Yüksek elektrik faturalarınızı bu yöntemle düşürebilirsiniz!

Hanelerde kullanılan elektriğin yüzde 25’i aydınlatmaya gitmektedir. Aydınlatma hesaplarındaki harcamaların azaltılması ise sizlerin ellerinde olacaktır. Tasarruf ampullerinden LED ampullere geçiş yapılması takdirde aydınlatma giderlerinde 3’te 1 düzeyinde azalma gerçekleşmektedir.

Yüksek elektrik faturalarınızı bu yöntemle düşürebilirsiniz!
Yayın Tarihi: 23.09.2020 16:22:00

Hanelerde kullanılan elektriğin yüzde 25’i aydınlatmaya gitmektedir. Aydınlatma hesaplarındaki harcamaların azaltılması ise sizlerin ellerinde olacaktır. Tasarruf ampullerinden LED ampullere geçiş yapılması takdirde aydınlatma giderlerinde 3’te 1 düzeyinde azalma gerçekleşmektedir.

ELEKTRİK FATURANIZI BU YOLLA AZALTABİLİRİSİNİZ!

Teknoloji ilerledikçe evlerdeki ampullerde de değişikliğe gidilmeye başlanmıştır. Edison’un bulduğu akkor flamanlı ampuller yerine tasarruf ampullerine geçilmiştir. Ardından ise LED ampuller ortaya çıkmıştır. Tasarruf ampullerinin tehlikeyi ortaya çıktıkça yerini LED ampuller almaya başlamıştır. Negatifliklerin başında ise içerisinde ise cıva buharı içeriyor olması gelmektedir.

TASARRUF AMPULLERİ NEDEN TERCİH EDİLMEYE BAŞLANDI?


Tasarruf ampullerinin ortalama olarak ömrü 10 bin saattir. Fakat bu ampuller sık açılıp kapatılması takdirde ömrünü daha erken tamamlamaktadır. Dış bölgelerde kullanıldıklarında aydınlatma düzeyleri azalmaktadır. Soğuk bölgelerde kullanılması durumunda daha az ışık vermektedir. Tasarruf ampulleri az da olsa cıva içermektedir. Cıva bilindiği gibi en çok zehirli olan maddeler arasında yer almaktadır. Ampul kırıldığında açığa çıkan cıva buharı insan hayatını olumsuz etkileyebilmektedir ve insanları zehirleyebilmektedir. Ömrünü bitiren tasarruf ampulleri çöp yerine geri dönüşüm noktalarına bırakılması gerekmektedir. Yapılan araştırmalara göre ampuller bir miktar da olsa radyasyon saçmaktadır.

LED AMPULLER TASARRUF AMPULLERİNİN AVANTAJLARINI KATLAMAKTADIR

LED ampuller asıl olarak elektronik devre elemanı olarak kullanılmaktadır. Gelişen teknolojiyle beraber ışık şiddeti yükseltilen LED ampuller merceklerle daha çok ışık üretmeye başlanmıştır. Hem çektiği akım hem de tüketiminin az olması sebebiyle daha az harcamayla şebekeyi de daha az kullanması ile bilinmektedir. LED ampuller tasarruf ampullerinin 3’te 1’i kadar tüketim yapmaktadır. Buna göre faturalarda azalma gerçekleşmektedir. Tasarruf ampullerine göre ömrü 3 kat daha çoktur. Yaklaşık olarak 25 bin saat kullanım süreleri vardır. Cam ve benzeri materyal bulundurmadığından daha sağlam olacaktır. Soğukta çalışsa da ışık şiddetinde bir azalma olmamaktadır. Cıva içermemesi sebebiyle sağlığa olumsuz etkisi olmamaktadır. Radyasyon tüm elektronik cihazlarda mevcuttur. Fakat LED ampullerde bu düzey olmayacak kadar azdır. Ücretleri de teknolojinin ilerlemesiyle beraber 5 liranın aşağısına kadar düşmüştür. LED ampul kullanmak hem tüketim azaltır hem de karbon salınımını en aşağı düzeye indirebilmektedir. LED ampullerde ısınma durumu olmamaktadır.

LED AMPUL NASIL SEÇİLMELİDİR?
  • Lümen: Bir ışık kaynağından yayılan ışık miktarını temsil eden lümen, LED ampul çeşitleri arasında tercih yaparken dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan biridir. Bir ampulün yaydığı ışığın parlaklığını belirtmek için doğru ölçüttür. Lümenin yüksek olması aydınlatma ürününün parlak ışık vermesi anlamına gelmektedir.
  • Renk sıcaklığı: Ampulün yaydığı ışığın renk özelliğini belirleyen unsurdur. Ölçü birimi Kelvin olan renk sıcaklığı, üretilen ışığın sıcaklık ve soğukluk olarak açıklanmasıdır. Renk sıcaklığı 3600K-6500K arasında olan aydınlatma ürünleri soğuk, 2700K-3000K arası ise sıcak renk olarak kabul edilir. Diğer bir deyişle sarı renk türevleri sıcak, gün ışığına yakın renk türevleri ise soğuk olarak değerlendirilir. Renk sıcaklığı seçerken ampulden yayılan ışığın cisimlerin gerçek rengini ne kadar iyi gösterdiğine dikkat edilmelidir.
  • Renk oluşturma indeksi (CRI): Işığın renk özelliklerini belirlemek için renk sıcaklığının yanı sıra renk oluşturma indeksi de oldukça önemlidir. Renk oluşturma indeksi bir ampulün renk üretme yeteneğini ölçer ve CRI olarak bilinmektedir. Aydınlatma ürününün renk oluşturma indeksi ne kadar yüksek ise renk oluşturma yeteneği o kadar yüksektir.
  • Işık yayılımı: Kullanılan ampulden tam anlamıyla verim alabilmek için ampul içerisinde ışığın nasıl yayıldığı önemlidir. LED ampullerin ışık açıları uygulamalarına göre farklılık göstermektedir. 5-30 derece arası dar açı olarak, 30 derece üstü ise geniş olarak belirlenmiştir. Ampulün aydınlatması gereken açı arttıkça yüksek lümen değerli ampuller tercih edilmelidir.
  • Verimlilik: Ampulün watt başına toplam lümen değeri verimlilik olarak adlandırılmaktadır. Verimlilik, Lümen/Watt olarak hesaplanır. Akkor ve tasarruflu ampullerde ısı kaybı fazla olduğu için bu değer daha düşük çıkacaktır. Ancak LED ampuller verimlilik konusunda sıklıkla tercih edilmektedir.
 
 
 
 
 
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR