Türk Çift Dünyanın Umudu Oldu

Dünyanın koronovirüse karşı umudu Türk çift oldu. Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin kurduğu BioNTech firması Covid-19'a karşı "yüzde 90'dan fazla etkili olduğu" açıklanan aşıyı buldu.

Türk Çift Dünyanın Umudu Oldu
Yayın Tarihi: 11.11.2020 15:00:00

Dünyanın koronovirüse karşı umudu Türk çift oldu. Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen ve Covid-19'a karşı "yüzde 90'dan fazla etkili olduğu" açıklanan aşıyı bulan şirket, Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci’ye ait.  

İmmünolog ve onkolog olan BioNTech CEO'su Uğur Şahin, Almanya'ya işçi olarak gelen ve Köln'deki Ford fabrikasında çalışan bir Türk göçmenin oğlu. Dr. Özlem Türeci de tıpkı eşi gibi Almanya’ya göçen bir ailenin kızı.


Tıbbi araştırma ve onkoloji ortak tutkunu olan çift, ilk kurdukları Ganymed şirketinde modifiye edilmiş genetik kodlarla bağışıklık sistemine kanserle mücadele etmeyi öğreten çalışmalar yapıyorlardı. Bu firmayı 1,4 milyar euroya satan Türk çift, daha sonra Covid-19'a karşı "yüzde 90'dan fazla etkili olduğu" açıklanan aşıyı buldukları BioNTech firmasını kurdu. BioNTech'in piyasa değeri ise 20 milyar euroyu aşmış durumda.

mRNA teknolojisini kullanarak aşı alanında bir devrim yapmayı hedefleyen Türk çift, bu yöntemi koronavirüs aşısında da kullanıyor.

Koronovirüs aşısını bulan Türk çiftin bu başarısı Almanya’nın göç sorununda dikkatleri üzerine çekti. Avrupa Reform Merkezi baş ekonomisti Christian Odandahl tweetinde "Almanya uzun süre göç konusunda ne kadar açık olması gerektiği konusuyla uğraştı ve savaş sonrasındaki 'misafir işçiler' programı hep sorgulandı. Uğur Şahin'in babası Köln'deki Ford fabrikasında çalışmaya gelen bu misafir işçilerden biriydi, şimdi oğlu dünyayı saran salgına son veren kişi olabilir" ifadelerini kullandı.
 
KORONAVİRÜS PANDEMİYE DÖNÜŞMEDEN AŞI ÇALIŞMALARINA BAŞLAMIŞLAR
 
Euronews'e göre Türk çift, koronavirüs salgını küresel bir pandemiye dönüşmeden önce bunun gerçekleşeceğini öngörerek 25 yıldır geliştirdikleri bu yöntemle vakit kaybetmeden aşı çalışmalarına başlamaları gerektiğine karar vermiş.
 
Şu ana kadar aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 6 ülkede 43 bin 500 kişi üzerinde test edilen aşının kişilerde ciddi bir sağlık problemi yaşatmadığı ve Covid-19'a karşı yüzde 90'dan fazla etkili olduğu tespit edildi.
 
BioNTech'in CEO'su olan Prof. Uğur Şahin, aynı zamanda Mainz Üniversitesi Tıp Merkezi'nde çalışmaya devam ederken, on yıl boyunca Klinik ve Bilimsel Danışma Kurulu'nda görev yaptıktan sonra 2018'de BioNTech Tıp Şefi olan Dr. Özlem Türeci de Kanser İmmünoterapi Derneği Başkanı olarak hizmetlerini sürdürüyor. 
 
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR