Son dakika... Emekli maaşları yükseldi, En düşük emekli maaşı 5 haneli olacak!

Son dakika... Emekli maaşları yükseldi, En düşük emekli maaşı 5 haneli olacak!

Son dakika... Emekli maaşları yükseldi, En düşük emekli maaşı 5 haneli olacak!
Yayın Tarihi: 6.08.2023 08:20:00

2023 Temmuz döneminde yapılacak olan emekli maaşı artışı, emeklilerin ve kamuoyunun büyük bir merakla beklediği bir konuydu. Ancak Haziran ayında açıklanan enflasyon rakamları, emeklilerin hayal kırıklığı yaşamasına neden oldu. Refah payı hariç SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 19,77, memur emeklilerine ise yüzde 17,55 oranında zam yapılacağı belirtilmişti. Ancak ek artışlarla bu oranlar yüzde 25'e tamamlandı.

Fakat bu artış, emeklilerin kök maaşına eklenince, emekli maaşlarında beklenen düzeyde bir artış sağlanamadı. Milyonlarca emekli, aylıklarının 7600 – 7700 TL düzeyinde kalmasından dolayı hayal kırıklığı yaşadı. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, bu duruma dikkat çekerek, emekli aylıklarına memurlar gibi 8.077 lira seyyanen iyileştirme yapılması gerektiğini ifade etti.

SGK Uzmanı Özgür Erdursun ise bu konuda yaptığı değerlendirmede, Ekim ayının önemli bir dönem olacağını belirtti. Ekim ayında Meclis'in açılması ve yerel seçimlerin startının verilmesi bekleniyor. Uzman, Ocak 2023 döneminde daha yüksek bir zamın yapılacağını ve hükümetin Mart 2024'teki yerel seçim öncesi daha yüksek oranda zam yapabileceğini söyledi. Bu durum, emeklilerin beklentilerini bir nebze olsun karşılayabileceği bir umut oluşturdu.

Özellikle en düşük emekli aylığının 7500 TL olduğu göz önünde bulundurulduğunda, emekli maaşlarının daha adil ve yaşanabilir seviyelere çıkarılması büyük bir önem taşıyor. Uzmanlar, en düşük emekli aylığının 8077 TL'ye çıkarılması gerektiğini ifade ediyorlar. Bu tür bir seyyanen zam, düşük emekli maaşı alan vatandaşların daha iyi bir yaşam standardına kavuşmalarını sağlayabilir.

Eğer böyle bir seyyanen zam gerçekleşirse, en düşük emekli aylığı 15 bin TL'ye ulaşabilir. Bu durum, en düşük emekli aylığı uygulamasını ortadan kaldırarak, tüm emeklilerin daha adil bir şekilde desteklenmesini sağlayabilir. Böylece, daha yüksek prim ödeyenlerin dezavantajı da ortadan kalkar ve sisteme daha fazla katılım sağlanabilir.

Emekli maaşı artışları, emeklilerin yaşam standartlarını doğrudan etkileyen önemli bir konudur. Beklenen artışların gerçekleşmesi, emeklilerin daha iyi bir geleceğe sahip olmalarını destekleyebilir ve toplumsal refahı artırabilir.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR