Sigorta Girişi Olanlar İçin Büyük Gelişme! Resmen açıklandı

Son günlerde yapmış olduğu çalışmalarla göz dolduran Sosyal Güvenlik Kurumu; SSK ve Bağ-Kur’luların yanı sıra emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili de farklı bir gelişmeye imza attı. Son birkaç yıldır gündemde olan emeklilikte yaşa takılanlar konusu ile alakalı olarak yeni bir gelişmenin olup

Sigorta Girişi Olanlar İçin Büyük Gelişme! Resmen açıklandı
Yayın Tarihi: 7.08.2020 15:44:00

Son günlerde yapmış olduğu çalışmalarla göz dolduran Sosyal Güvenlik Kurumu; SSK ve Bağ-Kur’luların yanı sıra emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili de farklı bir gelişmeye imza attı. Son birkaç yıldır gündemde olan emeklilikte yaşa takılanlar konusu ile alakalı olarak yeni bir gelişmenin olup olmayacağı merak ediliyor.

Herkesin bildiği gibi emeklilikte yaşa takılanlar konusu Türkiye’nin gündemini oluşturuyor. Birçok kişi, bu konudaki düzenlemelerden dolayı kendisini mağdur hissediyor. Ancak, devletin EYT’lilerin durumunu iyileştirmek adına farklı girişimleri bulunuyor. Bu noktada, EYT’lilerin maaş, ikramiye ve emeklilik tarihlerinin düzenlenmesiyle alakalı olarak yeni gelişmelerin olacağını ifade etmek mümkündür. Yüz binlerce insanın emeklilik hakkının ne olacağına dair birçok tartışma bulunmaktadır.

Günümüzde birçok insan, günün birinde emekli olabilme düşüncesiyle çalışma hayatına devam etmektedir. Emeklilik konusundaki gündem bir hayli yoğundur. Bilhassa son birkaç yılın en önemli gündem maddesi haline gelen emeklilikte yaşa takılanlar mevzusuyla alakalı olarak sıcak gelişmeler yaşanmaya devam etmektedir. SGK ve iş hukuku mevzuatında çalışanlar için yepyeni düzenlemeler sayesinde insanların emeklilik konusunda mağdur olmasının önüne geçilmek isteniyor. Bunun yanı sıra, emekli olmak için gerekli olan bazı şartlar da bulunuyor. Doğum ve askerlik borçlanması gibi imkanlar ile kısa sürede emekli olunması hedefleniyor. Buna ek olarak, 3600 gün prim ödeme şartını yerine getiren kişilerin yanı sıra yaş şartını da sağlayan kişilerin en kısa sürede emekli olması söz konusudur.

Doğum Borçlanması İmkanı ile Kısa Sürede Emekli Olmak Mümkün!

Anne olmuş kadınların emeklilik konusunda daha avantajlı olacaklarını ifade etmek gerekir. SGK; annelere doğum borçlanması yoluyla emekli olma imkanı tanımaktadır. Doğum yapmadan önce en az iki yıl boyunca sigortalı olarak çalışan ve aynı zamanda SSK tescili yapılan kadınların iki yıllık süreyi prim süresine ekleterek emeklilik hesabında kullanmalarına imkan verilmektedir. Anne kişisi; tam ve sağ bir doğumla çocuğunu dünyaya getirdiği takdirde doğum borçlanması yoluyla başvuruda bulunarak emeklilik süresini aşağıya çekebilmektedir. Bu noktada, anne olmuş bir çalışan, doğum borçlanması ile emeklilik konusunda en çok altı yıl kazanmaktadır.

Askerlik Borçlanması ile Kısa Sürede Emekli Olmak Mümkün!

Emekli olmaya karar veren erkek çalışanlar; askerlik süresini emeklilik hesabına katarak avantaj kazanabilirler. Ancak, bu hususta birtakım şartlar belirleyici olmaktadır. Askere gitmeden önce bir işe giren ve sigorta başlangıç tarihi askerliğinden önce olan çalışanlar; askerlik borçlanması yoluyla askerde kaldıkları süreyi emeklilik süresine ekletebilirler. Bu sayede, daha erken sürede emekli olma şansı kazanırlar. Erkek çalışanların bu yöntem ile bir veya iki yıl daha erken emekli olmasına imkan tanınmaktadır.

3600 Gün Üzerinden Emekli Olma Şansı!

3600 prim günü ile emekli olmak isteyenlerin bazı şartlara sahip olması gerekmektedir. Bu noktada;
  • Sigorta giriş tarihleri 9 Eylül 1999 öncesi olmalıdır.
  • 15 yıl hizmet süresi şartı sağlanmalıdır.
  • 3600 prim günü şartı sağlanmalıdır.
  • Daha önceden belirlenen yaş şartı sağlanmalıdır.
  • Erkek vatandaşların 55, kadın vatandaşların ise 54 yaş ve üzerinde olması gerekmektedir.
Söz konusu şartları sağlayan çalışanlar; erken emeklilik fırsatından faydalanma şansına sahip olurlar. Bir başka deyişle, 3600 prim günü ile emeklilik hakları yer almaktadır. Bu noktada, emeklilik hakkının kazanılması için emekli olmak isteyen çalışanların SGK’ya yazılı bir dilekçeyle müracaatta bulunması gerekmektedir.

Türkiye; sosyal devlet olmanın şartlarını sonuna kadar yerine getiren bir devlet olarak emeklilikte yaşa takılanlar konusunu en kısa süre içerisinde çözmeye çalışmaktadır.
 



HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR