Trump’ı Zor Günler Bekliyor

Başkanlık koltuğundan kalktıktan sonra Donald Trump'ı, ödenmemiş milyarlarca dolar borç, ticari soruşturmalar, taciz davaları ve değer kaybetmiş şirketler gibi senaryolar bekliyor.

Trump’ı Zor Günler Bekliyor
Yayın Tarihi: 15.11.2020 19:00:00

Başkanlık koltuğundan kalktıktan sonra Donald Trump'ı, ödenmemiş milyarlarca dolar borç, ticari soruşturmalar, taciz davaları ve değer kaybetmiş şirketler gibi senaryolar bekliyor.
Başkanlık görevini devretmesinin ardından Donald Trump’ın başı ağrıyacak. ABD'de 3 Kasım'da yapılan başkanlık seçimlerini Joe Biden kazanmış olsa da, mevcut Başkan Donald Trump henüz yenilgiyi kabul etmedi. Seçimde elde ettiği mağlubiyeti açıkça kabul etmeyen Trump’ın akıbetinin ne olacağı ise gizemini koruyor. Daha önce hakkında çok sayıda soruşturma açılan, vergi borçlarıyla gündeme gelen milyarder iş insanı Trump'ı görevden ayrıldıktan sonra yaşayacağı zor gümler sebebiyle başı oldukça ağrıyacak.

DAVA FIRTINASINA YAKALANACAK

Adalet Bakanlığının politikası gereği ABD’de görevdeki başkanlar hakkında suçlamada bulunulamıyor. Trump'ın Beyaz Saray'a veda etmesinin ardından dokunulmazlığının kalkması sonrasında görevde olduğu dört yıl boyunca biriken bir dizi davayla da karşı karşıya kalacak. New York eyaletinde, Trump hakkındaki hem cezai hem de ticari soruşturmalar halihazırda devam ediyor. Trump ayrıca cinsel tacizle suçlandığı davalarla da karşı karşıya kalacak. ABD Başkanı Trump’ın avukatı aracılığıyla iki kadına kendisiyle yaşadığı evlilik dışı ilişkileri açıklamaması için rüşvet verdiği de iddia ediliyor. Yaşanan olayla ilgili olarak açılan davada Trump'ın eski avukatı Michael Cohen, iki kadına rüşvet vererek ABD seçim kampanyası yasalarını ihlal etmekten suçlu bulunmuştu. Cohen ise ödeme emrini Trump'dan aldığını söylemişti. Diğer yandan Trump görevden ayrılmadan önce anayasal gücünü de kullanıp af çıkarma yetkisine sahip. Ancak bunu daha önce hiçbir ABD Başkanı gerçekleştirmedi. Trump’ın böyle bir yetkiyi kullanması sonrasında geçerliliğinin olup olmayacağı ise belirsiz. Bunun yanı sıra, Joe Biden başkan olduğu takdirde Trump'ı affedebilir. Örneğin Gerald Ford, 1974'teki istifasının ardından selefi Richard Nixon'ı affetmişti. Ancak böyle bir durum söz konusu olsa dahi yalnızca federal suçları kapsıyor. Yani eyalet düzeyinde kovuşturmalar bu durumdan etkilenmeyecek.


TRUMP BORÇ KISKACINDA

Eylül ayında Trump'ın borçlarıyla ilgili vergi kayıtlarına dayanan araştırma sonrasında Başkan Trump’ın çoğu Alman bankası Deutsche Bank'a olmak üzere 400 milyon dolardan fazla borcu olduğu ve aldığı kredilerin önümüzdeki dört yıl içinde vadesinin dolduğu öğrenildi. Başkanlık koltuğundan ayrıldıktan sonra Trump bu borçları ödemek zorunda. Trump’ın, ayrıca 2010 yılında talep ettiği 72 milyon dolarlık vergi iadesini geri ödemek zorunda kalma ihtimaliyle de karşı karşıya.

ŞİRKETLERİNE KORONA DARBESİ

Trump'ın otel işletmeleri, tatil köyleri ve golf kulüpleri dahil olmak üzere hali hazırda 500'den fazla işi var. Trump'ın oğulları, başkan göreve geldikten sonra The Trump Organization'ın yönetimini devralmıştı. Başkanlık sonrası Trump, kendi adını taşıyan şirketinde daha aktif bir role dönebilir. Bununla birlikte, Forbes dergisine göre, gayrimenkul ve otelleri de olan Trump'ın şirketlerinin corona virüs salgını sırasında önemli bir darbe aldığı tahmin ediliyor.
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR