SGK'dan Günlük 534 TL Ödeme! Almayı Unutursanız Paranız Yanabilir Mutlaka Alın!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), iş göremez durumda olan ve bu durumu sağlık raporuyla belgeleyen çalışanlara kanun gereği ödeme yapıyor! Sgk'dan günlük 534 TL'ye kadar rapor ödemesi gerçekleştiriliyor.

SGK'dan Günlük 534 TL Ödeme! Almayı Unutursanız Paranız Yanabilir Mutlaka Alın!
Yayın Tarihi: 16.05.2020 13:59:00

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), iş göremez durumda olan ve bu durumu sağlık raporuyla belgeleyen çalışanlara kanun gereği ödeme yapıyor! Sgk'dan günlük 534 TL'ye kadar rapor ödemesi gerçekleştiriliyor. SGK, çalışanların raporlu olup çalışamadığı günlerde elde edemediği ücret nedeniyle mağduriyet yaşamamaları açısından rapor ödemesi yapıyor. Sigortalı olarak özel sektör veya kamuda çalışanlar işgöremezlik raporunu yetkili bir doktordan alırlarsa maaşlarında eksilme olmadan ödeme alabileceklerdir. İşgöremez oldukları yani raporlu günler için ödemeler işveren tarafından değil, SGK tarafından yapılmaktadır! Peki Rapor parası nedir? Günlük 534 TL'ye kadar rapor parası nasıl alınır? Başvuru nasıl yapılır, şartları nelerdir? TÜm detaylar haberimizde...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ülkemizde çalışma hayatına ve istihdam ile emeklilik konularına dair birçok konuda faaliyet yürütmektedir. Çalışma hayatında işçinin mağdur edilmemesi de SGK'nın titizlikle üzerinde durduğu ve faaliyet yürüttüğü amaçların başında gelmektedir. Bu nedenle, İşçinin raporlu olduğu günlerde işveren tarafından ödenmeyen ücreti SGK tarafından karşılanabilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), iş göremez durumda olduğu ve rapor aldığı günler için çalışana ödeme yapmaktadır! Yeni düzenleme çerçevesinde üst limit olarak 534 TL belirlenerek rapor parası gündeme alınmıştır. Şöyle ki bir hastaneden hastalığı nedeniyle işgöremezlik raporu alan bir çalışana, sigorta priminin yatırıldığı maaşa orantılı olarak en fazla 534 TL'ye kadar rapor parası ödenmektedir. Birçok çalışan ise rapor parasıyla ilgili düzenlemeyi bilmiyor ve bu para yanabiliyor! 

RAPOR PARASI NEDİR? NE KADAR ÖDEME YAPILIR?

SGK, 2020 yılında rapor parası olarak, işgörememezlik raporu alan çalışanın, sigorta primlerine esas alınan maaş düzeyine göre ödeme yapmaktadır. 2020 yılında rapor parası günlük minimum 56,84 TL olup maksimum 534 TL'ye kadar yükselebilmektedir. Rapor parasının günlük tutarı, çalışanın sigorta primleri için bildirilen maaş tutarına göre değişebilmektedir. Ancak SGK, işgöremez raporu bulunan çalışana günlük en az 56,84 TL en fazla ise 534 TL ödeme yapmak zorundadır. 

RAPOR PARASI BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

Rapor parası için çalışanın başvuruda bulunması gerekmektedir. İşgöremezlik raporu alan bir çalışan, bu raporunu işverene verdiği tarihten itibaren bu rapor 5 iş günü içerisinde E-Rapor sistemine girilmelidir. SGK memurları bu raporları inceleyecektir. Raporun belirlenen şartlara uygun olması ve süresi içinde sisteme girilmiş olması halinde yapılan işleme dair bilgi, çalışana SMS yoluyla gönderilecektir. 

Rapor parası ödemesi PTT üzerinden gerçekleştirilecektir. Çalışan, onaylanan rapor parası ödemesini dilediği bir PTT şubesinden sadece T.C Kimliğini ibraz etmek suretiyle alabilecektir. Ancak, ödenmesinin üzerinden 2 ay geçen ve bu süre zarfında PTT'den alınmayan rapor paraları SGK'ya geri iade edilecek ve emanet hesaplarında tutulacaktır. Rapor parası alabilmek için bir takım ilave şartlar da aranmaktadır şöyle ki;


- Çalışanın çalışma hayatı sırasında geçirdiği bir hastalık veya kaza üzerine bir sağlık kuruluşunca verilen rapor ile bu durum tescillenmiş olmalıdır.

- Rapor tarihinden önceki 1 yıllık süre içerisinde, çalışanın en az 90 prim günü ödemesinin olması gerekmektedir.

- Rapor parası talep eden çalışanın SGK'ya herhangi bir prim borcu bulunmaması gereklidir.

- Sağlık raporunun süresinin en az 3 gün olması gerekir. (İlk 2 gün için ödeme yapılmayacaktır.)

- Çalışanın hastalık, hamilelik, iş kazası ya da meslek hastalığı durumlarında rapor parası almasına imkan tanınır.

RAPOR PARASI SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Rapor parası ödemesi, geçerli bir başvurunun ardından onaylanırsa, bu onay tarihinden itibaren 15 gün içerisinde hak sahibi çalışana ödenecektir. İşgöremez raporu bulunan çalışana, başvurunun onaylandığına dair bir SMS de gönderilecektir. Öte yandan Rpaor parası sorgulama işlemleri birçok şekilde yapılabilmektedir. Rapor parası alıp almayacağınızı sorgulamak için E-Devlet, SGK İl-İlçe müdürlükleri ve ALO 170 Destek hattı kanallarını kullanabilirsiniz.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR