SGK'dan Emeklilikte Yeni Dönem Müjdesi! 8 Yıl Erken Emeklilik!

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) emeklilik bekleyenlere müjde! 2000 yılı öncesi SGK'da ticaret odası veya vergi kaydı bulunan vatandaşlar otomatik sigortalı sınıfına giriyordu. Bu çerçevede 8 yıl erken emeklilik için araştırmalar da sürüyor.

SGK'dan Emeklilikte Yeni Dönem Müjdesi! 8 Yıl Erken Emeklilik!
Yayın Tarihi: 6.08.2020 14:44:00

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) emeklilik bekleyenlere müjde! 2000 yılı öncesi SGK'da ticaret odası veya vergi kaydı bulunan vatandaşlar otomatik sigortalı sınıfına giriyordu. Bu çerçevede 8 yıl erken emeklilik için araştırmalar da sürüyor. Emeklilik bekleyen vatandaşlar SGK'ya müracaat ederek gerekli bilgileri almadan önce ticaret odası ve ve vergi kaydına göre erken emekliliğin detaylarını araştırıyor. Haberimizde sizler için hazırladık...

Erken emeklilik bekleyenlere büyük müjde! 8 yıl erken emekli olmak isteyenlere erken emekliliğin önünü açacak yeni düzenleme mi getirildi? 8 yıl erken emeklilik için ne yapılması gerekiyor? 8 yıl erken emeklilik şartları nelerdir ve emeklilik başvurusu nasıl yapılır? Bilindiği gibi 2000 ve 2008 yıllarında yasal mevzuatta yapılan değişikliklerle birlikte bu türden kişilerin geriye dönük borçlanma yoluyla erken emekli olmasının yolu kapatılmıştı. Ancak Yargıtay'ın münferit kararlarıyla borçlanma yoluyla emeklilik hakkı kazanan vatandaşlar bulunmaktadır. 

8 yıl geriye dönük borçlanma hakkı ile ilgili yasal bir düzenleme yapılması konusunda çalışmaların olduğuda gelen söylentiler arasında. Bu çerçevede, 4 Ekim 2000 öncesi bir gün de olsa Bağ-kur kaydı bulunan esnaf vatandaşlar, 20 Nisan 1982 tarihine dek borçlanarak erken emekli olabilecekler! Ancak bu işlem için aranan tek şart, sigorta tescilinin ypaıldıktan sonraki dönemde vergi kaydının yahut şirket ortaklığının bulunmasıdır. 


Herhangi bir ticaret odasına kaydı bulunan vatandaşlar da sigortalarını 22 Mart 1985 tarihine kadar geri götürerek borçlanma yoluna gidebileceklerdir. 4 Ekim 2000 tarihi sonrası Bağ-kur tescili bulunan vatandaşlar ise emeklilik için sigortayı 2000 öncesine yürütemiyorlar.

2000 yılından önce esnaf olarak çalışmasına karşın 4 Ekim 2000 tarihine dek Bağ-kur kayıt ve tescili bulunmayan vatandaşların sigorta kaydı ise 4 Ekim 2000 tarihinden başlatılabilmektedir. 1 Ekim 2008 öncesi Bağ-kur tescili yapılan vatandaşların da 4 Ekim 2000 tarihine dek vergi mükellefiyeti ve ticaret odasına kayıtlıysa Bağ-kur'u geri çekilebilecektir. Bağkur kaydı silinmişse tekrar aktif hale getirilebilecektir.

Yukarıda belirtilen tarihlerde Bağ-kur kaydı ve tescili bulunmayanlar için son tarih ise 1 Ekim 2008'dir. Böylece 8 yıl erken emeklilik için işlem gerçekleştirilebilecektir. Erken emeklilik için detaylı bilgi SGK'dan alınabilir ve başvurular da SGK il-ilçe müdürlüklerine gerçekleştirilecektir.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR