Üretim Başlıyor! Yeni 0 Kilometre Araç Kampanyaları 2.El Fiyatlarını Düşürür Mü?

Otomobil sektöründe büyük vurgun yaşandı. 0 kilometre yeni araçlar üretilmeye başlandı. Ocak ayından bu yana sıfır kilometre araç üretimi ve satışı yapmayan otomobil şirketleri, son olarak Korona virüs sebebiyle üretimi askıya almıştı.

Üretim Başlıyor! Yeni 0 Kilometre Araç Kampanyaları 2.El Fiyatlarını Düşürür Mü?
Yayın Tarihi: 23.04.2020 17:34:00

Otomobil sektöründe büyük vurgun yaşandı. 0 kilometre yeni araçlar üretilmeye başlandı. Ocak ayından bu yana sıfır kilometre araç üretimi ve satışı yapmayan otomobil şirketleri, son olarak Korona virüs sebebiyle üretimi askıya almıştı. Sıfır kilometre araç üretimi yapmayan şirketler sebebiyle ikinci el araba piyasasında büyük zamlar yaşanıyordu. Özellikle sıfır kilometre fiyatını aşan ikinci el arabaların olduğu görülmüştü. Korona virüsün bir nebze hafiflemesini fırsat bilen dev otomobil şirketleri sıfır kilometre araçları üretmeye başladı. 20 Nisan ve 10 Mayıs tarihleri aralığında belirli sayıda otomobil üretimi yapılacak. Yeniden üretilmeye başlanan sıfır kilometre otomobil sayesinde ikinci el araba piyasasında düşüş yaşanacak mı?

Sıfır kilometre üretimin sonrasında yapılacak olan kampanyalarla beraber ikinci el araba piyasasında büyük düşüşler bekleniyor. İkinci el araba piyasası hem satıcıyı hem alıcıyı yoruyor hem de sıfır kilometre otomobil sektörünü zorluyordu. Üretimin durdurulması ve satışın olmaması sebebiyle başta FİAT, Renault, Opel, Hyundai, Mercedes – Benz gibi dev şirketler otomobil üretimine başladı. Çok sayıda ancak sınırlı olacak şekilde 20 Nisan ve 10 Mayıs tarihleri aralığında otomobil üretimi yapacağını açıklayan otomobil şirketleri sayesinde ikinci el araba piyasasında dev düşüşler bekleniyor.

İkinci El Araba Piyasasında Düşüş Sağlanır mı?

Korona virüs salgını sebebiyle on binlerce işletme ve şirket üretim ve satış odaklarını durdurmak zorunda kalmıştı. Özellikle dev otomobil şirketleri Ocak ayından bu yana sıfır kilometre araç üretimini durdurmuşlardı. Korona virüs sebebiyle iki ay daha geciken sıfır kilometre araç üretimi artık başlıyor. 20 Nisan ve 10 Mayıs tarihleri arasında sadece sınırlı sayıda üretilecek olan sıfır kilometre otomobillerin ikinci el otomobil piyasasındaki şişkinliği alabileceği düşünülüyor.


Özellikle ÖTV indirimi ile beraber şu anda piyasada 70.000 TL olan 2010 model otomobillerin 45.000 TL’ye kadar düşebileceği düşünülüyor. Otomobil şirketleri üretimin olmaması sebebiyle hem borsa hisselerinde kayıplar yaşamıştı hem de finansal açıdan sıkıntıya girmeye başlamıştı. Bu sebeple hem Korona virüs hem de piyasadaki durgunluk sebebiyle sıfır araç üretimine başlayacak. Ancak Korona virüs sebebiyle sadece sınırlı sayıda üretimin yapılacağı açıklandı. Sıfır araç üretiminde birkaç güne kadar hızlı bir seyir izleneceği ve 10 Mayıs tarihine kadar seri bir şekilde 100.000 adet kadar sıfır araç üretimi yapılacağı dev otomobil şirketleri tarafından duyurulmuştu.

2. El Araba Fiyatları Düşüyor mu?

En önemli soru aslında sıfır araç üretimi değil ikinci el araba fiyatlarıydı. Vatandaşların büyük bir kesimi ikinci el araçlardaki fiyat artışının nasıl durdurulacağı ile alakalı sorular soruyor ve isyan ediyordu. Ancak sıfır kilometre araç üretimi yapılmadığı için sıfır araçtan daha pahalı ikinci el arabalar piyasada bir şekilde müşteri bulabiliyordu. Bu durumdan rahatsız olan dev otomobil şirketleri Korona virüs salgını olmasına karşın sadece belirli bir sayıda sıfır kilometre otomobil satışı yapacak.

20 Nisan ve 10 Mayıs tarihleri aralığında her bir otomobil şirketi ortalama olarak 100 bin adet sıfır kilometre araç üretimi yapacak. Ortalama olarak satış tarihi ise 1 Haziran olarak düşünülüyor. Vatandaşların sıfır araçları satın alabilmesi için büyük kampanyaların yapılacağı duyuruldu. Bu sebeple ikinci el araba piyasasında büyük düşüşler bekleniyor. Piyasada hem sıfır kilometre araçtan pahalı hem de müşteri bulamayan araçların ise son durumunun ne olacağı belli değil.


 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR