Yıllarca prim ödeyenlerin dikkatine! O ödemeleri kolayca geri alabilirsiniz

Günümüzde pek çok vatandaşımız emekli olmanın hayalini kuruyor. Ancak emekli olmak için belli başlı şartları yerine getirmek önemli unsurlar arasında bulunuyor. Emeklilik yaş ve hizmet süresi şartlarını yeri getirmek emekli olmak için yetmiyor.

Yıllarca prim ödeyenlerin dikkatine! O ödemeleri kolayca geri alabilirsiniz
Yayın Tarihi: 1.09.2020 13:27:00

Günümüzde pek çok vatandaşımız emekli olmanın hayalini kuruyor. Ancak emekli olmak için belli başlı şartları yerine getirmek önemli unsurlar arasında bulunuyor. Emeklilik yaş ve hizmet süresi şartlarını yeri getirmek emekli olmak için yetmiyor. Böylelikle emekli olmak için belirlenen bütün şartları taşımak önemli unsurlar olarak gündemimizde bulunuyor. Emeklilik yaşı ve hizmet süresi şartlarına uyum sağlanmasıyla beraber prim gün sayısını dolduramayan vatandaşlar tarafından son zamanların en çok araştırılan konular arasında SGK para iadesi bulunuyor. Peki, SGK para iadesi için ne yapmak gerekir? SGK para iadesi hangi şartlar kapsamında alınır? İşte konuya dair tüm detaylar…

Geleceğimizi garanti adına almak adına günümüzde pek çok vatandaşımız emeklilik şartlarını yerine getirmeye çalışıyor. Emekli olabilmek için kanunen belirlenen yaş, hizmet yılı ve prim şartları kapsamında yerine getirilmesi gereken önemli unsurlar bulunmaktadır. Ancak maalesef son zamanlarda sık sık karşıma çıkan konular arasında kimi çalışanlarımız yaş ve hizmet süresi şartlarını yerine getirmesine rağmen emekli olma olanağına sahip olamamaktadır. Bu durum doğrultusunda SGK’ya prim ödemesi yapılması ile birlikte şartları yerine getirme çabasına giriliyor. Ancak günümüzde pek çok vatandaşımız da prim gün sayısını fazla fazla ödemesine rağmen yaş ve hizmet süresi koşullarına uyum sağlamadığından dolayı emekli olamamaktadır. Bu durumda fazla ödediğiniz primler SGK tarafından iade alma hakkına sahip olabilirsiniz. Peki, nasıl? İşte Ayrıntılar…


SGK’DAN PARA İADESİ ALMAK İÇİN GEREKLİ OLAN ŞARTLAR NELERDİR?
  • Öncelikle emeklilik yaşı gelmiş ancak yeterli priminiz yoksa daha önceki ödemelerinizi geri alabiliyorsunuz. Ayrıca çalışırken prime esas kazanç limitini aşan miktarda ödeme yapıldıysa bu fazla ödemeleri de geri almanız mümkün.
  • Diğer iki şartı yerine getirmesine rağmen emek maaşı alamayanlar paralarını geri alabiliyor. Bunun için SGK'ya müracaat etmek gerekiyor. Böylece fazladan ödenmiş gün primleriniz boşa gitmemiş oluyor.
  • SGK para iadesi noktasında sağlık ödemelerini geri iade etmiyor. Burada iade edilen para, çalışanın hissesine düşen SGK primleri. Bu paraya faiz uygulanmasa da, geri ödeme sürecinde güncelleme katsayısı uygulanarak ödeniyor.
  • SGK mevzuatına göre bir kişinin aynı anda iki farklı işyerinde sigortalı olarak çalışması bir sakınca olarak görülmüyor. Bu durum hem prime esas kazançları yani brüt maaş miktarını artırıyor, hem de ileride alınacak emeklilik maaşı miktarının yükselmesini sağlıyor.
PARA İADESİ İÇİN BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Emeklik şartlarını yerine getiremediği için emekli olamayan ya da fazla prim yatıran vatandaşlarımız tarafından merak edilen sorular arasında SGK para iadesi için başvurular nasıl yapılır? Bulunmaktadır. İşte konuya dair tüm ayrıntılar haberimizde…

Sosyal Güvenlik Kurumu vasıtasıyla fazla ödenen prim iadelerini almak isteyen bireyler başvuru işlemlerini resmi olarak iletmesi önemli unsurlar arasında bulunmaktadır. Başvuru yapmayan vatandaşlarımız bu olanaktan faydalanamayacaktır. Böylelikle başvuru yapmayan bireyler için otomatik ödeme yapılması mümkün olmamaktadır. İkamet edilen adresinize en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri ya da Sosyal Güvenlik Kurumu İlçe Merkezlerine dilekçe ile başvuru işlemlerini gerçekleştirme olanağına sahip olabilirsiniz.
Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak toplu ödemeler için yıllara göre faiz uygulaması yapılamaz. Aynı zamanda kişilerin istedikleri dönem için toplu ödeme yapılması söz konusu olmaz. Başvurunun onaylandığı yıl için geçerli olan güncel tutar üzerinden ödeme gerçekleştirilir. Toplu ödeme iadesi Ziraat Bankası üzerinden vatandaşlara iletilir. Böylelikle emekli olmak için şartlarını yerine getiremeyen vatandaşlarımızın SGK’dan prim iadelerini alma fırsatını bulabilmektedir.
 
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR