Süper Emeklilik Geliyor! Topu Parayı Yatıran herkes Emekli Olacak! Artık herkes emekli olabilecek!

Toplu parayı yatırıp emekli olmak kulağa ne kadar güzel geliyor değil mi? Türkiye’de ilk defa eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından getirilen ve daha sonraki dönemlerde kaldırılan toplu para vererek emekli olma devri yeniden geliyor

Süper Emeklilik Geliyor! Topu Parayı Yatıran herkes Emekli Olacak! Artık herkes emekli olabilecek!
Yayın Tarihi: 15.07.2020 19:51:31

Toplu parayı yatırıp emekli olmak kulağa ne kadar güzel geliyor değil mi? Türkiye’de ilk defa eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından getirilen ve daha sonraki dönemlerde kaldırılan toplu para vererek emekli olma devri yeniden geliyor. Ülkemizde süper emeklilik sistemi artık eskisi gibi geçerli olacak. Bundan böyle dileyen toplu para ödemesi yaparak emekli olabilecek. Bu sayede emekli olmayan hiç kimse kalmayacak. Ancak sadece toplu para ödemesini yapabilecek olan kişiler ve belli yaş haddini tamamlamış olan kişiler süper emeklilikten faydalanabilir. İnsanlar yıllardır süper emeklilik gelecek mi? toplu para ödeyip emekli olabilir miyim sorularını soruyordu.

Ülkemizde ilk defa 8. Cumhurbaşkanı olan Turgut Özal tarafından getirilen sistem sonrasında toplu para ödeyebilen herkes emekli olabiliyordu. Sistem o kadar güzeldi ki sistemin getirildiği ilk yıl devletin kasasına milyarlarca TL para girdi. Aynı şekilde 3 milyona yakın vatandaş emekli oldu. Emekli olabilmek adına yeni uygulamaların yürürlüğe girmesini bekleyen milyonlarca vatandaş için emeklilik gelişmesi yaşandı. Beklenti içinde olan vatandaşlara müjde niteliğinde gelen habere göre toplu para yatırarak emekli olmak mümkün olacak. Eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde mali politikaları kapsamında Türkiye’nin tanıdığı süper emeklilik modeline benzer bir sistem üzerinde çalışmaların yapıldığı iddia edildi. Bu proje kapsamında emekli olmak isteyen fakat prim açığı bulunan vatandaşlar toplu para yatırarak hemen emekli olabilmenin önü açılacak. Bu beklenti içerisinde olan vatandaşlar için müjde niteliğinde olan bu sistemin detayları üzerinden görüşmelerin yapıldığı açıklandı. Konu ile ilgilenen vatandaşlar için süper emeklilik modelini açıklıyoruz:

SÜPER EMEKLİLİK SİSTEMİ NEDİR?


8. Cumhurbaşkanı olan Turgut Özal zamanında başlatılan süper emeklilik sistemi 1987 yılında hükümetin onayı ile yürürlüğe alındı ve toplu para verilmesi halinde parayı yatıran vatandaşın emekli olmasını sağlayan sisteme süper emeklilik sistemi denilmektedir. Bu uygulama 1987 yılında uygulanırken; binlerce vatandaş arsa, ev ve araç sayışı yaparak süper emeklilikten yararlanabilme fırsatı yakaladı. Bu süper emeklilik modeli ilk çıktığında sadece 1 yıllık bir süreyi kapsamıştı. Fakat 1 yıl sonra Anayasa Mahkemesi tarafından eşitlik ilkesine aykırı bulunarak iptal edilen karar sonrasında binlerce vatandaş hem mülk satışı hem de döviz satışı yaparak mağdur bırakılmış ve iddialara göre toplu ödemelerini tekrar alamamıştı. Sistem mantık olarak çok başarılı bir sistemken dış mihraklar sistemin çalışmaması için ellerinden geleni yaptılar.

SÜPER EMEKLİLİK GELİYOR MU?

Geçtiğimiz günlerde TBMM’de konuşulmaya başlanan süper emeklilik konusu, pek çok insan tarafından merak edilen ve araştırılan bir konu haline geldi. Süper emeklilik konusu ile alakalı herhangi bir resmi açıklama yapılmadı ancak süper emeklilik modelinin kısa bir süre içerisinde ülkemizde tekrar aktif olabileceği tartışılıyor. Edinilen bilgilere göre, süper emeklilikten yararlanmak isteyen vatandaşlar için Bireysel Emeklilik Sistemi devreye girecek. Eğer bu şekilde bir mantık ile çalışacaksa zaten mevcut bir sistem ile oynayıp değiştirmek son derece mantıksız olacaktır ancak süper emeklilik sistemi bahsedildiği gibi toplu parayı yatırıp tamamen emekli olma gibi bir ayrıcalık verecekse o halde düşünülmesi kaçınılmaz olacaktır.
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR