YSK İstanbul Seçim Sonuçları ne zaman açıklayacak? Seçim iptal olur mu

YSK İstanbul seçim sonuçları ne zaman açıklayacak? İstanbul seçimleri iptal olur mu? Yüksek Seçim Kurulu İstanbul kararı ne zaman açıklayacak. YSK İstanbul seçim sonuçları tarihi belli mi? İstanbul seçimleri iptal olur mu?

YSK İstanbul Seçim Sonuçları ne zaman açıklayacak? Seçim iptal olur mu
Yayın Tarihi: 23.04.2019 13:54:00

31 Mart yerel seçimlerinin üzerinden epey bir süre geçmesine karşın İstanbul'da seçim bilmecesi halen daha sürüyor... 31 Mart Yerel seçimlerinde yaklaşık 20 bin oy farkla Ekrem İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmiş, AK Parti'nin itirazları neticesinde İstanbul'un birçok ilçesinde yeniden sayımlar yapılarak bu fark 12-13 bin civarına düşmüştü. Ancak yine de sonuç değişmemiş ve İstanbul İl Seçim Kurulu mazbatayı, seçimlerin tamamlanmasından 17 gün sonra CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu'na vermişti. Ekrem İmamoğlu, resmi olarak İBB'de göreve başlasa da Ak Parti, olağanüstü itiraz yoluna başvurarak YSK'dan İstanbul seçimlerinin iptalini istedi. Gözle şimdi YSK'da. YSK İstanbul seçimini iptal edecek mi? YSK nasıl bir karar verecek, İstanbul'da yeniden seçim yapılma olasılığı nedir? Sizler için araştırdık...

31 Mart yerel seçimlerinin ardından halen daha İstanbul seçimleri için defter kapanmadı! İstanbul'da rakibi Binali Yıldırım'ı 13 bin oy farkla geçen ve mazbatasını alan Ekrem İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görevine resmi olarak başladı ve ilk Belediye Meclisi toplantısını da başkan olarak gerçekleştirdi. Ancak yine de gözler Yüksek Seçim Kurulu'nda... AK Parti, oy sayım itirazlarını olağan şekilde tamamladıktan sonra bu kez de Olağanüstü itiraz yoluna başvurarak İstanbul'daki seçimlerin tekrarlanmasını istedi. Yüksek Seçim Kurulu da 22 Nisan Pazartesi günü Ak Parti'nin olağanüstü itirazını değerlendirmek için toplandı, ancak ilk toplantıda henüz karar çıkmadı.

YSK, 23 Nisan Salı günü tekrar İstanbul Seçimleri'ne yönelik Ak Parti'nin seçimlerin yenilenmesi itirazını görüşmek için toplandı. Bugün veyahut en geç 24 Nisan Çarşamba günü YSK'dan İstanbul seçimleriyle ilgili bir karar çıkması bekleniyor. Peki AK Parti'nin İstanbul Seçimleri için yaptığı itiraz hangi gerekçeye/gerekçelere dayanıyor? YSK, İstanbul'da seçimlerin iptaline karar verecek mi? Seçim iptal olur mu? YSK İstanbul Seçim Sonuçlarını ne zaman açıklayacak?


İSTANBUL SEÇİMLERİ İÇİN SON KARAR YSK'NIN...

AK Parti, olağanüstü itiraz yoluna başvurarak KHK ile ihraç edilenlerin ve kısıtlıların 31 Mart Yerel seçimlerinde oy kullandığını, 298 sayılı yasanın 8. maddesi uyarınca Seçmen olamayacak kişiler arasında "Kamu hizmetinden yasaklı olanlar" ibaresi yer aldığından bu sebeple KHK ile kamu görevinden ihraç edilen kişilerin seçmen olamayacağını, seçimlerde oy kullanamayacağını gerekçe gösteriyor. Bu nedenle de İstanbul Seçiminin iptalini ve yenilenmesini talep ediyor.

YSK'nın geçmiş içtihatlarına bakıldığında "Kamu hizmetinden yasaklı olmak" fiilinin, idarenin düzenleyici işlemi olan KHK ile değil de mahkeme kararıyla sabit olması gerektiğini ortaya koyduğu göze çarpıyor. Bu nedenle AK Parti'nin olağanüstü itirazının bir bölümünün dayanaktan yoksun olduğu söylenebiliyor. Öte yandan AK Parti, seçmen listelerinde taşıma seçmenlerin yer aldığını, kısıtlıların da oy kullandığını da gerekçesinde belirtiyor. Artık son söz Yüksek Seçim Kurulu'nda...

YSK Seçimlerin yenilenmesine karar verirse Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı tekrar karşı karşıya gelecek... Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım bir kez daha sandıkta yarışacak. Öte yandan İmamoğlu, yaptığı açıklamada Türkiye demokrasisi açısından YSK'nın tarihi bir görevi olduğunu hatırlatarak buna uygun davranacaklarına olan inancının tam olduğunu ifade etti. Binali Yıldırım da sürece saygı duyduğunu ve son sözü YSK'nın söyleyeceğini dile getirmişti.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR