TBMM onayından geçen faizsiz kredi limitleri belli oldu: 150.000 TL ödeme yapılacak

TBMM onayından geçen faizsiz kredi limitleri belli oldu: 150.000 TL ödeme yapılacak

TBMM onayından geçen faizsiz kredi limitleri belli oldu: 150.000 TL ödeme yapılacak
Yayın Tarihi: 23.11.2023 13:15:00

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, yasama faaliyetlerine devam ederek, Aile ve Gençlik Fonu'nu kurmayı öngören çok önemli bir kanun teklifini onayladı. Kabul edilen yeni kanun teklifi, vatandaşlara faizsiz kredi gibi özel imkanlar sunacak olan bu fonun kurulmasını öngörüyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı olarak kurulan Aile ve Gençlik Fonu, kamu tüzel kişiliğine sahip olacak. Fonun yönetim kurulu, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı başkanlığında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısından oluşacak. Yönetim kurulu kararlarını oy çokluğuyla alabilecek ve bakan yardımcıları, hangi bakanın temsil edileceğine karar verecekler.

Yasalaşan kanun teklifine göre, Aile ve Gençlik Fonu'nun bütçesini oluşturacak kaynaklar belirlendi. Fonun kaynakları arasında Türk Petrol Kanunu ve Maden Kanunu kapsamında tahsil edilen devlet hissesi, devlet hakkının yüzde 20'si, diğer fonların gelirleri, geri ödeme öngörülen projelerden elde edilen geri ödemeler, nakdi bağış, yardım ve hibeler, diğer gelirler yer alacak.

Aile ve Gençlik Fonu'nun en dikkat çeken hizmetlerinden biri, 150.000 TL faizsiz kredi imkanı sunması. Bu kredi ilk etapta Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerinde pilot uygulama olarak başlatılacak. Eğer pilot uygulama başarılı olursa, 81 ilde gençlerin kullanımına açılacak. Faizsiz kredi, evlenme kararı veren gençlere yönelik olacak ve belirli bir yaş şartı uygulanacak.

Kurulan Aile ve Gençlik Fonu'nun bütçe kaynakları belirlendiği gibi, yönetim kurulu kararlarıyla da faaliyet gösterecek. Fon, belirlenen kaynaklardan elde ettiği gelirleri kullanarak faizsiz kredi gibi sosyal hizmetleri vatandaşlara sunacak. Yönetim kurulu, bakan yardımcılarının temsil edildiği bir karar mekanizması oluşturacak.

Aile ve Gençlik Fonu tarafından verilecek olan 150.000 TL faizsiz kredinin detayları belli oldu. Bu krediden faydalanacaklar, alınan krediye herhangi bir faiz ödemeyecekler. İlk 2 yıl boyunca herhangi bir ödeme yapılmasına gerek olmayacak. 2 yılın ardından ise 48 aylık bir geri ödeme süreci başlayacak ve vatandaşlar eşit taksitlerle kredilerini geri ödeyebilecekler.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR