Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılacak: SON DAKİKA!

Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılacak: SON DAKİKA!

Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılacak: SON DAKİKA!
Yayın Tarihi: 1.06.2023 13:22:00

Temmuz ayında yapılacak asgari ücret ara zammıyla ilgili beklentiler, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıklayacağı enflasyon oranına odaklanmış durumda. Ekonomistler, dört farklı senaryo üzerinden asgari ücrete yapılacak zam oranlarına dair beklentilerini açıkladı. Bu senaryolar doğrultusunda, ekonomistler zam oranlarına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: "Yüzde 25 zam olursa asgari ücret 10 bin 634 TL, yüzde 30 zam olursa 11 bin 59 TL, yüzde 40 zam olursa 11 bin 910 TL, kamu işçilerine yapılan zam referans alınıp aynı oranda artış yapılırsa yüzde 45'lik zamla 12 bin 335 TL seviyesinde olur."

Milyonlarca çalışanın gözü Temmuz ayında yapılacak asgari ücrete ara zamda. Geçen yıl yapılan ara zam uygulaması, enflasyonun maaşları eritmesi sonucu bu yıl da tekrarlanmıştı. Zam oranı, TÜİK'in mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıklamasıyla netleşecek. Bu konuda ekonomistler, dört farklı senaryo üzerinden beklentilerini paylaştı.

Ekonomist Muhammet Bayram, senaryoları açıklayarak beklentilerini aktardı. Bayram, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Bu dönem içerisinde enflasyon düşmeye başlayacak. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en fazla artışlar geçtiğimiz dönemlerde gerçekleşti. TÜRK-İŞ ve TİSK talepleri masaya gelecek. TÜRK-İŞ Başkanı daha önce açlık sınırının altında olmaz diyerek 9 bin liranın altını kabul etmeyeceklerini ifade etmişti. Bu noktada talepler önemli."

Bayram, asgari ücret belirlenirken Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan kamuoyu araştırmasının da dikkate alındığını belirtti. Araştırmaya göre, asgari ücret beklentisi 7.500 lira olarak ölçüldü. Ancak buna rağmen asgari ücret 8.507 lira olarak belirlendi.

Açıklamalarına devam eden Bayram, TÜRK-İŞ'in araştırmasının her ay enflasyona göre belirlenen açlık ve yoksulluk sınırlarını içerdiğini ve asgari ücretin açlık sınırının üzerinde olmasını beklediklerini söyledi. Bayram, Çalışma Bakanı'nın asgari ücretin 500 doların altında olmayacağını ifade ettiğini ve bu tutarın kur artışıyla birlikte yükselebileceğini vurguladı. Ayrıca, enflasyon ve refah payının da göz önünde bulundurulduğunda yüzde 45 zam beklentisi olduğunu belirtti.

Son olarak Bayram, dört farklı senaryo üzerinden asgari ücret zam oranlarını paylaştı. Yüzde 25 zam olması durumunda asgari ücretin 10 bin 634 TL, yüzde 30 zam olması durumunda 11 bin 59 TL, yüzde 40 zam olması durumunda 11 bin 910 TL, kamu işçilerine yapılan zam referans alınarak aynı oranda artış yapılması durumunda ise yüzde 45 zamla 12 bin 335 TL seviyesinde olabileceğini tahmin ettiğini söyledi.

Ekonomistler, asgari ücret zam oranlarının belirlenmesinde enflasyon ve kamu işçisi zamını referans alarak çeşitli senaryolar üzerinden beklentilerini paylaştı. Temmuz ayında açıklanacak zam oranı, çalışanların maaşlarını etkileyecek ve asgari ücretin belirlenmesinde önemli bir rol oynayacak.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR