Ünü Fizikçi Stephen Hawking'in Korkutan "Kıyamet Uyarıları" Tekrar Gündemde

Stephen Hawking kimdir? Korkutan kıyamet uyarıları neler? Dünya'nın Sonu böyle gelecek...

Ünü Fizikçi Stephen Hawking'in Korkutan "Kıyamet Uyarıları" Tekrar Gündemde
Yayın Tarihi: 10.11.2020 14:00:00

Dünyaca ünlü Fizikçi Stephen Hawking'in geçtiğimiz yıl hayatını kaybetmeden önce yaptığı kıyamet uyarıları tekrar gündeme geldi. Korkutan pek çok uyarıya değinen Hawking, dünyanın sonunun nasıl geleceğine ilişkin pek çok tahmin ve uyarıda bulunmuştu.


DÜNYA'NIN SONU BÖYLE GELECEK


Geçen yıl Mart ayında 76 yaşında hayatını kaybeden İngiliz fizikçi Stephen Hawking genel görelilik ve karadeliklerle ilgili araştırmalarıyla ün kazanmıştı.

Ünlü fizik dehasının unutulmayacak çalışmalarının yanı sıra kıyamete ilişkin yaptığı uyarılar gündem konusu olmuştu. 2016 yılında yapılan o uyarılar tekrar gündeme geldi.

2016'da BBC'ye konuk olan Hawking, "Dünyada bir yıl içinde bir felaketin gerçekleşme ihtimali çok düşüktür. Ama bu ihtimal geniş bir zaman diliminde artar ve bin, 10 bin yıl gibi zaman dilimlerinde neredeyse kesin hale gelir" demişti.

İnsanlığın o süre zarfında evrene yayılabileceğine güvenen Hawking, önümüzdeki 100 yıl için insanlara uyarıda bulunarak: "Önümüzdeki yüzyıl boyunca uzayda kendine yeterli koloniler kuracak teknolojiye erişemeyeceğiz, bu yüzden bu süreçte çok dikkatli olmamız lazım." açıklmasında bulunmuştu.

Stephen Hawking yapay zekânın yarattığı fırsatların farkında olsa da tehditlerine karşı da uyarılarda bulunarak  bugüne kadar geliştirilen basit yapay zekâların çok kullanışlı olduğunu, kendisinin de insanlarla konuşmasını sağlayan bir yapay zekâ uygulaması olduğunu belirtmişti.

Stephen Hawking dünyadaki yaşama dair en büyük tehditlerden birinin iklim değişikliğinden geleceğini düşünüyordu. Fakat Hawking zeki robotların gelişmiş formlarının insanlardan daha üstün hale gelebileceğini ifade etmişti.


2010 yılında Discovery Channel'a konuşan Hawking, uzaylıların Dünya'yı kaynakları için talan edip yoluna devam edebilme ihtimalinden endişelendiğini ifade ederek: "Eğer uzaylılar bizi ziyaret ederse Kristof Kolomb'un Amerika'ya ayak basması gibi olacaktır. Bu yerli Amerikalılar için hiç iyi olmamıştı. Akıllı varlıkların tanışmak istemeyeceğimiz türden şeylere nasıl dönüşebileceğini görmek için kendimize bakmamız yeterli." diyerek insanlara uyarıda bulunmuştu.


STEPHEN HAWKİNG KİMDİR?


Kitaplara ve filmlere konu olacak bir hayat hikayesi olan Stephen Hawking, 8 Ocak 1942 yılında İngiltere’de dünyaya gelmiş.

Okul yıllarında çok çalışkan bir öğrenci olmayıp ilerleyen yıllarda fizik dersiyle tanışınca aslında bu konuda ne kadar başarılı olduğu da anlaşılmış.

Oxford Üniversitesi’ni burslu olarak kazanan bilim insanı, okulun kürek takımında da yer almış.

21 yaşına geldiğinde bir kas hastalığı olan ALS yani amyotrofik skleroz hastalığına yakalanmış. Kaslarının kontrolünü kaybetmesine yol açan bu hastalık gitgide ilerlemiş ve ilerleyen yıllarda tekerlekli sandalye üzerinde çalışmalarına devam etmek zorunda kalmış.
Hastalığına rağmen çalışmalarına ara vermeyen bilim insanı, 1983 yılında evrenle ilgili yaptığı çalışmalarla evrenin sınırları olmadığını ortaya koymuş.

Uzayda yaşam olduğuna inanan Hawking, yürüyemese de yerçekimsiz uçuş yaparak bir hayalini gerçekleştirmeyi başarmış.

Kuantum fiziği ve kara delikler ile ilgili sayısız çalışması olan bilim insanının birçok ödülü de bulunmakta. Kendisi Einstein’dan sonra dünyaya gelmiş en büyük dahi olarak kabul ediliyormuş.

14 Mart 2018'de 76 yaşında vefat etmiş.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR