli bulunan eşlere tanınmış bir haktır. Vefat eden sigortalının geride bıraktığı çocukları ile eşine ölüm aylığı bağlanmaktadır. Ölüm aylığı hak sahipliğine göre değişik oranlarda bağlanmaktadır.

Vefat eden sigortalı çalışanın geride bıraktığı ve eş ve çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için, 1800 gün uzun vadeli sigorta kollarına dair prim ödemesi yapılmış olması gerekmektedir. 4/A'lı çalışanların hizmet borçlanmasıyla elde ettikleri süreler hariç, en az 5 yıl hizmet süresini tamamlamaları ve 900 gün MYÖ primlerinin ödenmiş olması gerekmektedir.

VEFAT EDEN SİGORTALININ EŞİNE ÖLÜM AYLIĞI! BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?


Sigortalı bir çalışanın vefat etmesi durumunda geride kalan eşine ölüm aylığı bağlanmaktadır. Ancak bunun için imam nikahı yeterli olmamakta, resmi nikah bulunmalı ve çiftler resmi olarak Medeni Kanun'a göre evli olmalıdır. Uygulamada Dul aylığı adını da alan Ölüm aylığı, sigortalı eşi vefat eden erkek veya kadın vatandaşlara sağlanan bir haktır. Sigortalının dul kalan eşine %50 oranında ölüm aylığı bağlanmaktadır. Ancak geride kalan eşin çocuğu bulunmuyorsa veya yabancı ülke mevzuatına göre herhangi bir gelir ya da aylık bağlanmamış ise %75 oranında ölüm aylığı bağlanacaktır.

ÇOCUKLARA YETİM AYLIĞI ŞARTLARI NELERDİR?

Vefat eden sigortalının geride kalan çocuklarına da uygulamadaki adıyla yetim aylığı bağlanmaktadır. Yetim aylığı alabilmek için çocuğun yaşı ve cinsiyeti ile maluliyet durumu önem taşır. Kız çocukları evlenene kadar babalarından yetim aylığı alabileceklerdir. Diğer taraftan erkek çocukları, eğitim görmeleri halinde 25 yaşına kadar yetim aylığı alabilirler. Ancak erkek çocuklarının kendi sigortalılık hali nedeniyle aylık elde etmesi durumunda yetim aylığı kesilir.

Çocukların maluliyet durumunun yetkilendirilen sağlık kurulu kararı ile çalışma gücünde en az %60 oranında kayıp yaşanmasının tespit edilmesi halinde; erkek veya kız olması yahut medeni hali (evli/bekar olması) göz önüne alınmaksızın ölüm aylığı bağlanacaktır.

GERİDE KALAN ANNE/BABAYA ÖLÜM AYLIĞI BAĞLANMASININ ŞARTLARI NELERDİR?

Anne/babanın 65 yaşın altında olması durumunda; ölen sigortalının eş ve çocuklarından artan hisseler ebeveynlere bağlanır. Anne/babanın 65 yaşından büyük olması durumunda ise; artan hisse şartı aranmamaktadır.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR