Son asgari ücret zammı ile ilgili paylaşım yapıldı! Resmi gazete açıklandı!

Son asgari ücret zammı ile ilgili paylaşım yapıldı! Resmi gazete açıklandı!

Son asgari ücret zammı ile ilgili paylaşım yapıldı! Resmi gazete açıklandı!
Yayın Tarihi: 1.06.2023 20:45:00

Son asgari ücret zamlarından bu yana, yüksek enflasyon nedeniyle vatandaşların alım gücü tekrar azalmıştır. Vatandaşlar, uzun süredir Temmuz ayında yapılması planlanan zamları beklemektedir. Temmuz ayında asgari ücret, emekli maaşları, memur ve işçi maaşlarına zam yapılması öngörülmektedir. Ancak zam miktarlarının belirlenebilmesi için Türkiye İstatistik Kurumu'ndan (TÜİK) açıklama beklenmektedir. Mayıs ayına ilişkin enflasyon rakamlarının 5 Haziran'da açıklanmasının ardından maaşlara yapılacak zam miktarları da yavaş yavaş netleşecektir.

Seçim sonrasında yeni kabine kurulması da beklenen bir gelişmedir ve zam konusunda önemli bir adım olacaktır. Yeni kabine kurulduktan ve TÜİK enflasyon verilerini açıkladıktan sonra maaş zamlarıyla ilgili kesin rakamlar tartışılmaya başlanacaktır.

Ekonomistlere ve analistlere göre, 5 Haziran'da açıklanması beklenen enflasyon oranları %20 ile %25 arasında olması tahmin edilmektedir. Mayıs ayındaki enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla son 5 ayın enflasyon ortalaması da ortaya çıkacaktır. Bu durum, maaşlara yapılacak zam miktarlarına dair önemli bir veri sunacaktır.

Veriler açıklandıktan sonra, Asgari Ücret Tespit Komisyonu Haziran ayı içinde toplanacak ve maaş zammıyla ilgili müzakereler başlayacaktır. Ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da asgari ücret için rakamların belirlenmesi için çalışmalarına başlamıştır.

Seçim sürecinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret, emekli maaşları, memur ve işçi maaşlarında önemli artışlar olacağı sözünü vermiştir. Erdoğan, vatandaşların enflasyon karşısında mağdur olmayacakları konusunda açıklama yapmıştır. Bu sözlerin ardından tekrar seçilen Erdoğan'ın zam oranları ne olacak merak konusu olmuştur.

Asgari ücretin belirlenmesi için bir araya gelecek taraflardan biri de TÜRK-İŞ olacaktır. TÜRK-İŞ, masada işçi tarafını temsil edecektir. İşçi kanadının talep ettiği zam miktarı masada görüşülecektir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıklamasına göre alt sınır olarak 500 dolar belirlenmiştir. Bu doğrultuda, zam oranlarının en az %30 ile %35 arasında olması beklenmektedir.

Mayıs ayı enflasyon rakamları henüz açıklanmamıştır. Ancak 5 Haziran itibarıyla TÜİK, verilerini açıklayacaktır. Ardından Haziran ayı enflasyon tutarının da hesaplanması beklenmektedir. Tüm bu hesaplamaların ardından asgari ücrette ne kadar zam yapılacağı net olarak belirlenecektir.

Ancak mevcut verilerle şimdiden bazı rakamlar konuşulmaya başlanmıştır. Genel beklenti, asgari ücretin %30 civarında artırılması yönündedir. Buna göre Temmuz ayı zamıyla asgari ücretin net olarak 11 bin TL'nin, brüt ücretin de 13 bin TL'nin üzerine çıkması beklenmektedir.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR