TEOG Yerine 2018-2019'da Gelecek Yeni Model Olan Açık Uçlu Sınav Sistemi Nedir?

Başbakan Binali Yıldırım 2018-2019 Eğitim Öğretim sezonunda uygulanacak ve TEOG'un yerini alacak "Açık Uçlu Sınav Sistemi" hakkında ipuçları verdi.

TEOG Yerine 2018-2019'da Gelecek Yeni Model Olan Açık Uçlu Sınav Sistemi Nedir?
Yayın Tarihi: 1.10.2017 14:27:00

Herkesin merakla beklediği TEOG'un yerine gelecek yeni sisteme dair ipuçlarını Başbakan Binali Yıldırım açıkladı. Yeni eğitim öğretim yılında uygulanacak sınav sisteminde sorular açık uçlu olacak. Açıklamasında Yıldırım:"Sorular test değil, klasik sorular olacak. Açık uçlu sorular sorulacak. Buradan alınacak sonuçlar da mezuniyete esas belirleyici notlar olacak" dedi. 

TEOG sınav sistemi özellikle atanamayan ve açıkta kalan öğrencilerle gündeme gelmiş bir sistemdi. Birçok öğrenci yaşadığı mahalle ve semtlerden çok uzak yerlerde okumak zorunda kaldı. Bazı öğrenciler servislerde saatlerini geçirdi. Sıkıntıların artması eğitim ve öğretim hayatındaki bazı olumsuz gidişat yeni sınav sistemleri için arayışı beraberinde getirdi.

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi akademik yılı açılışında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, TEOG'un yerini alacak yeni sınav sistemini anlattı. Soruların test değil klasik sorular olacağını belirten yıldırım, TEOG konusunda bilenin de bilmeyenin de yorum yaptığını söyledi. Yeni uygulamayla testli sınavın kalktığını merkezdeki havuzdan gelecek sorularla açık uçlu tek sınav yapılacağını söyledi.

Açıklamasında Yıldırım, “Artık açık uçlu sorular olacak.  A, B, C şıkkı yok. Çalıştıysa öğrenci zaten buna cevap verecek. Buradan alınacak sonuçlar da mezuniyette esas belirleyici notlar olacak” diye konuştu.

ÖĞRENCİLER LİSEYE HAZIRLANACAKLAR

Tüm öğrencilerin gideceği lisenin türüne göre hazırlanması gerektiğini ifade eden Yıldırım, “Nereye gidecekse ikinci 4 yılda şekillenmesi lazım. Her yılın yıl sonu başarı ortalaması alınıyor 5, 6, 7 ve 8... Bu bir veri. Ayrıca derslerdeki öğrencinin ilgisi ve kabiliyeti ne tarafa gidiyor? Buralar izleniyor ve tespit ediliyor. Buna belirli bir oranda da katkı yapan yine 8. sınıfta sınav yapılıyor Olay bu. Burada elde edilen sonuç 4 yılın sonucuyla birleştiriliyor. Bir mezuniyet ortaya çıkıyor. Ona göre öğrenci istediği yere yerleşiyor” dedi.


TORUNUM BİLE STRESE GİRMİŞ

Mevcut sistemde çocukların çocukluğunu yaşayamadığını ifade eden Yıldırım, “Perişan oluyor. Stres... Sınava girecek her tarafı titriyor çocuğun. 6. sınıfa giden torunum var. Gittim, boynuma sarıldı. ‘Dede TEOG kalktı, ne güzel.’ dedi. ‘Kızım senin TEOG’la ne işin var?’ dedim. O bile TEOG stresine girmiş. Daha iki sene var. Yazık günah değil mi bu evlatlarımıza. Bırakalım istedikleri gibi sosyal faaliyetlerini de yapsınlar, derslerine de çalışsınlar” dedi.

BİR SÜRE DAHA VAR

Tek bir sınav. Bir müddet daha. Bu da esasında ortaokuldan liseden gelen başarıyla birleştirilerek bu sınav gerçekleştirilecek. Bu sınav tek başına belirleyici bir sınav olmayacak. Böylece öğrencilerimizin 12 yıllık birikimini bir iki saatlik heyecana sığdırarak onların geleceğini belirleyemeyiz” dedi.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖRNEKLERİ YAYINLADI

MEB https://odsgm.meb.gov.tr adresinden açık uçlu soru örneklerini yayımladı. Öğrenciler için tüm derslerden açık uçlu sınav soruları ve liseye girişte uygulancak yeni sınav sisteminde öğrencilerin kullanacakları cevap kağıdını yayınladı...




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR