2020 Yılına Girerken Bankaların En Uygun Taşıt Araba, Konut Ev ve İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları Ne Kadar?



Son zamanlarda yaşanan ekonomik gelişmeler ve Merkez bankasının yaptığı politikalar sebebiyle kredi faiz oranlarında düşüşler devam ediyor. Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yapmış olduğu son faiz indirimi kararı ise gündeme bomba gibi düştü.



Yayın Tarihi: 28.12.2019 12:00:00

Son zamanlarda Türkiye'de birçok konuda ekonomik hareketlilik devam ediyor. Bunun son göstergesi olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan yerli ve milli otomobil lansmanından sonra gözler Türkiye'nin büyüyen ekonomisine çevrildi. Türkiye ekonomik anlamda büyürken faiz indirimi konusunda da gerekli adımları tek tek atmaya devam ediyor. 

Geçtiğimiz zaman dilimi içerisinde çeşitli sebeplerden dolayı görev süresinin bitmesine 10 ay kala görevden alınan Murat Çetinkaya aslında hükümet politikalarının nasıl işleyeceği konusunda bize gerekli sinyalleri vermişti. Kuşku yokki ekonomik gelişmeleri takip eden ve alanında çok iyi bir isim olan Murat Çetinkaya faiz konusuyla ilgili bir türlü hükümet ile ortak görüşte buluşamamış, hükümetin faiz talepleri konusunda çekincilerini hep dile getirmişti. 

Buna karşın hükümet cephesinden yapılan agresif faiz indirimi kararlarını yerine getirecek yeni bir başkan arayışı içine gidildi. Bu süreçte işin sürekli içinde olan birisi tercih edildi. Başkan yardımcısı Murat Uysal yeni Türkiye Merkez Bankası başkanı oldu. Atamayla ilgili karar ise resmi gazetede duyurulmasının ardından süreç başladı.

Bu süreç ile birlikte hükümetle aynı istikamette yol çizdiği gözlenen merkez bankası başkanının faiz düşürme kararlarına sıcak bakması sebebiyle önce kamu bankaları ardından da özel bankalar bir bir faiz düşürme kararları aldılar. 

2020 Yılına Girerken Hem Konut, Hem Taşıt Hem de İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları Değişti

Bu gelişmelerle hem konut hem taşıt hem de ihtiyaç kredisi faiz oranları vatandaşların da talepleri doğrultusunda düştü. Hem konut alımlarında hem de araç alımlarında oldukça kötü geçen bir sezon ufak ta olsa hareketlenmiş oldu. Çünkü artık vatandaşlarımız ev alamaz duruma gelmişti. Bu sebeple oransal anlamda yabancıların konut alımı oranı gelmiş geçmiş en yüksek seviyelere ulaşmıştı.

Aynı şekilde araç alımları da hem gelen ötv zamları, hem benzin zamları, hem de faiz zamları nedeniyle çok zor duruma gelmiş, otomotiv sektörü bundan ciddi şekilde etkilenmişti. Düşürülmeye çalışılan faiz oranları ile en büyük kalkınmayı yaşayacak sektörlerden birisi kuşku yokki otomotiv sektörü olacaktır.

Peki Bankaların Faiz Oranları Nedir? 2020 Yılına Girerken Son Durum Nedir? Hangi Bankalar Daha Uygun Kredi Veriyor?

2020 yılına girerken bankaların kredi faiz durumlarında farklılıklar var. Bankalar bazen müştelerine çektikleri kredi oranlarına göre bazı indirimler yapabiliyor. Kredi çektiğiniz bankanın müşterisi iseniz farklı bir süreçle bu işleri yürütebiliyorsunuz. Ancak genel olarak ortalamada faiz oranlarını sizler için banka banka aşağıdaki şekilde listeliyoruz.

2020 VAKIFBANK FAİZ ORANLARI:

Vakıfbank Konut kredisi: 0.79
Vakıfbank Taşıt kredisi: 1.45
Vakıfbank İhtiyaç kredisi: 1.08

2020 HALKBANK FAİZ ORANLARI:


Halkbank İhtiyaç kredisi: 1.19 
Halkbank Taşıt kredisi: 1.19
Halkbank Konut kredisi: 0.79

2020 ZİRAAT BANKASI FAİZ ORANLARI:

Ziraat Bankası Tüketici kredisi: 1.17
Ziraat Bankası Taşıt kredisi: 1.21
Ziraat Bankası Konut kredisi: 0.79

2020 GARANTİ BANKASI FAİZ ORANLARI:

Garanti Bankası ihtiyaç kredisi: 1.14
Garanti Bankası Konut kredisi: 1.02
Garanti Bankası Taşıt kredisi: 1.23

2020 YAPIKREDİ FAİZ ORANLARI:

Yapı Kredi Bireysel ihtiyaç kredisi: 1.41
Yapı Kredi Konut kredisi: 1.09
Yapı Kredi Taşıt kredisi: 1.09

2020 AKBANK FAİZ ORANLARI:

Akbank İhtiyaç kredisi: 1.45
Akbank Taşıt kredisi: 1.13
Akbank Konut kredisi: 0.99

2020 İŞ BANKASI FAİZ ORANLARI:

İş Bankası İhtiyaç kredisi: 1.09
İş Bankası Taşıt kredisi: 1.1
İş Bankası Ev kredisi: 0.99

2020 DENİZBANK FAİZ ORANLARI:

Denizbank İhtiyaç kredisi: 1.59
Denizbank Mortgage kredisi: 1.99
Denizbank Taşıt kredisi: 1.31