SGK'dan Yeni Duyuru: Emzirme Ödeneği ile Ailelere Destek!

SGK'dan Yeni Duyuru: Emzirme Ödeneği ile Ailelere Destek!

SGK'dan Yeni Duyuru: Emzirme Ödeneği ile Ailelere Destek!
Yayın Tarihi: 29.06.2023 10:00:00

SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu), 2023 yılında yeni çocuk sahibi olan anne ve babalara yönelik emzirme ödeneği ile ailelerin ekonomik durumlarına katkıda bulunuyor. Bu ödeme, SGK, SSK, 4a, 4b ve 4c ile Bağ-Kur'lu doğum yapan kadın çalışanlara sağlanmaktadır ve yeni anne ve babalara ekonomik bir destek sunmayı hedeflemektedir.

Emzirme ödeneği, doğum yapan sigortalı kadınlara ve eşleri sigortalı olmayan erkek bireylere verilen bir ödenektir. Sigortalı bireylerin kendi adlarına ve hesaplarına çalışmaları durumunda, ya da aylık veya gelir alan kişilere bu ödenek sağlanmaktadır. Ancak, kamu kurumlarında görevli olan bireylere 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca kendi kurumları tarafından ödeme yapılmaktadır ve bu durumda emzirme ödeneği SGK tarafından sağlanmamaktadır.

2023 yılında, emzirme ödeneği kapsamında ailelere 316 lira destek sağlanmaktadır. SGK, 2021 yılında 115 milyon 984 bin 712 lira, 2022 yılında ise 91 milyon 747 bin 507 lira emzirme ödeneği sağlamıştır. Bu ödeneği SSK ve Bağ-Kur kapsamında olan sigortalılara veren SGK, kamu çalışanlarına ise bu destek kurumları tarafından sağlanmaktadır.

Emzirme ödeneği, belirli şartları karşılayan 4a ve 4b sigortalılarına ödenmektedir. En önemli şartlardan biri, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları priminin ödenmiş olmasıdır. Ayrıca, doğum canlı gerçekleşmiş olmalı ve sigortalının herhangi bir prim borcu bulunmamalıdır.

SGK, emzirme ödeneğini talep dilekçesi olmaksızın, sistemde belirtilen emzirme ödeneği raporuna dayanarak otomatik olarak ödemektedir. Ödemeler, anlaşmalı banka veya belirlenen hesap numarasına yapılmaktadır ve belirlenen süre içinde çekilebilir.

Emzirme ödeneği başvuruları, anlaşmalı bankalar veya belirlenen hesap numaraları üzerinden yapılmaktadır. SGK, sistemde belirtilen emzirme ödeneği raporuna dayanarak ödemeyi otomatik olarak gerçekleştirmekte ve ödemeler belirlenen süre içinde çekilebilmektedir.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR