Türkiye bu salgınlarla uğraşıyor! 3 salgın bir arada.. Uzmanlar uyarıyor

Türkiye yeni bir salgınla uğraşıyor. 3 salgın bir arada. Uzmanlardan son dakika kritik uyarı geldi.

Türkiye bu salgınlarla uğraşıyor! 3 salgın bir arada.. Uzmanlar uyarıyor
Yayın Tarihi: 3.08.2023 12:25:00

Kızamık ve El-Ayak-Ağız Hastalığı vakalarındaki artış dikkat çekiyor. Türkiye kızamık vakalarının en çok görüldüğü ülkeler arasına girdi. Avrupa bölgesinde 3.sıraya yükselen ülkemiz için uzmanlar düğmeye bastı. 

COVİD-19 pandemisinden bu yana aşılarını kaçıran tüm çocukların aşılanma çalışmaları başlatıldı. Vakaların görüldüğü bölgelerde sokak sokak aşılamalar yapılıyor. Kızamık vakasıyla temas eden herkesin izolasyon önlemlerine uyması gerektiği söylenirken kızamık belirtilerine de dikkat çekiliyor. Ateş ve döküntüsü olan her çocuk hastaneye başvurmalı… Kızamık Hastalığı’nın en önemli belirtisi ateş ve vücutta oluşan kırmızı döküntüler görüldüğünde mutlaka hekim tarafından değerlendirilmeli. Şüphe olması durumunda izolasyon önlemlerine dikkat ederek hekiminizin yönlendirmelerine göre hareket etmelisiniz.

Yetmezmiş gibi bir salgınla daha karşı karşıyayız, El-Ayak-Ağız Hastalığı… Ailelerin kızamık zannederek hastaneye başvurduğu döküntülerin çoğu aslında El-Ayak-Ağız Hastalığı belirtisi. 1-10 yaş grubu arasında salgın yapan bu hastalığın hafif bir formda seyrettiği, 1 haftada kendiliğinden iyileştiği söyleniyor. Ağır geçiren çocuklarda ise ağızda çıkan yaralar yüzünden beslenememe durumunda hiç vakit kaybetmeden hastaneye başvurmak gerektiği konusunda uzmanlar uyarıyor.


TATİLE GİDENLER BU SALGINA DİKKAT ETMELİ

Yazın başlamasıyla akın akın sahil bölgelerine giden tatilciler bu salgınla karşı karşıya! Ülkenin dört bir yanında kusma ve ishal salgınlarıyla uğraşılıyorken, tatil bölgelerinde salgının sıklığı artıyor. Bir anda başlayan kusma ve ishal atağı vücudun susuz kalmasına sebep oluyorken hastane başvuruları yüksek sayılara ulaşmış durumda. Salgının genellikle sulu ishal şeklinde olduğu, kanlı ishale dönerse beklemeden hastaneye başvurmak gerektiği söyleniyor. Yaz sıcaklarında uzmanlar bol su tüketirken, içtiğimiz suyun mutlaka temiz ve güvenilir olması konusunda uyarıyor. 

Tatil bölgelerine giderken yanımızda probiyotik bulundurup hastalığın başladığı ilk anlarda probiyotik takviyesine başlanması öneriliyor. Bol sıvı özellikle ayran tüketimi yaz aylarında sağlığımız için önemli. Yediğimiz yiyeceklerin içtiğimiz suyun temizliğine özen göstermek gerekirken, temiz olduğuna emin olduğumuz havuzlara girmeliyiz. Havuzlardan sadece kusma-ishal değil idrar yolu enfeksiyonlarının bulaşma riski de mevcut. Havuza girmeden önce ve girdikten sonra duş alınmalı, ıslak mayolar değiştirilmeli, çocukların özellikle havuz suyu yutmaması konusunda ailelerin temkinli olması gerekmektedir.
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR