Her vatandaşı ilgilendiriyor! Son ödeme tarihi için son 15 gün kaldı



Emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri için son 15 gün… 1 Haziran 2020 tarihine kadar ödenmesi gereken emlak vergisi ödemelerinin hemen ödenmesi gerekiyor. Borcunu ödemeyenler hakkında günlük yüzde 1,6 faiz uygulanabilecek. Her yıl 2 taksit şeklinde ödenen emlak vergisi hakkındaki tüm detaylar haberi



Yayın Tarihi: 15.05.2020 21:34:00

Emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri için son 15 gün… 1 Haziran 2020 tarihine kadar ödenmesi gereken emlak vergisi ödemelerinin hemen ödenmesi gerekiyor. Borcunu ödemeyenler hakkında günlük yüzde 1,6 faiz uygulanabilecek. Her yıl 2 taksit şeklinde ödenen emlak vergisi hakkındaki tüm detaylar haberimizde…

Ev, dükkân, arsa ve arazi sahibi olan tüm vatandaşlarımız emlak vergisi vermek zorundasınız. Her yıl iki defa alınan emlak vergisinin 2020 yılındaki ilk taksitinin son ödeme günü 1 Haziran 2020 tarihi. Türkiye’de ikamet eden ve tapulu bir şekilde ev, arsa, dükkân ve arazisi olan her vatandaşımızı ilgilendiriyor. Milyonlarca vatandaşımızın yakından takip etmesi gerektiği emlak vergisinin 2020 yılı içerisindeki ilk taksitinin son ödenme tarihi 1 Haziran 2020. Milyonlarca vatandaşımızı ilgilendiriyor ve ödemelerin yapılmaması, gecikmesi halinde ise aylık yüzde 1,6 ek faiz uygulanacak. Bu bağlamda emlak vergisi ödemelerinin son derece hızlı bir şekilde yapılması gerekiyor. Her sene düzenli olarak ödenen emlak vergisine ilişkin belirlenen tarihler vatandaşlar tarafından sıklıkla araştırılıyor.

2020 YILI EMLAK VERGİSİ ÖDEMELERİ BAŞLADI

2020 yılı emlak vergisi ödemeleri 1 Mart 2020 tarihi itibariyle başlamıştı. Her yıl düzenli bir şekilde ödenmesi gereken emlak vergisi ödeme zorunluluğu her ev, arsa, dükkan ve arazisi bulunan vatandaşa uygulanmaktadır. Emlak vergisinin 2020 yılı içerisindeki ilk taksiti ise 1 Mart 2020 tarihinde başladı. Emlak vergisini ödemeyen vatandaşlarımız için son ödeme tarihi ise 1 Haziran 2020, yani 15 günlük bir süreç kaldı. Bu nedenle emlak vergisi ödemelerinizin hızlı bir şekilde yapılması gerekiyor. Ödenmeyen her emlak vergisi tutarı için aylık yüzde 1,6 ek faiz uygulanacak. Faiz ödemesine girmek istemeyen tüm vatandaşlarımızın 1 Haziran 2020 tarihinden önce emlak vergisini ödemesi gerekiyor.

EMLAK VERGİSİ NASIL SORGULANIR?


Emlak vergisini sorgulayabilmek için öncelikle ilgili belediye kurumları ziyaret edilmelidir. Ancak fiziksel olarak mümkün değil ise belediyelerin e-Devlet sisteminde bulunan e-belediye uygulamasını vatandaşlarımızın kullanmaları gerekiyor.

KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMİYOR?

Aşağıda sıraladığımız tüm vatandaşlarımız emlak vergisinden muaf sayılıyor. Ancak 200 metrekare brüt durumu geçemeyecek şekilde tek konutları olan vatandaşlarımız emlak vergisi ödemekten muaf sayılıyor. Bu kişilerin muaf sayılması ile beraber eğer kişi ikinci konuta sahip olursa bir sonraki sene emlak vergisi ödemeye başlıyor. İşte emlak vergisi ödemeyenler:
  • Hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler
  • Gelirleri sadece Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınan aylık olanlar
  • Gaziler
  • Engelliler
  • Şehitler
  • Dul ve yetimler
EMLAK VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENİYOR?

Emlak vergisi iki eşit taksitle ödenebiliyor. Ancak ilk taksitin Mayıs ayında ikinci taksitin ise Kasım sonunda ödenmesi gerekmektedir. Ödemelerin gecikmesi, ödenmemesi durumunda ise cezalı duruma düşülüyor. Bu nedenle vatandaşlarımızın hızlı bir şekilde emlak vergisini net bir şekilde yatırması gerekiyor. Yoksa her yatmayan ay için yüzde 1,6 oranında faiz işleniyor. Ödenmesi gereken emlak vergisinin yüzde 10'u oranında hesaplanan Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı da emlak vergisi taksitleri ile birlikte ödeniyor.

EMLAK VERGİSİ NEREYE ÖDENİR?

Emlak vergisini ödemek isteyen vatandaşlarımızın bağlı bulunduğu belediyeye ödemelerini yapmaları gerekiyor. Bir diğer ödeme şekli ise PTT havalesi ile ya da ilgili belediyelerin banka hesaplarına para gönderilerek yapılabiliyor. Ancak belediyenin banka hesaplarına para havale ederken mutlaka emlak vergisi mükellef numarasının açıklama kısmında belirtilmesi gerekiyor. Eğer emlak vergisi mükellef numarası havale sırasında açıklama kısmına belirtilmezse para havada kalabilir. Emlak vergisi beyannamesi için; tapu fotokopisi, nüfus cüzdanı fotokopisi, binalar için yapı kullanma izni fotokopisi, binanın bulunduğu adres (mahalle, sokak, bina, daire veya işyeri numarası), beyan sahibinin ikamet ve işyeri adresi, vergi numarası, o yıla ait bedelde damga pulu ile birlikte ilgili olduğu belediyenin Emlak Servisine başvurmalıdır.