Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Enflasyon Beklentisi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Enflasyon Beklentisi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Enflasyon Beklentisi
Yayın Tarihi: 19.04.2023 10:10:00

Türkiye'de enflasyon oranları, son dönemde gündemin en önemli konularından biri haline geldi. Bu konuda son olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan ayı "Piyasa Katılımcıları Anketi" sonuçlarını açıkladı. Ankete katılan piyasa katılımcıları, enflasyonun yıl sonunda yüzde 37,77 seviyelerinde olacağını öngördü. Bu rakam, geçtiğimiz ayki ankette beklendiği gibi yükseliş gösterdi. TCMB, geçtiğimiz ay yapılan ankette yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 37,72 olarak açıklamıştı.

Mart Ayı Enflasyon Rakamları ve Etkileri

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Mart ayı enflasyon rakamları da açıklandı. Buna göre, enflasyon oranı Mart ayında aylık bazda yüzde 2,29, yıllık bazda ise yüzde 50,51 olarak gerçekleşti. Yıllık rakamlar, son 14 ayın en düşük seviyesi olarak kaydedildi. Ocak ayında yüzde 6,65, Şubat ayında yüzde 3,15 ve Mart ayında ise yüzde 1,0229 seviyesinde olan enflasyon, son açıklanan rakamla beraber 3 aylık emekli ve memur zammı oranlarına da yansıdı.

Bu doğrultuda, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 12,52, memur enflasyon farkı için yüzde 4,52 ve toplu sözleşme zammı ile birlikte toplamda yüzde 10,52 zam yapılacağı açıklandı.

Ayrıca, asgari ücret konusunda da gündemde önemli gelişmeler yaşanıyor. AK Parti'nin seçim beyannamesinde, "enflasyonun üzerinde artışlarla çalışanlarımızın ve emeklilerimizin refah payı almalarını sağlayacağız" şeklinde bir ifade yer alıyor. Bu kapsamda, asgari ücrette yapılacak yüzde 20'lik artış, net olarak 10.207 TL'ye yükseltecek. Yüzde 30 ve yüzde 40 artış senaryolarında ise, brüt asgari ücret sırasıyla 13.010 TL ve 14.011 TL olacak.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR