Son Dakika SGK Duyurdu: Emekli maaşları bu ay tekrardan hesaplanacak, Farklar hesaplara yatacak!

Son Dakika SGK Duyurdu: Emekli maaşları bu ay tekrardan hesaplanacak, Farklar hesaplara yatacak!

Son Dakika SGK Duyurdu: Emekli maaşları bu ay tekrardan hesaplanacak, Farklar hesaplara yatacak!
Yayın Tarihi: 23.05.2023 18:28:00

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) 15 milyon emekli için kullandığı maaş hesaplama kriterleri köklü bir değişikliğe tabi tutuluyor. Bu değişiklikle birlikte, emekli maaşlarında 2000 öncesi ve sonrası prim farkının hesaplaması yeniden düzenlenecek ve 2 milyon 250 bin EYT'li de bu yeni sistemden etkilenecek.

Yeni Hesaplama Sistemiyle Adaletsizlik Giderilmeye Çalışılıyor

SGK, bünyesinde bulunan 2 milyon 250 bin EYT'liyi de kapsayan bu büyük emekli grubunun maaş ödemelerindeki adaletsizliği gidermek amacıyla yeni bir düzenleme üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir. Önceden kullanılan 'emekli maaşı hesaplama' sistemi üç faktöre dayanıyordu: 2000 öncesi çalışılan dönem, 2000-2008 yılları arası ikinci kısım ve 2008 yılından sonraki dönem. Bu sistemde, 2000 öncesi çalışılan dönem en büyük etkiyi yaparken, son yıllara denk gelen dönemler ise emekli maaşını en az belirleyen yıllar olarak hesaplanmaktaydı.

Yeni Düzenleme İle EYT'lilerin Durumu İyileştirilecek

SGK'nın üzerinde çalıştığı yeni düzenleme, emekli maaşı hesaplamasında 2000 öncesi primlerin etkisini azaltırken, son yıllarda yatırılan prim tutarlarının maaşı daha fazla etkileyeceği bir sistem üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu şekilde, emekli maaşlarının adaletli bir şekilde belirlenmesi ve EYT'lilerin de mağduriyetinin giderilmesi hedeflenmektedir. Geçtiğimiz ay itibarıyla ilk maaşlarını almaya başlayan EYT'liler de bu düzenleme sayesinde doğrudan etkileneceklerdir.

SGK'nın gerçekleştireceği yeni düzenlemeyle birlikte emekli maaşlarının hesaplanmasında önemli değişiklikler yaşanacak ve EYT'liler de bu düzenlemeye dahil edilecektir. Adaletli bir sistem oluşturmayı hedefleyen SGK, 2000 öncesi ve sonrası prim farkını göz önünde bulundurarak emekli maaşlarını belirlemek için çalışmalarını sürdürmektedir. Bu değişiklik, emekli maaşlarının daha adil bir şekilde hesaplanmasını ve emeklilik sürecindeki EYT'lilerin de mağduriyetinin giderilmesini amaçlamaktadır.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR