Erkeklerin Saçları Neden Dökülür? Saç Dökülme Tedavisi Nasıl Yapılır?



Pek çok insanın saç dökülmesi derdinden muzdarip olduğunu biliyoruz. Biz de saçlarımızın neden döküldüğünü ve bunu nasıl tedavi edebileceğimizi inceledik.



Yayın Tarihi: 23.03.2018 15:13:00

Mevcut her saç telinin bir yaşam döngüsü vardır. Her saç teli 4- 6 yıl yaşar, sonra dinlenir ve daha sonra da dökülür. Sağlıklı bir saç derisinde ortalama 100 bin adet saç bulunur. Erişkinlerde günde ortalama 100-150 adet saç teli dökülmesi normal kabul edilir. Saç dökülmesi sağlıklı bir insanda 2 ay boyunca sürebilir yılda 3 kez tekrarlanır. Dökülme eğer 2 aydan fazla sürüyorsa dikkat edilmesi gerekir. 

SAÇ DÖKÜLMESİNİN SEBEPLERİ

1- GENETİK FAKTÖRLER

Erkeklerde genellikle genetik olan ve toplumun yarısından daha fazlasında görülen erkek tip hormona duyarlı saç dökülmesidir ve kroniktir. Yaş ilerledikçe kelliye sebebiyet verebilir.

2- DERİ PROBLEMLERİ

Deri ve iç hastalıkları da saç dökülmesine etken sebeplerdir. Sedef hastalığı, egzamalar, akne, liken hastalığı, aşırı yağlanan deri, mantar hastalıkları gibi hastalıklar esnasında saçta etkilenirse dökülme kaçınılmaz olabilir.

3- YANLIŞ BESLENME

Saç diğer organlarımız gibi canlı olduğu için onun da kanlanıp beslenmeye ihtiyacı vardır.  Düzenli ve dengeli beslenmeme, uzun süreli aç kalmak, tek tip beslenme ve karbonhidratlı besinleri fazlaca tüketmek saçın dökülmesine sebep olabilir. 

4-VİTAMİN VE MİNERAL EKSİKLİĞİ

Dengeli ve düzenli beslendiğiniz halde saçlarınız dökülüyorsa, kanınızda yeterli miktarda vitamin ve mineral bulunmuyor olabilir. B 12, D vitamini, folik asit, biotin, çinko, demir gibi vitamin ve mineraller saçı besler ve ölmesini engeller.

5- İÇ HASTALIKLARI VE İLAÇ KULLANIMI

Bazı iç hastalıkları; tiroit bezi hastalıkları ya da bu hastalıklar için kullanılan ilaçlar, romatizmal hastalıklar, kullanılan hormonlar, zayıflama hapları, böbrek üstü bezi hastalıkları, insülin direnci ve diyabet saçın dökülmesine sebep olabilir.


6-HORMONAL NEDENLER

Eğer kişide hormonal problemler; aşırı akne, kilo alımında hızlanma gibi sıkıntılar yaşıyorsa üstüne de saç dökülmesi eklenmişse, bu durumda bu kişide hormonal saç dökülmesinden bahsedilebilir.

7- STRES VE DEPRESYON

Günümüzde yaşanan pek çok hastalığın başlıca sebebi olan stres ve depresyon saç dökülmesinde de olumsuz bir rol oynuyor.



PEKİ SAÇ DÖKÜLMESİNİ NASIL ÖNLEYEBİLİRİZ?

Yukarıda yer alan maddelere dikkat etmekle birlikte ayrıca;

Karbonhidratlı besinlerden çok protein içeren besinlere tercih etmelisiniz. Fast food yemeklerin yanından bile geçmeyin.

Bilinçsizce diyet yapmaktan kaçının, eğer diyet yapmak istiyorsanız mutlaka bir uzmana danışın.

Uykunuzu düzenli hale getirmeye çalışın. 

Sigara ve alkolden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın.

Günlük 50-100 adetten fazla saçınızın döküldüğünü düşünüyorsanız bir dermatologa danışmak iyi bir fikir olabilir.