SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Maaşı İntibak Zammı Ne Kadar oldu?

SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşları devlet tarafından iş gücüne belirli bir süre katkı sağlamış kişilere ödenmektedir. Bu maaşlar devletimize katkı sağlamış olan kişilerle özel sektörde üretime katkı payı sağalmış olan kişilerin hakkıdır. Emekli maaşlarına gelen her yıl düzenli bir zam mevcuttur.

SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Maaşı İntibak Zammı Ne Kadar oldu?
Yayın Tarihi: 14.04.2020 22:38:00

SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşları devlet tarafından iş gücüne belirli bir süre katkı sağlamış kişilere ödenmektedir. Bu maaşlar devletimize katkı sağlamış olan kişilerle özel sektörde üretime katkı payı sağalmış olan kişilerin hakkıdır. Emekli maaşlarına gelen her yıl düzenli bir zam mevcuttur.

Bu zamlara genel olarak intibak zammı adı verilir. İntibak zamları, Çalışma bakanlığı tarafından ihtiyaca ve güncel piyasa durumuna göre belirlenmektedir. Yine sadece bakanlığın belirlemiş olduğu tarihlerde gelen intibak zamları genellikle bir takvime dayalı olacak şekilde gelir. İntibak zamları genellikle eşit oranda gelir ama yıl içerisinde çok önemli bir afet olayı, olağanüstü durum vesaire benzeri bir durum olmuş ise bir nebze daha zamlı gelebilir. Ancak genel durumlar dışında normal bir yıl geçmiş ise eşit oranda zam gelir. İntibak zammından faydalanabilmek için sadece emekli olmak yetmez. İlgili kurumlardan emekli olmak, BAĞ-KUR veyahut SSK’dan emekli olmak gerekmektedir. Bu kurumlar arasında emekli maaşlarında pek çok fark vardır. Çünkü her emekli aynı maaşı almaz. Bir hâkim olarak emekli olan kişi ile işçi olarak emekli olan kişinin emekli maaşı eşit olmayacaktır.  

SSK Nedir, SSK Ne İşe Yarar?

SSK bir diğer adı ile Sosyal Sigortalar Kurumu olarak adlandırılır. Çeşitli sebepler ve riskler doğrultusunda vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri amacıyla bir başkasına muhtaç olmadan hayatlarını idame ettirebilmeleri için sigorta hizmeti veren kurumdur. Sosyal Güvenlik Kurumu olarak da bilinen kurum vatandaşlarımızın tüm hastane masraflarını karşılayabilmek için kurulmuştur. Ancak bu hizmeti ücretsiz vermez. Kişinin öncelikle çalışıyor olması ve işvereninin sigorta primlerini yatırıyor olması lazım. Eğer kişinin SSK primleri yatmıyor ise ücretsiz hastane hizmetlerinden ve ilaçlardan faydalanamaz. Bu bağlamda her vatandaşın mutlaka SSK primlerinin yatırılması gerekiyor. Ayrıca ihtiyaçtan değil devletimizin getirmiş olduğu zorunluluktan dolayı her bir kişi için ayrı ayrı SSK primi yatırılması gereklidir. Ayrıca bu primler emekli olunacağı zaman toplanır ve devlete yaptığı katkı payları da çıkartılır ve kişiye bir emeklilik primi ödenir. Türkiye’de ortalama olarak 100.000 TL olarak emeklilik primi alınır.


BAĞ-KUR Nedir, Ne İşe Yarar?

Esnaf ve Sanatkârlar ile birlikte herhangi bir kurum çatısı altında çalışan bireylerin tabii tutulduğu sigorta kurumudur. BAĞ-KUR, tıpkı SSK gibi kişilerin herhangi bir şekilde karşılaşabilecekleri sağlık sorunları ve kazalarda kişinin tüm hastane masrafını karşılamaktadır. Bireyler aylık olarak bu kuruma ödemeler yapmaktadır. Bu ödemeler kapsamında alınan tedbirler doğrultusunda tüm hastane ve ilaç masrafları karşılanmaktadır. Sigorta hizmetlerinden yararlanabilmek için ya BAĞ-KUR ya da SSK’lı olmanız gerekmektedir. Her ikisi de devletimizin kurumudur. Hem iş gücü hem de sağlık sigortanızı tamamlamak adına bu kurumlardan birine bağlı olmak zorundasınız. (Çalıştığınız süre boyunca) Kişiler emekli olacağı zaman yine aynı şekilde emeklilik ikramiyesi almaktadır. Türkiye’de ortalama olarak 100.000 TL emeklilik ikramiyesi alınmaktadır.

2020 İntibak Zammı Ne Kadar Olacak?

2020 yılı intibak zammı ilgili düzenlemeler tamamlandı. Her bireyin hesabına ayrı ayrı miktarlarda yatırılacak olan tutar ortalama olarak 50 TL ile 355 TL aralığında olacak. Yapılacak olan intibak zammı hizmet süresine ve hizmet türüne göre farklılık göstermektedir. İntibak zammından sadece 2000 yılından önce emekli olmuş kişiler faydalanabilecek.
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR