Bu Koşullara Sahip Olan Kişiler Başvurunuzu Yapın! 3 Ay İçerisinde Emekli Olun! SGK ve Bağkur'lu İçin Yaşa Takılmaksızın Erken Emeklilik



Bir iş kolu içerisinde SGK'ya bağlı olarak hizmet veren anneler, 3 doğuma kadar borçlanarak 2160 gün prim kazanabilmektedirler. Bunun için gerekli olan koşullar şu şekilde maddeleşiyor. Yüzde 60 oranında iş gücü kaybı yaşayan çalışanlar yaş beklemeden, malulen emeklilik hakkı kazanıyorlar.



Yayın Tarihi: 8.10.2020 10:00:00

Bir iş kolu içerisinde SGK'ya bağlı olarak hizmet veren anneler, 3 doğuma kadar borçlanarak 2160 gün prim kazanabilmektedirler. Bunun için gerekli olan koşullar şu şekilde maddeleşiyor. Yüzde 60 oranında iş gücü kaybı yaşayan çalışanlar yaş beklemeden, malulen emeklilik hakkı kazanıyorlar. 10 senelik sigorta süresi, 1800 prim günü ve %60 oranında iş gücü kaybı raporu yeterli oluyor. Erken emeklilikle ilgili tüm detaylar haberimizde sizlerle...

Bu kapsamda yaşa takılmaksızın emekliliğini gerçekleştirmek için 2020 yılı için mümkün çalışma alanına göre farklı göstermek şartıyla birlikte erken emeklilik şansına ulaşabilirsiniz. İlk defa 1 Ekim 2008 yılı sonrası sigortalı olan engelli kişilerde çalışma gücündeki kayıtlar oranına bağlı olarak emekli olabiliyorlar. Bakıma muhtaç çocuğu bulunanlar da erken emekli olabiliyor. 2008 yılından sonra 1000 gün primi söz konusu olan bir anne 1250 gün prim ödemiş sayılmaktadır.

Erken emeklilik koşullarından bir tanesi de yıpranma koşuludur. 5 yıla kadar erken emekli olabilme durumu söz konusudur. Ağır ve yıpratıcı işler içerisinde çalışma hayatını sürdüren işçi ve memurlar için ilave prim hakkı sağlanmaktadır. Anneler için ise doğum borçlanması beraberinde erken emeklilik mümkündür. Doğumdan önce sigortası yapılan anneler prim ödemelerini gerçekleştirerek emekli olabilmektedir. 

Bu husus için en fazla 3 çocuk bulunması gerekmektedir. Ancak 3 çocuk için geçerliliği söz konusudur. Her çocukta 2 yıl olan bu hak 2160 gün prim kazanma fırsatı sağlamaktadır.

YAŞA TAKILMAKSIZIN EMEKLİ NASIL OLUNUR? ERKEN EMEKLİ OLMANIN YOLLARI!

Bakıma muhtaç çocuğu bulunanlar da erken emekli olabilmektedir. 2008 yılından sonra 1000 gün primi mevcut olan bir anne 1250 gün prim ödemiş sayılmaktadır. 1250 günlük hakların beraberinde erken emeklilik meydana geliyor, çalışmakta olan kişiler yüzde 60 oranında iş gücünü kaybetmeleri halinde malulen emekli olabiliyorlar.

10 sene sigorta 1200 gün primi en az %60 oranında iş kaybı bulunan kişiler malulen emeklilik için başvuru yapabilmektedir. İlk defa 1 Ekim 2008 yılı sonrası sigortalı olan engelli kişilerde çalışma gücündeki kayıtlar oranına bağlı olarak emekli olabilmektedir.


MALULEN EMEKLİLİK İÇİN 10 YIL SİGORTALILIK SÜRESİ GEREKİYOR

%60 oranında iş gücü kaybıyla karşılaşan kişiler yaş beklemeksizin malulen emeklilik hakkı kazanmaktadır. 10 yıllık sigorta süresi, 1800 prim gün sayısı ve %60 oranında iş gücü kaybı raporu yeterli olmaktadır.

ENGELLİ HAKKI İLE 16 YILDA EMEKLİLİK İMKANI!

Bir diğer seçenek olarak ise 1 Ekim 2008 yılı ve sonrasında sigortalı bulunan engelli kişiler %50 ile 59 arasında çalışma kaybı yaşayan kişiler için 16 yıllık sigortalılık süresi 3700 gün ile emekli olma imkanı sunulmaktadır. %40 ile %49 arasında olan kişiler ise 4100 prim gün sayısı ve 18 senelik sigortalılık süresi ile emekli olabilecekler.

KADINLAR İÇİN DOĞUM BORÇLANMASI NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİR?

- İster SSK'lı çalışan kişiler, ister Bağ-Kur'lu olan kişiler, isterse de memur statüsünden çalışan bütün kadınlar doğum borçlanması imkanından faydalanabilmektedir.
- Doğum gerçekleştiren kadının, doğumdan önce sigortalı olarak çalışıyor olması gerekmektedir.
- Sigortalı bulunulan dönemden önce gerçekleştirilen doğumlar için borçlanma imkanı bulunmamaktadır.
- Doğumdan önceki 8 haftalık süre ile çoğul gebelik durumunda da 10 haftalık süre ve doğuma 3 hafta kalana kadar çalışılması halinde ve doğum sonrası süre dahil toplam 2 yıllık süre borçlanılabilmektedir.
- Bir doğum için borçlanılacak olunan süre 720 gün.
- 3 çocuk için borçlanma gerçekleştirecek olan bir kişinin, toplam 2160 (720x3) güne kadar borçlanma imkanı mevcuttur.
- Doğum gerçekleştirdikten sonra çalışanın adına yatan prim süreleri borçlanmada dikkate alınmamaktadır.
- Doğum borçlanmasında bilinmesi gereken en önemli durum, emeklilik için gerekli bulunan prim gün sayısına olan katkısıdır. Bulunmuyorsa doğum borçlanması emeklilik yaşını erkene çekmez. Yalnızca emeklilik için gereken prim gün sayısını azaltmaktadır.
- Örneğin; 9 Eylül 1999 tarihi ile 30 Nisan 2008 tarihinde işe giren bir SSK'lı kişi, 7000 gün prim ödemesi ve 58 yaşını tamamlaması gerekmektedir. Bu çalışan bir doğum gerçekleştirdiğinde, 720 gün borçlanabilmektedir. Bu durum da emeklilik için gerekli olan prim gün sayısını 720 gün aşağı çekmektedir. Emeklilik için doldurulması gereken prim gün sayısı dolayısıyla 6280 gün olmaktadır.
- Doğum borçlanması asgari ücrete göre belirlenmektedir. Her yıl asgari ücrette yaşanan değişikliğe göre borçlanma tutarı da artmaktadır. Borçlanma karşılığında ödenecek olan en düşük miktar asgari ücretin %32'si, en yüksek miktar da asgari ücretin %32'sinin 7.5 katı olmaktadır. Bugün için, en düşük miktar aylık 649,44 lira, günlük ise 21,65 lira görülmektedir.
- 2018 senesi için, 1 çocuk için gerçekleştirilecek borçlanma karşılığında ödenecek olan miktar 15.566,64 (720x21,65) lira olmaktadır.

ASKERLİK BORÇLANMASI İÇİN GEREKLİ OLAN KOŞULLAR

- Erkekler, er ve erbaş olarak veya yedek subay okulunda geçen sürelerini emeklilik için borçlanabilmektedir.
- Askerlik borçlanması en fazla askerlik süresi kadar gerçekleştirilebilmektedir.
- Askerlik borçlanması, emeklilik için gereken prim gün sayısını arttırmaktadır. Örneğin, emekli olmak için gereken yaş ve prim ödeme gün sayısını yerine getiren erkek çalışanların, çalıştığı süre emekliliğine yetmiyorsa, askerlik borçlanması gerçekleştirerek bu süreyi tamamlayabilmektedir.
- Emekli olmasına 1 yıl kalan bir çalışan, bu süreyi çalışarak geçirmek yerine askerlik süresini borçlanabilmektedir.
- Askerlik borçlanması çalışmaya başlamadan öncesi için de gerçekleştirilebilir. İlk sigortalı girişi 2000 senesinde olan biri, askerliğini 1999 senesinde yaptıysa, askerliğini borçlanması durumunda, emeklilik yaşını da erkene çekebilmektedir. Eğer bir senelik borçlanma gerçekleştirilirse, emeklilik yaşını da bir yaş önceye çeker ve 60 yaşında emekli olunacak ise 59 yaşında emekli olmaya hak kazanabilir. Askerlik öncesi sigorta olan kişiler ise bu haktan faydalanamamaktadır.
- Askerlik borçlanması asgari ücrete göre belirlenmektedir. Her yıl asgari ücrette yaşanan değişikliğe göre borçlanma tutarı da artmaktadır. Borçlanma karşılığında ödenecek olan en düşük miktar asgari ücretin %32'si, en yüksek miktar da asgari ücretin %32'sinin 7,5 katı olmaktadır. Bugün için, en düşük miktar aylık 649,44 lira, günlük ise 21,65 lira görülmektedir.
- Örneğin, bir sene askerlik borçlanması gerçekleştirecek olan bir çalışan, 7.902 lira (365x21,65) ödeme gerçekleştirecektir.
- Askerlik borçlanmasından faydalanmak için kişinin askerde bulunduğu süre içerisinde işvereni tarafından sosyal güvenlik kurumuna prim ödenmemesi gerekmektedir. Eğer askerlik süresi içinde prim ödenmiş ise, ödenen bu primler sosyal güvenlik kurumu tarafından iptal edilmektedir.