Taşeron İşçilerin ilk Maaş Zam Oranlarıyla İlgili Talepleri

Kamu hizmeti sunan ve 4/d statüsünde yer alan taşeron işçiler maaş zamlarıyla alakalı taleplerini Çalışma Bakanlığı’na sunacaklar. Normalde her altı ay içerisinde yüzde dört oranında zam alan taşeron işçiler yeni dönem için maaşlarında artış oranlarıyla ilgili talepte bulunacaklar.

Taşeron İşçilerin ilk Maaş Zam Oranlarıyla İlgili Talepleri
Yayın Tarihi: 13.09.2020 11:36:00

Kamu hizmeti sunan ve 4/d statüsünde yer alan taşeron işçiler maaş zamlarıyla alakalı taleplerini Çalışma Bakanlığı’na sunacaklar. Normalde her altı ay içerisinde yüzde dört oranında zam alan taşeron işçiler yeni dönem için maaşlarında artış oranlarıyla ilgili talepte bulunacaklar. Sunulacak olan ilk zam taleplerinde hem geçmiş dönem incelemeleri hem de günümüz koşulları etkili olacaktır. Yani tüm şartlar değerlendirilerek, zam talebinde en uygun olacak olan oranın masada konuşulması beklenilmektedir. Konuyla ilgili temsilde bulunacak olan sendikanın belirteceği rakamların neler olduğuna haber yazımızda yer vereceğiz.

2020 Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri, var olan pandemi yasağının ortadan kalkmasıyla birlikte yapılmaya başlanacak. Şimdi tüm gözler bu topaltındaki görüşmelerin neler olacağına çevrilmiş durumdadır. 31 Ekim tarihiyle birlikte hem mali hem de sosyal hakları içeren sözleşmenin süresi dolacak ve yeni dönem maddeleri belirlenecektir. Girilecek olan yeni dönemde işçiler mevzu bahis olan sosyal ve mali haklarla ilgili farklı kazanımlar elde etmek isteyecekler ve bu konuyla ilgili taleplerini sunacaklar.

Maaş Düzenlemeleri

Taşeron işçilerin KHK sanrısındaki zam oranları yüzde dört oranında olmuştur. Bu süreçte enflasyon oranı yüzde on bandından daha yukarılarda olmuş ve bu durum işçilerin satın alım gücünde azalma meydana gelmesine yol açmıştır. Bazı işçilerinse maaş durumları asgari ücret altında kalmıştır. Öyle ki bu durum Çalışma Bakanlığı düzenlemelerinin devreye girmesine neden oluştur. İlgili bakanlık gerçekleşen zamlar sonucunda maaşları asgari ücret altında kalan işçilerin maaşlarını asgari ücret seviyesine yükseltmiştir.

Taleplerin Başında Zam Oranları Yer Alıyor

Yapılan düzenlemeler sonrasında maaşlarıyla ilgili uygun seviyede artış bekleyen taşeron işçileri şimdi yeni bir dönem bekliyor olacak. Bu dönemde taşeron işçiler maaşlarının uygun oranda artmasını bekliyorlar. Ancak uygun oranda artış olursa refah düzeylerinde artış olacağını düşünüyorlar. Aksi halde satın alım gücünde azalma olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilmektedirler. Daha öncesinde yaşanan buna benzer durumlar işçilerin ve sendikanın yeni dönem beklentilerini şekillendirmektedir.

İlgili zam oranlarıyla alakalı olarak basında değerlendirilen bazı oranlar söz konusudur. Yapılan değerlendirmeler arasında en kuvvetli olan seçenek, 2020 senesi asgari ücrete maaş zam oranı yüzde on beş civarında olacağıdır. Bu oran enflasyon üzerindeyse ve kabul edilirse o zaman işçilerin refah düzeyinde de istenen artışa kavuşulmuş olunacaktır.

2020 senesi TİS görüşmelerinde en önemli olan konulardan birisi de sendikanın zam talebidir. Konuyla ilgili bir açıklama şu an için mevcut değildir. Ancak geçmiş dönemde gerçekleştirilen yüzde dört oranındaki zam oranının göz önünde bulundurulması gerektiği aşikardır. Geçmiş dönem incelemeleri, enflasyon durumları ve işçi talepleri göz önüne alındığında sendikanın zam oranı konusunda masadaki oranının yüzde on beşten yukarıda olması en kuvvetli ihtimal gözükmektedir.
 



HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR