SGK’dan milyonlara açıklama geldi! İşte dikkat çeken iade açıklaması

Ülkemizde kişilerin emekli olabilmeleri için belirli bir çalışma süresi elde etmeleri gerekiyor. Oldukça yüksek olan bu değere birçok kişi erişemeyebiliyor. Yıllarca çalışsalar da prim günleri dolmadığı için emekli olamıyorlar.

SGK’dan milyonlara açıklama geldi! İşte dikkat çeken iade açıklaması
Yayın Tarihi: 2.08.2020 21:45:00

Ülkemizde kişilerin emekli olabilmeleri için belirli bir çalışma süresi elde etmeleri gerekiyor. Oldukça yüksek olan bu değere birçok kişi erişemeyebiliyor. Yıllarca çalışsalar da prim günleri dolmadığı için emekli olamıyorlar. SGK bu yüzden emeklilere memurlara ve işçilere para iadesi gerçekleştirecek. Çalışanların bu mağduriyetlerini gidermek için büyük bir adım atılmış oldu. Bu sayede çalışanlar haklarını alabilecek ve bir nebze olsun rahatlayabilecekler. Epey uzun bir zaman çalışıp emekli olarak maddi açıdan rahatlamak yerine onca sene çalıştıkları boşa gidiyor ve emek karşılığı alamıyorlardı. SGK bu düzenleme ile birlikte birçok kişinin sorununu gidermesinde büyük yardım sağlamış olacak.

Türkiye’de milyonlarca kişi bu sigorta primi dolduramama yüzünden emekli olamıyorlar. Emekli olup ileriki hayatı için rahatlamak isteyen kişiler bu rahatlığa erişemiyorlar. Yıllarca çalışan olarak emek vermelerine rağmen yeterli sigortalı olma süresine erişemediklerinden emekli olamıyorlar. SGK bu duruma son vererek artık vatandaşlara para iadesi yapmaya başlayacak. Bu iadeden yararlanmak için vatandaşların belirli şartları yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu şartlar kişileri ayrı ayrı kapsamaktadır. Bu düzenlemeden işçiler de memurlar da ve emekliler de yararlanacak.

SGK PARA İADESİ ALABİLME ŞARTLARI

Çalışanların SGK para iadesini alabilmeleri için iki şartı yerine getirmeleri gerekiyor. Tavan ücret iadesi ve yaşlılık toplu ödemesi şartları gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Pirim iadesi almak için kişilerin bizzat dilekçe yolu ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Aksi takdirde başvuruları kabul edilmeyecektir. Belirli değerlendirmeler sonucunda uygun görülen kişilere ödeme nakit ve toplu bir biçimde yapılıyor. Bu gereken iki şartın detaylarına bakacak olursak:


TAVAN ÜCRET İLE İADE

Tavan ücret almak isteyen vatandaşların almaya hak kazanabilmesi için birden çok işte çalışmış olması gerekmektedir. Çalışan kişi çalıştığı süre boyunca yatırdığı yüksek sigorta primi SGK primin ortalamasını geçtiyse Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuruda bulunarak para iadesi hakkını alabilir. Birçok kişi yüksek yatırdığı halde gün dolmamasından ötürü emekliliğe ayrılamadığından hakkını alamıyordu ve bu da mağdur duruma düşüyordu. Bu düzenleme ile koşullar yerine getirildiğinde yatırılan yüksek primlerin para iadesini geri alınabilecek. Para iadesinin toplu ve nakit olarak yapılması kişiye büyük avantaj sağlayacak.

YAŞLILIK İLE İADE

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun iadesi için gereken diğer şart olan yaşlılık ile iade çalışanın hakkını vermeye yönelik. Kadın ve erkeklerde farklılık gösteren bu uygulama kadınların 58 erkeklerin ise 60 yaşına geldiğinde geçerli olmaktadır. Bu yaşları doldurmuş kadın ve erkekler paralarını almaya hak kazanabilir. Ancak diğer şartları da yerine getirirse. Bir diğer şart ise belli bir zaman içerisinde sigortalı olarak çalışmak ya da primini yatırmış olmak. İadenin alınabilmesi için kişinin çalıştığı işten ayrılması gerekmektedir. Yani halı hazırda çalışmıyor olmalıdır. Eğer var ise Bağ-Kur kapsamında bir işi onu kapatması gerekmektedir. Gereken koşullar kişiye göre değişse de kişi için ne gerekiyorsa o koşullar yerine getirilmelidir.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bu düzenlemesi ile çalışıp da gün eksiğinden emekli olamayanların kalan hayatlarını bir nebze garantiye almaları sağlanmaktadır. Bu konu üzerinde uzun zamandır çalışan yetkililer mağdur kişilere bu müjdeli haberi vererek büyük iyilik yapmış oldular. Ülkede milyonlarca kişi bu durumdan mağduriyet yaşamaktaydı. Çünkü yatırılan para toplu olarak geri iade edildiğinde ciddi bir miktar olmaktadır.

SGK tarafından yapılan para iadeleri ile ilgili bütün detaylara SGK’nın kendi web sitesi üzerinden ulaşmak mümkündür. Para iadesi için gereken daha farklı şartlara da bu sayfadan göz atarak ona göre bir talep oluşturulabilmektedir.
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR